HomeKosaKako pravilno očistiti češalj? 

Kako pravilno očistiti češalj? 

Vaše tjeme stalno odbacuje sekret i stvara perut, tačnije stanice kože. Možda zvuči neprivlačno, ali većina toga završi na češlju kojim se češljate. Iz tog je razloga potrebno redovno čistiti četku.

Šta su bijele nakupine na češljevima?

To nije samo prašina, nažalost. Tu se nalaze i mrtve ćelije i masnoća od tjemena, uz polomljene dijelove dlaka i ostatke proizvoda koje koristite.

Na četkama se mogu stvoriti bakterije i gljivice. Takve nakupine u ponovnom dodiru s tjemenom mogu uzrokovati upalne procese poput stvaranja peruti ili seboreičnog dermatitisa. Dakle – čišćenje je jako važno! 

Koliko često treba čistiti češalj? 

To ovisi o tome koliko vam tijelo odbacuje dlake i ćelije, te koje proizvode koristite. Općenito govoreći, češalj biste trebali prati barem svake dvije sedmice. Samim pogledom možete odrediti je li vrijeme za čišćenje, pitajte se ima li vidljivih ostataka i izgleda li prašnjavo.

Šta vam treba za čišćenje?

Ne treba vam ništa posebno:

  • Tečni sapun: za sintetičke četke je dobar bilo kakav sapun, šampon, deterdžent, a četke od prirodnog materijala zahtijevaju blaže verzije šampona i bez sulfata
  • Čista četkica za zube koju nećete koristiti
  • Veća zdjela ili umivaonik ako ga možete začepiti
  • Peškir 
  • Po želji: češalj sa šiljkom na vrhu, olovka, štapići ili drugi šiljasti predmeti kojima možete izvaditi sitnije nakupine

Prije svega uklonite sve dlake, ako su neke zapele presijecite ih makazama. Nekim od nazubljenih predmeta otklonite veće nakupine prašine, masnoća i drugo. 

Potopite četku i dodajte sapun u vodu i provlačite je kroz vodu, ostavite da se natopi 10 minuta. Uzmite četkicu za zube i onda očistite između dlačica. 

Sad kad možete lako ukloniti sve stvrdnute nakupine, četkicom ili prstima prolazite kroz četku i potapajte je u vodu po potrebi.

Sad kad ste uklonili sve neželjeno, isperite četku čistom vodom. Važno je da je dobro isperete. Nekoliko puta stiskom iscijedite, jer ne želite imati preostale vode unutar nje, gdje se mogu pojaviti bakterije. Ako ostane malo vode, ona će eventualno ispariti, samo je ostavite na peškir – dlačicama prema dole, i ostavite da se osuši. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE