Kako se našminkati..

0
460

Većina žena svakodnevno koristi šminku, a da niti ne razmišljamo o tome kako ju nanosimo na lice. Šminkanje zapravo i nije teško ako imate kvalitetne proizvode, ali postoje razne tehnike koje vam mogu olakšati posao. U nastavku vam donosimo savjete kako da vaša šminka izgleda bolje, jer ako se već šminkamo, onda neka naša šminka izgleda najbolje moguće.

Uz bezbrojne tutoriale, na internetu se mogu naći razni savjeti koji ponekad znaju biti nejasni ili dvosmisleni. “Kako se pravilno nanosi tekući puder – prstima, kistom ili spužvicom? Je li stvarno potreban primer (baza za šminku)? Koliko bronzera ili rumenila je dovoljno, a koliko previše?” samo su neka od pitanja kojima nas obasipaju razni beauty bloggeri, a mi ćemo vam pomoći razlučiti osnovne pojmove.

Kod nanošenja šminke potrebno je slijediti nekakav redoslijed, u smislu da šminku nanosimo prvo na oči ili na ostatak lica. Gdje ćete vi početi isključivo je na vama – kod šminkanja očiju prije nanošenja pudera imate mogućnost obrisati mrvice sjenila koje padnu na jagodice.

Pravilan redoslijed nanošenja proizvoda

  1. Krema za lice
  2. Primer (baza) za šminku
  3. Tekući puder, tonirana, BB ili CC krema
  4. Korektor
  5. Fiksirajući puder/puder u kamenu
  6. Bronzer
  7. Rumenilo
  8. Highlighter
  9. Oči (sjenilo, tuš/olovka za oči, maskara)

Prva četiri koraka trebate pratiti u stopu, dok korake od 5 do 9 možete posložiti svojim redom. Prethodno navedeni redoslijed je općeniti redoslijed nanošenja kojim ne možete pogriješiti. Ako prvo šminkate oči, a zatim lice, jednostavno korak broj 9 napravite odmah nakon kreme za lice i zatim slijedite korake od 2. na dalje.

Primer (baza) za šminku

Primer služi da bi zagladio površinske nepravilnosti i omogućio da ostatak šminke dulje ostane na licu. Njega možete nanijeti na lice prstima i to samo na dijelovima lica na kojima želite bolje fiksiran proizvod (npr. T zona ili pore).

Tekući puder, tonirana, BB ili CC krema

Tijekom zime i hladnih mjeseci većina nas poseže za proizvodima koji bolje prekrivaju i štite kožu, poput tekućih pudera koji dolaze u raznim teksturama. Tijekom ljeta, preporučuje se korištenje laganih pudera, a optimalne su BB ili CC kremu  koje imaju nešto slabiju moć prekrivanja.

U zadnje vrijeme se najboljom za nanošenje tekućih podloga pokazala spužvica po nazivu beauty blender jer ravnomjerno nanosi proizvod i omogućuje prirodan izgled lica. Nanošenje prstima ili kistom je također moguće, iako je tada veća vjerojatnost da ćete nanijeti previše proizvoda te da će šminka upadati u bore i linije lica.

Korektor

Kao što naziv govor, korektor služi korigiranju, odnosno prekrivanju nepravilnosti i prištića. U ovome slučaju najbolje je voditi se pravilom “manje je više”. Korektor treba nanositi na podočnjake te na crvenilo ili prištiće u tankom sloju, s time da je uvijek bolje nanijeti dva tanka sloja umjesto jednog debljeg sloja jer će tako korektor biti manje primjetan.

Korektor također možete nanositi prstima, premda se zbog higijenskih razloga, ali i dugotrajnosti preporučuje nanošenje beauty blenderom ili manjim kistom koji je još precizniji.

Fiksirajući puder i puder u kamenu

Kada smo završili s aplikacijom podloge i eventualne prekrili nepravilnosti, potrebno je sve “fiksirati”. U tu svrhu možete koristiti fiksirajući puder koji je proziran i služi za matiranje te puder u kamenu za dodatno prekrivanje i matiranje.

Bronzer

Bronzer je najbolje koristiti tijekom ljeta te na koži koja je već potamnila od sunca jer bi na svjetlijoj puta mogao stvoriti pretjeran kontrast. Može ga se nanositi po liniji čeljusti te na predjelima uz liniju rasta kose. Za pravilno nanošenje, najbolje je pogledati nekoliko tutoriala.

Rumenilo

S rumenilom su vjerojatno već svi upoznati, a neizostavan je trik za djevojke i žene svjetlije puti. Pravilno naneseno rumenilo podiže cijelo lice i daje mu zdravu boju kako ne bismo izgledali ispijeno. Rumenilo je potrebno nanijeti na jagodice ili iznad, nikako ispod jagodica i nikako previše. Boju rumenila birajte po boji vašeg lica kada se prirodno zarumenite.

Highlighter

Kao što korektor služi za prekrivanje nepravilnosti, highlighter služi da bismo istaknuli dobre strane lica. On reflektira svijetlo s lica i daje mu prirodan i svjež sjaj. Kod highlightera je posebno naglašeno “manje je više” pravilo kako se ne bismo sjajili poput disko kugle. Nanosimo ga na jagodice ispod očiju, a iznad rumenila te malu količinu na kupidov luk usana i vršak nosa za zdrav sjaj.

Šminkanje očiju

Kod šminkanja očiju postoji mnogo tehnika, a izbor je velik. Možete koristiti samo maskaru ukoliko vam se ne sviđa previše proizvoda na očima, a možete i koristiti sjenila, tuš za oči i sl. Prije nanošenje šminke na oči, pogotovo prije večernjeg izlaska ili važnog događanja, prvo nanesite primer za oči kako bi vaša šminka ostala postojana tijekom čitave večeri.

Preporuka je da uložite u svu šminku koju koristite te da ona bude kvalitetna, primjerena vašem tipu kože i po mogućnosti mineralna. Mineralna šminka je prirodna, primjerena osjetljivoj koži i veganima te se preporučuje ako šminku koristite na svakodnevnoj bazi.

krenizdravo.rtl.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here