HomeLjepota15 odličnih i besplatnih savjeta za savršenu kožu!

15 odličnih i besplatnih savjeta za savršenu kožu!

A najbolje od svega – ne morate potrošiti ni centa!

Pored mobilnih filtera, ne postoji magična gumica koja se odmah može riješiti akni ili učini vašu kožu glatkom. Ali ako želite znati kako možete očistiti kožu bez da potrošite bogatstvo, evo nekih jednostavnih koraka ili savjeta koji vam mogu pomoći da dođete do mekanije i mlađe kože (osim ako imate ozbiljnije akne ili neku bolest kože).

Izmasirajte svoje lice

Ako imate nateknute oči, možete ih natrpati kremom za oči. Ali, možete se izmasirati prstima. Lagano pritisnite orbitalnu kost, krećući se od unutrašnjih uglova očiju prema vanjskim i ponovite 2 do 3 puta. Stimulirat ćete cirkulaciju, smanjiti linije i upalu.

Isperite lice hladnom vodom

Ako je vašoj koži potrebno osvježenje isperite lice hladnom vodom. Ne samo da će vas hladna temperatura razbuditi, već će brzo smanjiti otekline na licu, zategnuti kožu i smanjiti upalu. Uvijek koristite hladnu vodu kod pranja lica, jer vruća voda ne samo da će izvući sve iz kože, već će je i dovesti do dehidracije i podržati bilo koji upalni proces poput akni, rozace-e i melazmu. Hladna voda će smiriti vašu kožu.

Zamijenite jastučnicu

Nije nam u namjeri da vam dodamo još posla oko veša, ali čiste jastučnice su ključne kod ljepote. Na jastučnici se može zadržati prašina, masnoće i bakterije s naših lica, kose i okoline, zbog čega su idealne za pojavu akni. Bar jednom sedmično mijenjajte jastučnicu da biste izbjegli ove probleme.

Spavajte na leđima

Koliko god je 8-satni san bitan, bitno je i u kojem položaju spavate. Nakon izloženosti UV zrakama, bore se najviše pojavljuju kad zabijete i smežurate lice na jastuku. Spavajte na leđima, jer i pritiskanje obraza na jastuku može napraviti linije.

Koristite nježni sapun

Oštri sapuni su zabranjeni! Oni iritiraju vašu kožu i skidaju prirodne masnoće koje su potrebne za hidrataciju. Korištenje oštrih sapuna može samo pogoršati stanje kože ili upalu.

Odmorite lice od šminke

 

Ako možete odmorite se od šminke nekoliko dana. Oni koji nose laganiju šminku ili je nikako ne nose pretežno imaju najčišća lica i najzdraviju kožu. Ostavite šminkanje za neke događaje, samo uvijek nanosite kremu s faktorom protiv sunca.

Perite ruke

Vaše ruke prekrivene su bakerijama sa šteka, tastature i sl. Kada dirate vaše lice širite bakterije na kožu, zbog čega dolazi do akni i puhica. Redovno perite ruke, pogotovo ako ste dirali javne površine, ali je najbolje da ne dirate lice rukama nikako.

Nanosite proizvode za njegu na vlažno lice

Poboljšajte upijanje proizvoda za kožu nanošenjem na vlažno lice. Nakon što ste lice oprali toplom vodom, naša koža je vlažna a krvni sudovi vazodilatirani. Nanoseći serume ili druge proizvode u tom trenutku poboljšava se njihovo upijanje i efikasnost.

Stavite led na puhice

 

Ako imate crvenu, bolnu i upaljenu puhicu nemojte je cijediti već otiđite do zamrzivača. Direktno stavite kocku leda da biste smanjili upalu, veličinu i vidljivost puhice.

Istežite se

Ne morate ići na joga kurseve ili govoriti ‘namaste’ da biste ubrali prednosti joge. Naša koža ima koristi od nekih poza koje omogućavaju bolji protok krvi do lice. 3 do 5 minuta istezanja će biti dovoljno.

Sami napravite masku za hidratiziranje

Ako želite hidratacijsku masku možete je sami napraviti u kuhinji. Pomiješajte pola šolje jogurta, pola avokada i četvrtinu šolje meda, pomiješajte i ostavite 20 minuta na licu.

Očistite četkice za šminku

Regularno čišćenje četkica za šminku pravi ogromnu rzaliku. Na njima se nakupljaju bakterije, prašina, prljavština i masnoće.

Ne koristite peškir

Kao i sa jastučnicama, na peškirima se mogu nalaziti bakterije, prljavština i masnoće. Umjesto pamučnog koristite papirni ubrus.

Operite lice čim završite s vježbanjem

Vježbanje je odlično za vašu kožu, tijelo i um – znoj nije. Operite lice odmah nakon treninga da biste uklonili ulje, znoj i bakterije, koje bi inače sjedile na vašem licu i začepljivale pore.

Otkrijte šta vam smanjuje stres

Smanjiti nivoe stresa je puno lakše reći nego uraditi, ali to sigurno treba uzeti u obzir. Naša tijela i umovi su direktno povezani sa stresom ili nedostatkom sna, što se često manifestuje na našoj koži. Vrlo je bitno odvojiti vremena za sebe, kada ćete se počastiti opušajućim kupkama ili čašom vina uz omiljenu seriju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE