HomeLjepotaKako zaista funkcionišu sredstva za uklanjanje šminke?

Kako zaista funkcionišu sredstva za uklanjanje šminke?

Sredstva za uklanjanje šminke uglavnom rade otapanjem ili solubilizacijom, što znači da rastvaraju šminku i drže je otopljenom. Hajde da uzmemo kao primjer temelj – kada se nanese, osuši se i prianja na kožu jer je formulisan da bude “koža” više nego druge površine. Ako biste je uklonili sa suhom krpom / gazom, bilo bi vrlo teško i čak biste mogli povrijediti vašu kožu. Ako pokušate sa običnom vodom, ne biste postigli potrebni rezultat. Međutim, ako koristite sredstvo za uklanjanje šminke koje može rastvoriti temeljni film, uklanjanje može biti vrlo lako.

U svemu tome ne postoji jedan čarobni sastojak – on zaista zavisi od sastava šminke i sastava za uklanjanje. Ključni hemijski izraz koji treba imati na umu je “sličan rastvarajućem”. Skidač na bazi vode će raditi na uklanjanju šminke na bazi vode, isto važi i za uljnu bazu. Skidač mora biti u stanju da prekine interakciju između šminke i kože i održi rastvor šminke.

Možete li objasniti razliku između tradicionalnog sredstva za uklanjanje šminke i micelarne vode (ako postoje razlike?)

Micelarna voda je formulisana tako da sadrži micele u njoj. Micele se formiraju kada se otope agregat molekule surfaktanta. Površinski aktivne supstance su molekuli sa dijelom koji voli vodu i koji mrze vodu koji pomažu da se materijali rastvore i da se inače ne bi rastvorili. Micele su odgovorni za kapsuliranje prljavštine ili šminke u ovom slučaju kako bi ih uklonili. Imanjem micela u rastvoru voda može da djeluje kao sredstvo za čišćenje što olakšava uklanjanje šminke.

Tradicionalna sredstva za uklanjanje šminke prenose se na mješavinu otapala za uklanjanje šminke. One mogu biti na bazi vode u kojima je voda glavni sastojak ili na bazi ulja, u kojoj je ugljovodonično, estersko ili silikonsko ulje glavni sastojak. I opet morate da izaberete vaš remover uzimajući u obzir da će uklanjači šminke na bazi vode djelovati slično vodi a onaj na bazi ulja, kao ulje. Koji će vama odgovarati, zavisi od tipa vaše kože.

beautiful.ba

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE