Kako pretvoriti suhu kosu u zdravu kosu?

0
380

Suha kosa može izgledati dosadno i lomljivo, a često je i sklona oštećenju. Srećom, takvu kosu je lako nahraniti tako da opet bude mekana i sjajna.

Nježno rukujte kosom kada je perete i sušite. Ako imate suhu kosu, imate osjetljivu kosu. Grubo postupanje sa vašom kosom će uzrokovati da se vaši krajevi razdvoje i mogu čak dovesti do loma. Kada perete, sušite i na drugi način rukujete kosom, zamislite je kao osjetljivu tkaninu koja se mora tretirati s posebnom pažnjom. To znači da nećete trljati ili vući vašu kosu.

Šampon rjeđe koristiti. Kosa postaje suha kada prirodna ulja proizvedena na tjemenu ne dobiju priliku za njegu. Šamponiranje suhe kose svaki dan učinit će je još suhom i krhkijom jer ćete svakodnevno uklanjati ta ulja. Smanjite šamponiranje samo dva do tri puta sedmično, kako biste svojoj kosi dali priliku za hranjiva ulja.

Pustite neka se vaša kosa prirodno osuši. Jeste li ovisni o svom fenu? Vrijeme je da ga ostavite i pustite da se vaša kosa osuši sama. Usmjeravanje toplog zraka prema suhoj kosi ne daje joj šansu da ozdravi. Dok izbacivanje kose može učiniti vašu kosu sjajnom, vrućina je zapravo prilično štetna, a vremenom će uzrokovati lom i pucanje krajeva.

Češalj umjesto četke. Četke za kosu cjepaju se kroz zapetljaje, ostavljajući mnogo štete iza sebe. Budući da je suha kosa vrlo lomljiva, četka može ostaviti vašu kosu grubu. Umjesto toga, češljajte kosu dok je vlažna pomoću češlja sa širokim zubima. To je mnogo opuštajuće za vašu kosu i neće uzrokovati lomljenje.

beautiful.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here