Kako do lijepog tena i zdrave kože ovoga ljeta?

0

Prije svega, sunčeva svjetlost povećava razinu serotonina (dokazano ublažava anksioznost). I ne samo to, već proizvodi vitamin D koji je dobar za kosti, zube, kožu, kosu i nokte. Međutim, sve te blagodati ne mogu nadmašiti prijevremeno starenje i rizike od raka kože koji se uspoređuju s izlaganjem suncu.

Dakle, dok svi volimo dobiti taj osunčani sjaj, važno je zapamtiti da je preplanulost zapravo znak oštećenja kože i da je dodatna proizvodnja melanina prirodna reakcija vaših tijela da vas zaštiti od daljnjeg izlaganja suncu.

Zbog toga niti jedan dermatolog nikada neće preporučiti preplanulost, ali kako znamo da svi vole preplanulu kožu, evo naših savjeta kako da izlaganje suncu učinite što sigurnijim.

Izbjegavajte solarij

Ne nasjedajte na mit kojim se bave neki saloni o tome da vam mogu pružiti ‘zdravu’ preplanulost sa solarijem. Pogrešan je UV – solariji daju ogromne količine UVA i gotovo nikakve UVB (koji stimulira vitamin D), a rizik od raka kože može povećati za 75%.

Žao nam je, ali iako ćemo pustiti da mnoge stvari prođu kao dozvoljene, solarij nije jedna od njih. Ako želite preplanulost tokom cijele godine bez rizika od raka kože, fake tan trebalo bi vam biti najbolji prijatelj.

Ne volite lažnu preplanulost? Stvari su se promijenile, obećavamo. Moderne formule puno su jednostavnije za upotrebu i ne dolaze s tim užasnim mirisom.

Nanosite odgovarajuću kremu za sunčanje

Ne oslanjajte se samo na SPF, na boci trebate potražiti pojam ‘široki spektar’, što znači da će vas zaštititi i od UVA i UVB zraka.

Također okrećite bočicu i pogledajte UVA zvjezdicu. One označavaju SPF ocjenu i mogu se kretati od 1 zvjezdice (minimalna zaštita) do 5 zvjezdica (ultra zaštita).

Idite na SPF30 do SPF50. Filtrira 97% UVB zraka, dok SPF50 filtrira 98%. SPF50 može dati lažni osjećaj sigurnosti i može biti toliko bijel i gust da ga ne možete primijeniti svaka dva sata kao što biste trebali. Ako imate vrlo tamnu kožu dovoljan je SPF15.

Ograničite vrijeme izlaganja suncu

U slučaju da niste znali, vaša koža doseže graničnu preplanulost kad fizički ne može proizvesti više melanina (pigment za sunčanje), pa je besmisleno cijeli dan boraviti kraj bazena.

Svako ima svoju granicu melanina, obično dva do tri sata ili mnogo manje ako imate svijetlu kožu. Nakon ovoga svoju kožu samo izlažete riziku od UV oštećenja.

Potražite hlad

Odmaranje od sunca smanjit će intenzitet UV zraka i rizik od opeklina, što znači da će vaša preplanula koža biti zdravija a boja dugotrajnija.

Pokrijte se

Uz pauze i traženje hlada, ne zaboravite se pokriti odjećom, posebno ako imate opečena mjesta. Osim toga, znači da ste napokon iskoristili taj džinovski slamnati šešir koji ste davno kupili.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here