Koje su prednosti redovnog treninga? 

0

Trening ili vježbanje definiše se kao bilo kakvo pokretanje koje pokreće mišiće i zahtijeva od tijela da sagorijeva kalorije. 

Mnogo je vrsta fizičkih aktivnosti poput plivanja, trčanja, jogginga, hodanja i plesanja, između ostalog. Aktivnost ima zdravstvenih prednosti, fizičkih i mentalnih. Evo zašto je trening dobar za tijelo i mozak.

Vježbanje vas može učiniti sretnijima

Pokazalo se kako vježba može poboljšati vaše raspoloženje i smanjiti osjećaje depresije, anksioznosti i stresa. U dijelovima mozga dolazi do promjena koje regulišu stres i anksioznost, ali može i povećati osjetljivost mozga na hormone serotonin i norepinefrin, koji otpuštaju osjećaje depresije. 

Pomaže kod gubitka kilograma

Mnoge studije pokazuju da je neaktivnost veliki faktor kod gubitka kilograma i pretilosti. 

Tijela energiju troše na tri načina:

  • Varenjem hrane
  • Vježbanjem
  • Održavanjem funkcija u tijelu, poput otkucaja srca i kucanja

Dobro je za kosti i mišiće

Vježbanje igra glavnu ulogu u izgradnji i održavanju jačih mišića i kostiju. Aktivnosti poput podizanja tegova mogu stimulirati izgradnju mišića kad se ukombinuje s adekvatnim proteinima. To je zato što trening pomaže lučenju hormona koje omogućavaju mišiću da bolje upije amino kiseline. To pomaže da mišić raste. 

Također može pomoći pri izgrađivanju kosti dok ste mlađi, a kasnije pomaže kod sprječavanja osteoporoze. 

Može povećati nivoe energije

Neka su istraživanja otkrila da 6 sedmica regularnog treninga smanjuje osjećaje iznemoglosti. Također može znatno povećati nivoe energije kod ljudi s hroničnim umorom i drugim zdravstvenim stanjima. Aerobik pomaže kardiovaskularnom sistemu i poboljšava zdravlje pluća, što značajno može pomoći s nivoima energije. Kako se krećemo, tako srce pumpa više krvi, dajući mišićima više kisika. 

Može pomoći zdravlju kože

Oksidativni stres se dešava kada tjelesna antioksidansna odbrana ne može u potpunosti popraviti oštećenja na ćelijama, do kojih je došlo zbog slobodnih radikala. Regularne srednje-teške vježbe mogu poboljšati proizvodnju prirodnih antioksidansa u tijelu, što će zaštititi ćelije. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here