HomeLifestyleKad je u pitanju rutina ljepote, san je vjerovatno najbliže ''izvoru mladosti''

Kad je u pitanju rutina ljepote, san je vjerovatno najbliže ”izvoru mladosti”

Vaše se tijelo samo oporavlja dok spavate i to dovodi do drugih beneficija za izgled. Bitno je oči zatvoriti bar 7-9 sati svake noći. Ako spavate manje od 6 sati, to vjerovatno utječe na vaš izgled. Počnite spavati bar sat do 3 više dnevno i vidjet ćete promjenu za samo jedan dan, iako neki to primijete u roku od 2-3 sedmice. 

San smanjuje bore

Koža proizvodi kolagen dok spavate što sprječava ‘vješanje’ kože. To je dio procesa oporavka. Više kolagena znači da je koža zdravija, vedrija i ima manje bora. Samo 5 sati noću može uduplati linije za razliku od 7-satnog sna. 

Sjajan ten

Tijelo poboljšava cirkulaciju u koži dok spavate, zbog čega imate sjajniju kožu. Preskočite san i vaš ten će izgledati mrtvo, pepelasto ili beživotno. Nedostatak sna smanjuje protok krvi kroz kožu u licu. Tada koža gubi sjaj i nemate više one pink obraze. 

Svjetlije oči bez oteklina

Velike su šanse da imate krugove oko očiju zbog nedostatka sna. Dovoljno se naspavajte i primijetit ćete da se otekline oko očiju smanjuju. U isto vrijeme pijte puno vode i podignite glavu na još jedan jastuk, to može pomoći. Tamni se krugovi također stvaraju zbog loše cirkulacije i nakupljanja krvi ispod očiju gdje je koža veoma tanka. 

Zdravija i gušća kosa

Gubitak kose, lomljenje i oštećenje pa čak i rast može biti poremećen nedostatkom sna. Folikula kose treba nutrijente, vitamine i minerale iz krvotoka. S obzirom da se krvotok usporava kad ne dobijamo dosta sna, kosa dobija manje hrae, slabi i teško raste. 

Sretniji i upotpunjeniji izgled

Zbog nedostatka sna uglovi očiju počinju opadati, zbog čega izgledate tužnije. Ta je promjena suptilna, ali često budemo neraspoloženiji, zbog čega nam i drugi počnu govoriti kako izgledamo umorno. Crvene, otečenije oči, tamni krugovi, spušteni kapci i blijeda koža također drugima mogu biti znakovi da ste umorni. 

Proizvodi su efikasniji

Vaša se koža fokusira na oporavku dok spavate, zato što se ne štiti od sunca i slobodnih radikala. Krvotok je konzistentniji i pomaže vašoj koži da ima koristi od oporavljajućih sastojaka u proizvodima za ljepotu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE