Kako postati nail tehničar u Bosni i Hercegovini u današnje vrijeme?

0

Za portal Beautiful piše Lejla Huseinović, master edukator akademije i brenda Luxkraft!

Kako postati nail tehničar u Bosni i Hercegovini u današnje vrijeme?

U moru ponuda za edukacije, gdje svakodnevno možemo naći mali milion oglasa i ponuda, teško se odlučiti gdje početi i kako odabrati svog edukatora. Svako od nas će na kraju ipak sam odlučiti gdje i od koga želi učiti. Ono što ja mogu savjetovati je da se prije same odluke bacite u istraživanje.

Prvo i osnovno pravilo je: Pitajte.

Mnogo pitajte. Detaljno svakog edukatora pitajte šta nudi njegova edukacija i šta da očekujete.

Napravite plan. Morate tačno znati šta želite da dobijete edukacijom. Morate naći mentora koji će iskreno da uloži sebe u vaše educiranje. Mnogi ljudi misle da mi tehničari odemo na jednodnevni kurs i sutra odmah uradimo nokte.

Ne, mnogo rada, vježbe, truda i svakodnevnog učenja zahtjeva ovo na oko jednostavno znanje. Ukoliko želite postati cijenjeni tehničar i majstor,onda morate znati da svaki tehničar koji drži do svoga zanimanja mora da se konstantno educira jer klijenti to očekuju. Edukacije se moraju nastaviti redovno. Ja vam preporučujem bar dvije tehničke edukacije godišnje, kako bi se usavršavali i bili u toku sa novim formama i oblicima noktiju. Nail art edukacije lično preporučujem tek nakon savladavanja tehničke ispravnosti.

Dalje, gledajte. Da. Gledajte.

Prvo gledajte radove edukatorice. Nakon što pregledate, tražite slike radova njihovih učenika. Ukoliko je neko dobar nail majstor i tehničar ne mora da znači i da je dobar edukator. Bitno je da odaberete osobu koja će vam znanje prenijeti na najbolji mogući način.

Treća stvar je cijena. Trenutno na tržištu imamo ponude od nevjerovatno niskih cijena do enormno visokih. Kako odlučiti šta je realna cijena edukacije?

Ovo zvanje je naše odabrano zanimanje. Ukoliko planirate živjeti od svoga posla onda morate znati da je i onaj ko vas educira isto tako uložio u svoje edukacije prethodno.

Za kvalitetnu edukaciju uz koju dobivate svo potrebno znanje potrebno je da shvatite samo da ništa što je kvalitetno ne nalazimo jeftino. Odlučiti ćete tako što ćete znati šta vi tačno očekujete od edukacije. Primjera radi, ukoliko vam je ideja da uradite nokte u stanu sestri i prijateljicama, onda možete birati iz veoma velike ponude napola netačnih i nekvalitetnih edukacija ili se čak samoeducirati. Ukoliko želite postaviti certificirani nail master onda će zaista biti potrebno da se odlučite uložiti u sebe i pri tome dati od sebe maksimum da to i postignete.

Obavezno tražite edukatore koji vam mogu garantovati međunarodno priznate certifikate.

Uz pravog mentora se sve može. Međunarodno priznati edukatori vam prije svega potpisuju pripadanje istim. Time što birate priznate edukatore i sami postajete jedni od njih.

Bitno je da zaiste želite postati nešto što ste zamislili, jer radom i trudom se sve može postići.

Ja sam zaista imala i sreću da imam mentoricu kao što je Lesja Karić, i zadovoljstvo mi je da sam baš za ovu akademiju ja postala edukator, jer sam napokon zaista uvjerena da širimo kvalitet.

U svakom slučaju Vam želim mnogo sreće i da uživate u svom poslu i pozivu kao što ja uživam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here