HomeLifestyleKoje su prednosti ispijanja kafe prije vježbanja? 

Koje su prednosti ispijanja kafe prije vježbanja? 

Kafa i vježbanje su zasebno poprilično dobri, ali ako ih pomiješate dobijete i bonus. 

5 prednosti kafe prije vježbanja

Povećava brzinu 

Atlete s olimpijade, plivači i oni koji voze biciklo možda trebaju samo 1% ubrzanja da bi se poboljšao njihov ranking. Može li kofein poboljšati njihov plasman? Možda. U jednom istraživanju iz 2017. godine, naučnici su pronašli da kofein znatno poboljšava brzinu vježbanja. 

Svakako ne morate biti učesnik na olimpijadi. Ako želite oboriti sopstveni rekord, možda će vam pomoći kofein. 

Poboljšava snagu

Možda želite uzeti šoljicu kafe prije dizanja tegova. Istraživanje iz 2018. godine sugestira da konzumiranje kofeina može pomoći ojačavanju mišića do maksimalne snage, ali i gornjeg dijela tijela. Prema istraživačima, atlete koje uzimaju kofein mogu bolje skakati vertikalno i lakše dizati tegove. 

S obzirom da se većina studija sprovodila na muškarcima, autori su napomenuli da je potrebno još istraživanja. 

Olakšava zamor od aerobika

Istraživanje iz 2018. godine ukazuju da kofein prije vježbanja može pomoći kod sprječavanja brzog zamora u toku dugih aktivnosti aerobika. U ovom istraživanju, istraživači su uočili velika unaprjeđenja kod učesnika koji su radili određene testove na biciklu.

Poboljšava snagu aerobika 

Dnevna šetnja, jogging ili penjanje obično ide uz šoljicu kafe. Prema nekim istraživanjima iz 2021. godine, izdržavanje aerobika obično proizilazi iz kofeina, ali to nema efekta na svakoga. Vožnja bicikla, trčanje, cross-country skijanje i plivanje imaju koristi u ovom dijelu. 

Smanjuje bol mišića 

Bolni mišići nakon vježbanja, svi imamo isti problem, zar ne? Neka istraživanja su pokazala da kofein prije vježbanja može smanjiti bol u mišićima i krutost. 

Bez obzira kakvu kafu volite, dobro je popiti otprilike 60 minuta prije vježbanja da biste iskoristili sve njene prednosti. Najbolje vrijeme također zavisi o periodu dana kad idete u teretanu ili vježbate kod kuće. 

Za efikasnije vježbanje Cafe Brazil pruža savršen miris i još bolji okus kojem nećete moći odoljeti!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE