HomeFitness&zdravljeKako ubrzati metabolizam vježbanjem? 

Kako ubrzati metabolizam vježbanjem? 

Vaš idući trening mogao bi vas pripremiti za brži metabolizam! 

Metabolizam podrazumijeva sve ono što vaše tijelo ‘radi’ da pretvori hranu u energiju i drži vas na nogama. Neke osobe imaju brži metabolizam od drugih. 

Neke stvari koje utječu na to da li je metabolizam brz ili spor su stvari koje ne možete kontrolisati poput vaših godina, spola i gena. Ponekad sporiji rad štitne žlijezde može usporiti metabolizam. Mišićima treba dosta energije, što znači da troše puno kalorija. 

Oni zapravo troše više kalorija od masnih ćelija, čak i kad ne trenirate što znači da vrijeme koje provedete trenirajući ima koristi i dugo nakon što se prestanete znojiti. 

Vježbanje postaje još bitnije kako starite. Prirodno gubite mišićnu masu, što usporava metabolizam, a za to je lijek – trening! 

Pojačajte trening 

Bilo kakav aerobik, bez obzira da li radite Zumbu ili trčite – sagorjevate kalorije. Pojačajte intenzitet treninga, a vaše tijelo će trošiti više kalorija. Pokušajte s intervalima – možete raditi bilo kakvu kardio vježbu. 

Prebacujte se s intenzivnijeg na manje intenzivni trening. Na primjer, skačite u mjestu 1 minutu, i onda hodajte uokolo 2 minute. Ponavljajte 15 minuta.

Dižite tegove 

S obzirom da mišići koriste više kalorija od masti, ojačavanje mišića će vas pretvoriti u efikasniju mašinu sagorijevanja kalorija, čak i kad odmarate. 

Dva puta sedmično, uradite jedan ili dva seta od 12 do 15 ponavljanja svih mišićih skupuna (stomačni mišići, biceps, gluteus, kvadriceps). 

Pored ubrzavanja metabolizma, vaše srce, kosti i raspoloženje će osjetiti poboljšanje! 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE