HomeLjepotaKako zaštititi kosu od oštećenja zbog izbjeljivanja? 

Kako zaštititi kosu od oštećenja zbog izbjeljivanja? 

Izbjeljivanje je proces oksidacije koji uklanja boju iz kose. 

Hemikalije za izbjeljivanje prodiru u dlaku i uništavaju postojeći pigment u kosi, tako uklanjajući i njenu originalnu boju. Ovaj proces izbjeljuje kosu i čini je bijelom ili bez boje. U toku procesa izbjeljivanja, boja kose se mijenja postepeno. Zavisno od prirodne boje, vaša boja može proći kroz nekoliko faza smeđe, crvene, narandžaste ili žute prije nego što se dobije bijela nijansa. 

Nažalost, agensi za izbjeljivanje ne utječu samo na molekule boje, već i oslabljuju proteinske veze, zbog čega kosa postaje britka i krhka. Uništava se i prirodni keratin, zbog čega se oštećuje i struktura kose. Izbjeljivanje skida prirodna ulja koja se nalaze na dlakama, što dovodi do suhe i porozne kose. 

Evo šta možete učiniti da zaštitite dlaku, koliko je moguće. 

  1. Izbjegavajte neprovjerene proizvode, i pokušajte naći proizvode iz provjerenih, sigurnih prodavnica. Kvalitetni proizvodi za izbjeljivanje sadrže nutritivne sastojke i agense za omekšavanje u svojim formulama.
  2. Savjetuje se da koristite najmanji volumen koji je efikasan u otklanjanju boje. Ne koristite više od volumena 20 za svijetlo smeđu i tamno plavu kosu, dok je srednje tamnoj i duboko crvenoj potreban volumen 30 da bi bio efikasan. Ako imate veoma tamnu kosu, trebat će vam nekoliko tretmana izbjeljivanja i stručna pomoć. 
  3. U obzir treba uzeti da se tamna kosa izbjeljuje duže vremena, jer je potrebno nekoliko tretmana izbjeljivanja. Savjetuje se uzeti bar po sedmicu dana između svakog izbjeljivanja da bi se kosa mogla oporaviti. 
  4. Ako ste na kosi nedavno radili minival ili hemijski je ispravljana, izbjeljivanje će je dodatno oštetiti. Savjetuje se pričekati bar 2 sedmice da bi se kosa oporavila. 

5. Ne perite kosu dan ili dva prije izbjeljivanja. Dopustite prirodnim uljima da spriječe iritaciju tjemena i zaštite kosu od presušivanja. 

6. Uradite deep conditioning tretman jednu ili dvije sedmice prije izbjeljivanja. Dajte kosi što više vlažnosti da bi se minimizirala šteta i sačuvao integritet kose. 

7. Pokušajte staviti kokosovo ulje prije tretmana da zaštitite tjeme i kosu od opekotina i oštećenja. Nanesite kokosovo ulje na kosu i ostavite preko noći, ili bar sat vremena prije izbjeljivanja. 

8. Možete koristiti proteinski filer za balansiranje poroznosti, manje oštećenja i ravnomjerno raspršivanje boje. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE