Kako odabrati pravi pigment za microblading? 

0

Pigmenti su posebno formulirana „mastila“ koja se ubacuju u kožu tokom procedure trajne šminke, zbog čega je potrebno odabrati pravi pigment da bi klijenti bili zadovoljni i da biste im dali željenu boju ili nijansu.

Jedna od čestih i pogrešnih informacija je da su mastilo za trajnu šminku i za tetoviranje isto. To nije tačno. Evo nekoliko ključnih faktora koje treba uzeti u obzir kad odabirete pigment za klijente:

  • Teorija boja
  • Podtonovi: hladni ili topli 
  • Preferense klijenata 
  • Miješanje i modifikovanje

Teorija boja

Integralni je dio trajne šminke. Važno je razumjeti ovu teoriju jer ćete na osnovu nje birati boju i pravi pigment za svakog klijenta. U toku microbladinga, pigment se ubacuje u kožu što znači da će zacijeljeni rezultati biti kombinacija boje pigmenta i podtonova kože klijenta. Razumijevajući  teoriju moći ćete postati umjetnik svog zanata. 

Podtonovi: hladni ili topli 

Većina klijenata ima ili haldne ili tople podtonove na koži, međutim neki klijenti mogu imati neutralni podton. Ako klijent ima hladne podtonove, važno je iskoristiti tople tonove da biste neutralizirali plave ili pepelaste tonove i dobili prirodni izgled i obrnuto. Oni koji imaju neutralan ten sretni su jer će im odgovarati i topli i hladni pigmenti. Ako koristite topli pigment na klijentu koji ima topli podton kože, dobit ćete nijanse narandžaste, a hladni pigment na hladnim podtonovima kože dat će pepelast i siv rezultat. 

Preferense klijenta

U toku konsultacija, upitajte klijenta o onom što želi. Popunjava li obrve, i ako popunjava, koju nijansu koristi? Farba li obrve? Da li više voli tamnije i odvažnije obrve ili ipak nešto svjetlije i nježnije? 

Miješanje i modifikovanje 

Kao umjetnik microbladinga ponekad je potrebno miješati i modifikovati pigmente, zavisno od boje kose ili tipa kože klijenta. Dosta visokokvalitetnih pigmenata zadovoljit će potrebe, ali ponekad je pomiješati 1-2 kapi za savršenu nijansu. Tad se preporučuje početi sa svjetlijim pigmentom i dodavati kapi tamnije nijanse. Također se preporučuje ne koristiti previše tamnog pigmenta, jer se blijeda nijansa uvijek može potamniti, dok je previše tamnu nijansu teško posvijetliti bez odstranjivanja. 

Ako želite da vaši klijenti iz salona izađu zadovoljni, trebate odabrati kvalitetne proizvode od provjerenih brendova. 

PERMABLEND Bosna i Hercegovina nudi kvalitetan asortiman pigmenata za sve vaše klijente i njihove potrebe. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here