Kako sačuvati kosu od vjetra i kiše?

0
315

Jesen je došla, zima je iza ugla a vaša kosa neće uživati u nadolazećim mjesecima. Jaki vjetrovi, mnogo kiše i značajne promjene u temperaturi i vlažnosti pri ulasku i izlasku iz objekata imat će značajnog utjecaja na zdravlje i stil vaše kose.

Ne očajavajte. I za takve probleme postoje rješenja. 

Sprej za kosu 

Iako se čini očiglednim rješenjem, dobar i kvalitetan sprej za kosu može zaštititi kosu od frizza tokom hladnog i vlažnog vremena. Sprej za kosu daje nevidljivi ‘prekrivač’ svakoj dlaci i sprječava vlažnost da do nje dopre. Postoji nekoliko različitih sprejeva zato se prvo posavjetujte s frizerom o tome koji je sprej najbolji za vas. 

Promijenite stil 

Ako je vaša kosa prirodno tanka i lagana, teško ćete je držati na mjestu i da izgleda savršeno cijeli dan. Ako imate važan sastanak ili „dejt“, pokušajte je stilizirati na druge način. Pletenice ili klasični rep mogu biti pogodni za svaku situaciju, i sigurno će izdržati sve elemente koje vam vrijeme spremi. 

Pravilno ošišana kosa

Ako vam je kosa pravilno ošišana, bit će nešto zaštićenija od vremena. Ispucali vrhovi samo produžuju oštećenje dalje uz dlaku. Ako ih se riješite, spriječit ćete dalje pucanje kose, što je posebno prisutno u toku hladnog vremena zbog niskih temperatura.

Šišanje kod stručne osobe znači i da ćete imati lijepo oblikovanu frizuru koju ćete moći lakše održavati u raznim uslovima. 

U ‘najgorem’ slučaju, ako su vani jači vjetrovi ili kiša lijeva kao da nije padala dugo godina, preporučujemo da navučete kapu , jer ponekad ni najjači sprejevi i najbolje ošišana kosa ne mogu izdržati elemente prirode, a torbici uvijek nosite maleni češalj ili ogledalo-četku kojom ćete na brzinu popraviti svoju frizuru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here