Šta Vaši nokti govore o Vašem zdravlju!?

0

Neke promjene na noktima mogu biti bezopasne, neke mogu biti posljedica bolesti koju imate, a neke mogu signalizirati na kronične i ozbiljne zdravstvene probleme.

 

U nastavku se navodi nekoliko promjena na noktima koje mogu dosta toga otkriti o vašem zdravstvenom stanju.

Nokti su mnogo više od „pločice“ za bojenje i ukrašavanje cirkonima. Njihov oblik, tekstura i boja mogu biti dobar pokazatelj zdravlja pa ih je, s vremena na vrijeme, dobro prekontrolirati, posebno ako su većinu vremena skriveni pod slojem boje.

Neke promjene mogu biti bezopasne, neke mogu biti posljedica bolesti koju imate (npr. probleme s noktima češće imaju osobe koje imaju dijabetes), ali neke promjene, u smislu dekoloracije ili zadebljanja ploče nokta, mogu upućivati na kronične i ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su bolesti jetre i bubrega te srčane i plućne tegobe, navode dermatolozi Američke akademije dermatologije.

Uz objašnjenja dr. Josepha Mercolea, američkog holističkog eksperta za zdravlje, i medicinskih stručnjaka iz Mayo klinike, navodimo promjene koje mogu dosta toga otkriti o Vašem zdravstvenom stanju.

Žuti nokti

Žuta boja se najčešće povezuje sa starenjem, učestalim korištenjem laka za nokte ili akrilnim noktima. Pušenje također može ostaviti žućkastu nijansu na noktima. Ako su, uz žutilo, nokti i zadebljani i lako pucaju, možda je riječ o gljivičnoj infekciji. Puno rjeđe žuti nokti mogu biti povezani s problemima sa štitnjačom, dijabetesom, psorijazom ili respiratornim bolestima.

Suhi, krhki i lomljivi nokti

U ovom slučaju, životni stil ima najveću ulogu, primjerice koliko često koristite odstranjivač za nokte, koliko ste izloženi sredstvima za čišćenje, plivate li u bazenu, imate li gelirane nokte… Ako se ne pronalazite u ovim primjerima, možda je krivac za ispucane nokte gljivična infekcija ili bolesti štitnjače (npr. hipotireoidizam). Lomljivi nokti mogu upućivati i na to da Vašoj prehrani manjka vitamina, posebice vitamina A i C te biotina (vitamin B7).

Clubbing nokti

Pojam curling ili clubbing odnosi se na promjenu oblika nokta. Karakteriziraju ga natekli krajevi prstiju i nokti koji rastu zakrivljeno i zaobljeno prema dolje (to se uglavnom događa kada se nokti dulje ne skraćuju). Takav izgled može biti znak manjka kisika u krvi i povezuje se s plućnim bolestima, a može upućivati i na bolesti, bubrega, srca, upalnu bolest crijeva i HIV infekcije.

Bijele točkice

Male bijele mrlje na noktima najčešće su rezultat traume nokta i nisu znak za uzbunu. Takve će točkice ili izblijediti ili će izrasti s noktom. U rijetkim slučajevima, ako točkice ne nestaju, mogu biti posljedica gljivične ingekcije.

Horizontalne brazde

Uzrok horizontalnih brazda ili Beau linije može biti trauma nokta ili niz ozbiljnih bolesti koje prati povišena temperatura (npr. Scarletna groznica ili pneumonija). Osim toga, mogu biti povezane i sa psorijazom, dijabetesom, bolestima cirkulacije ili ozbiljnim nedostatkom cinka. Druga vrsta horizontalnih diskoloracijskih linja, tzv. Mees’ linija upućuju na trovanje arsenom, Hodgkinovu bolest te još neke teške bolesti i trovanja.

Vertikalne brazde

Okomite linije uobičajen su znak starenja i nisu razlog za brigu. Ipak, u nekim se slučajevima pruge mogu pojaviti zbog manjka nutrijenata, poglavito vitamina B12 i magnezija.

„Žličica“ nokti

Nokti koji se na krajevima uvijaju prema gore, poprimajući oblik žličice, mogu odavati nedostatak željeza, upućujući na anemiju ili pak hemokromatozu (povišeno željezo u krvi), a mogu upozoravati i na srčane bolesti ili hipotireoidizam.

Pitting

Nokti koji su istočkani brojnim rupicama ili jamicama česti su kod osoba koje imaju psorijazu, no mogu se povezati i s bolešću vezivnog tkiva ili alopecijom (autoimunom bolesti koja uzrokuje opadanje kose).

Tamne mrlje

Ako nisu posljedica traume, crne linije ili mrlje na noktima zahtijevaju hitan posjet liječniku jer može biti riječ o melanom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here