Kako njegovati dugu kosu? Nikad nije bilo lakše!

0
559

Ponekad može biti pravo pitanje kako njegovati dugu kosu. Ovdje ćemo vam ponuditi neke savjete koji će proces održavanja ljepote vaše duge kose učiniti jednostavnijim i lakšim. Duga kosa je veoma lijepa, ali može biti i mnogo zahtjevna za njegu. Zato slijedite neke od naših uputstava.

Duga kosa – ima li šta izazovnije?

Duga kosa ima svoju posebnu priču još od davnina. Poznato je da su je njegovali prije svega muškarci i to kao simbol snage. Postoji legenda o Samsonu i Dalili koji je jedna od najpoznatijih, a tiče se isticanja snage muškarca, upravo kroz kosu.

Kao što je Ahil imao slabu tačku u peti, tako je i Samson čuvao svoju snagu u kosi. Neprijatelji su Ahila uvek gađali u tu slabu tačku, a Samsona, da bi ga pobjedili, krišom su mu odsjecali kosu, „sakateći ga” na taj način.

Ako se sada otisnemo u malo bližu prošlost, onda ne možemo a da ne pomenemo hipi pokrete  šezdesetih-sedamdesetih godina, gdje su muškarci bili autentični upravo zbog duge kose i tog, razbarušenog izgleda.

Ipak, žene su glavni nosioci ovog trenda i gotovo da nema perioda u istoriji kada duga kosa nije bila u modi.

 

Oduvijek se duga kosa smatra simbolom ženstvenosti i seksipila.

 

Sve do sredine dvadesetog vijeka, žena nije mogla da nosi puštenu kosu kada se uda, morala je da je uvije u pletenicu i stavi ispod marame. Nešto slično pokrivanju žene u islamskoj religiji, koje se i sada ponegdje praktikuje.

Što će reći da žensku ljepotu može da gleda samo muž. A ona je upravo u raspuštanju pletenica.

Dan danas, kada žena želi da se dotjera, igra na nasjigurniju kartu – kartu duge kose.

Danas nije teško pustiti kosu, a vrlo lako možete da je i nadogradite. Većina frizerskih salona nudi ovu uslugu, tako da za tili čas možete da preoblikujete svoju kosu, promjenite dužinu, boju, stil frizure.

Pravilna njega duge kose

Ono što je svima jasno, to je da dugu kosu zaista moramo posebno njegovati, ako želimo da ona bude lijepa i zdrava. A samo takvu kosu i jeste vrijedno imati.

Načini kako njegovati dugu kosu se razlikuju i zavise od toga da li je vaša kosa farbana ili nije.

Ono što se može uzeti kao opšte pravilo, to je da dugu kosu ne treba da perete mnogo često. Zvuči bez veze, ali je tako. Čestim pranjem, kosa se masti još više i veoma se oštećuje. Zato je, kažu frizeri, najbolje da se kosa pere jednom nedeljno.

Frizeri rado preporučuju dubinsko pranje kose.

Ako ne možete toliko da izdržite ( a koja žena može?), onda makar na 3-4 dana. Ono što je važno napomenuti, to je da kosu gubimo prirodno, na svakodnevnom nivou i to je normalan proces. Stalnim pranjem pospješujemo ispadanje dlaka i kosu gubimo u većoj meri. A kada je u pitanju svakodnevno pranje koje neki praktikuju, onda tek gubimo nepovratno veliku količinu kose.

Naročito je pranje problematično kada je kosa jako duga. Tada je potrebno više vremena da se kosa opere i osuši. A znamo da je sušenje najteži dio prilikom pranja.

Iako je do skoro vladalo mišljenje da je dobro pustiti kosu da se prirodno suši, kako je fen i toplota ne bi dodatno oštetili, sada se sve češće propagira pažljivo i temeljno sušenje kose. Zašto je to tako? Kada duga kosa ostane mokra, onda vlažna koža glave biva pogodno tle za razvoj bakterija i gljivica (znate da je svaka vlažna sredina pogodna za to).

Drugi razlog je posve praktične prirode. Sa vlažnom kosom rizikujete da se razbolite (zavisi koje doba godine je u pitanju).

Kako negovati dugu kosu šamponom?

Još jedna od važnih stavki koja je važna kada se pitamo kako njegovati dugu kosu, jeste i korištenje odgovarajućeg šampona. To je, također, jedan od težih izbora, s obzirom na to da je na tržištu veliki broj njih. Preporuka ide u pravcu korišćenja prirodnih sredstava i prirodnih šampona, jer najzdraviji za kožu glave.

Birajte one formule koje nisu agresivne i koje će vam pomoći da se izborite sa nekim problemima kože glave, kao što je suha perut ili seboreja. Također je važno da ti šamponi nemaju u sebi silikone, sulfate, parabene ili druge sastojke koji mogu naštetiti koži glave. Blage, njegujuće formule učinit će vašu kosu mekom i sjajnom.

Ampule kao rešenje za negu duge kose

Osim maske, preporučljivo je da dugu kosu obradujete nekim ampulama za jačnje kose. Ima mnogo kvalitetnih ampula na tržištu i zato s vremena na vrijeme, recimo, jednom mjesečno, možete uraditi jedan kvalitetan tretman ampulama kod kuće, kako bi kosa bila sjajnija.

Za bolje djelovanje maske i ampula, preporučuje se da kosa bude topla, a da biste to postigli, ne morate ići u salon, dovoljno je da stavite običnu najlonsku kesu preko glave i tako sačekate da preparat deluje.

Duga kosa i farbanje

Farbanje, naročito kod plavuša, ne smije da bude mnogo često. Hidrogen i blanš mnogo utječu na kvalitet kose. Blanš biste trebali izbjegavati, a ako ste plavuša koja mora da izvuče svijetle pramenove, onda to radite što je rijeđe moguće. Blanšom, jednom u šest mjeseci.

Kada kupujete hidrogen, neka to bude onaj sa manje procenata jer će on manje oštetiti dugu kosu.

Ako se pitate kako još njegovati dugu kosu, odgovor ide i u pravcu balzama koji se ne ispiraju. Oni pomažu raščešljavanje, oni i njeguju kosu, naročito te duge vlasi, od uticaja iz spoljašnje sredine.

 

Kako češljati dugu kosu?

Ovo je jedan od također veoma bitnih detalja o tome kako njegovati dugu kosu. Naime, skloni smo nekada da kosu češljamo previše često ili previše grubo, a u stvari, to doprinosi njenom slabljenju.

Prvi problem, naročito kod devojčica, javlja se u detinjstvu kada se okupaju, a posle toga ne vole i ne žele da im se češlja duga kosa, to ih čupa. Da ne biste iščupali svoju kosu i da se ne biste vraćali u djetinjstvo kada je sve bilo tako komplikovano, koristite sredstva za raščešljavanje u spreju, koja su tu da štite kosu, ali i da je odmrse poslije kupanja.

Još jedan dobar trik je i da svoju dugu kosu u toku kupanja, kada nanesete balzam ili masku, jednom pročešljate. Kada je isperete, biće mekana i, iako veoma duga, neće biti umršena.

Češljate se uveče, pred spavanje, kada rasturite frizuru, i naravno, ujutru, kada počinje radni dan. Prilikom češljanja ispadne određeni broj dlaka, što je sasvim normalno i to ne treba da vas zabrinjava. Ipak, ako se suviše često češljate i u toku dana, više dlaka će otpadati iz vaše kose i vaša duga kosa biće slabija i manje sjajna.

Preporuka je i da birate prema svom nahođenju i osećaju, da li će to biti češelj ili četka za kosu. Naročito obratite pažnju ako vam je kosa duga, njoj treba naročita pažnja. Šta god da je od prethodna dva, trudite se da bude od prirodnih materijala, jer su oni bolji i za njegu vlasi, kao i za kožu glave.

Koliko često skraćivati dugu kosu?

Iako je  do skoro bilo uvreženo mišljenje da dugu kosu, naročito ako nastojite da bude još duža, treba što rijeđe šišati. Vrlo, vrlo pogrešno.

Frizeri preporučuju da se kosa šiša što češće, minimum jednom mjesečno. To je zato što otklanjanjem procvetalih krajeva, vi u stvari, pružate priliku kosi da raste bolja i jača.

Uklanjanjem tog „nezdravog”dijela, vi ste otvorili vrata onom najboljem od svoje kose. Zato treba redovno šišati dugu kosu, kako se ta oštećenja nikako ne bi vidjela, kako bi bila bila što ljepša.

minutzamene.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here