HomeKosaKako se brinuti o kovrdžavoj kosi? 

Kako se brinuti o kovrdžavoj kosi? 

Kao kovrdžava osoba vjerujemo da vas često obasipaju komplimentima i da je vaša frizura često u centru pažnje, ali iza predivne kose stoje sati uloženi u njenu ljepotu. Ako ste imali sreću da nosite te predivne lokne, onda sigurno znate koliko se zahtjevno brinuti o njima, te kako suha i frizzy može postati.

Ako postoji tanka linija između neukrotive kovrdžave kose i dana kad izgleda kao iz snova, onda je ta linija dobra njega. Uz dobre proizvode i adekvatnu njegu imat ćete sjajne i zdrave lokne s naslovnice. Evo kako se brinuti o njoj. 

Pažljivo birajte proizvode

Pranje kose je prvi i glavni korak u rutini njege kose bez obzira na njenu teksturu. Pranje skida sve nakupine, višak masnoće i mrtve ćelije kože s tjemena. Koristite nježni šampon bez oštrih hemikalija poput sulfata, silikona, alkohola i parabena jer mogu iziritirati vaše tjeme. 

Izbjegavajte ekscesivno šamponiranje 

Kovrđava se kosa brzo i lako isušuje. Ekscesivno šamponiranje može izvući njenu prirodnu vlažnost. Ako koristite omekšivač tražite onaj koji sadrži proizvode za hidrataciju. 

Tretman prije pranja 

Vrlo je važan za kovrdžave osobe. Pomaže kod otpetljavanja i rješavanja frizza. Nanesite masku za kosu ili ulje za omekšavanje na suhu kosu odvajajući dijelove kose. Ostavite da djeluje 20 minuta. Možete navući kapu za tuširanje ili peškir da zadržite nešto toplote. 

Nikad ne koristite četku na kovrdžavoj kosi 

Oduprite se želji da koristite četku. Koristite češalj sa širokim zupcima prije šamponiranja, a nakon pranja nježno prođite prstima. Ne češljajte mokru kosu jer je tada sklonija slamanju i oštećenju. 

Stilizirajte sa srednje-toplim uređajima

Visoka temperatura uređaja za stiliziranje može uništiti prirodnu teksturu kovrdža, zbog čega one izgledaju dosadno i beživotno. Ne zaboravite i sprej za zaštitu ako ne možete izbjeći vrele temperature. 

Perite kosu hladnom vodom 

Vruća voda izvlači prirodna ulja i vlažnost iz tjemena i kose. Ispiranje kose hladnom vodom najsigurniji je korak.

Rutina pred spavanje 

Skupite svu kosu na vrhu glave u punđu ili labavi rep. Tako ćete smanjiti frikciju između kose i jastučnice. Ako je moguće nabavite svilenu ili satensku jastučnicu umjesto pamučne.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE