HomeLjepotaKako se riješiti ispucalih vrhova?

Kako se riješiti ispucalih vrhova?

Želeći da im kosa što prije naraste, mnoge žene odlučuju ne šišati je mjesecima.

No kutikulu, zaštitni sloj kose, dugoročno je nemoguće očuvati zdravom, a kad se jednom ošteti, unutarnji slojevi vlasi – koji daju kosi volumen, fleksibilnost i elastičnost – se razlistavaju, kosa puca i nemoguće je ponovno je učiniti zdravom bez upotrebe makaza.

Svi proizvodi za regeneraciju namijenjeni su, zapravo, sprečavanju pucanja, a već ispucale vrhove mogu zagladiti i sanirati štetu samo do sljedećeg pranja. Osim toga, ispucali vrh ne miruje, već “putuje” prema vlasištu sve dok kosa ne postane tako krhka da se vlasi počnu lomiti i otpadati.

Najčešći uzroci pucanja kose su:

  • presnažno i prečesto češljanje lošim plastičnim češljevima i nekvalitetnim četkama, pri čemu je osobito štetno češljanje u suprotnom smjeru, dok je glava nagnuta prema dolje, kao i tapiranje kose
  • hemikalije, ali ne samo one iz boja za kosu ili sredstava za trajnu ondulaciju, nego čak i hlor iz bazena
  • nepravilno pranje jeftinim, agresivnim šamponima i sušenje prevrućim zrakom
  • upotreba gumica za kosu
  • izlaganje UV zrakama

Najbolje što možete učiniti za svoju kosu jest odrezati oštećene vrhove svakih šest do osam sedmica kako se stanje ne bi pogoršalo.
Nakon toga posvetite kosi malo više pažnje.

Nemojte je četkati mokru, jer tada je najosjetljivija, samo je nježno raspetljajte češljem širokih zubaca, a ako je duga, najbolje je u specijaliziranoj trgovini s frizerskim priborom kupiti četku inače namijenjenu ekstenzijama. Kovrčavu kosu, treba blago raščešljati još dok je na njoj regenerator. Kemijski tretirana kosa zahtijeva više njege i zato joj barem jednom u dva tjedna priuštite bogatu, hidratizirajuću masku. Prije korištenja fena i uređaja za ravnanje i kovrčanje zaštitite kosu leave-in regeneratorom ili posebnim, za to namijenjenim sprejevima, a s vremena na vrijeme je odmorite i ostavite da se prirodno osuši. Kad vežete kosu, koristite samo obložene gumice bez metalnih dijelova.

I, na kraju, pazite na prehranu, jer pridržavanje dijeta koje drastično reduciraju unos masnoća sigurno će ostaviti traga i na vašoj kosi. ordinacija.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE