HomeLjepotaKako napraviti svoj Aloe vera gel?

Kako napraviti svoj Aloe vera gel?

Aloe Vera gel je jedan od proizvoda koji se lako može napraviti kod kuće. Svi volimo proizvode koje možemo sami napraviti, pogotovo ako proces nije težak.

Zahvaljujući popularnosti prirodnih beauty proizvoda, nije iznenađujuće da aloe vera postaje sve popularnija. Korištenje aloe vere kao gela za kosu odlična je alternativa ako znate od čega se sastoje vaši proizvodi. Pored toga i zabavno je!

Jednim jednostavnim sastojkom dobit ćete super lagan gel bez da puno potrošite. Uz pomoć ovog proizvoda održat ćete sveukupno zdravlje kose ali i kvalitetu kovrđa.

Šta je aloe vera?

Aloe vera je sukulentska biljka koja potiče s Arapskog poluostrva ali se sad može naći i u tropskim predjelima širom svijeta. Biljka vam je sigurno poznata jer se nalazi u mnogim proizvodima za liječenje opekotina.

Što se tiče kose, aloe vera je odlična za tjeme zato što proteolitički enzimi iz biljke pomažu kod oporavljanja mrtvih ćelija kože. Pomaže i kod svraba na tjemenu, smanjuje perut i kondicionira kosu jer ima veoma hidratizirajuća svojstva.

Pored toga, aloe vera također pomaže rastu kose, čini je sjajnijom i glađom, ali i sprječava pucanje dlake zbog A i E vitamina koji se nalaze u biljci. Hemijski sastoj aloe vere je sličan keratinu, glavnom proteinu od kojeg se sastoji naša kosa.

Kako napraviti Aloe Vera gel za kosu?

Aloe vera je prirodna zamjena za druge sastojke koji se nalaze u proizvodima za kosu iz drogerija, zato što ima mogućnost da očuva mekoću, jačinu i glatkost lokni.

Prvi korak: Presjecite list aloe vere

Presjecite i otvorite list aloe. Koristeći nož ili kašiku sastružite čisti, prozirni želatin i stavite u zdjelu. Možete koristiti i 100% aloe vera gel.

Drugi korak: Izmiješajte gel

Sad je vrijeme za zabavni dio! Pomiješajte gel s esencijalnim uljima po želji. Možete dodati nekoliko kapi ruzmarina, lavande, čak i mente. To će oživjeti kosu. Kada ubacujete esencijalna ulja, koristite jednu supenu kašiku ulja za svake dvije supene kašike aloe gela.

Ako želite još više svojstava hidratacije, možete dodati kokosovo, maslinovo ili bademovo ulje. Omjer za ova ulja vrijedi ko i za esencijalna ulja.

Treći korak: Sve pomiješajte

Sada sve izblendajte i voila! Imate savršeni aloe vera gel za stiliziranje. Da, tako je jednostavno!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE