HomeLjepotaKoliko često treba prati kosu

Koliko često treba prati kosu

Pitanje koje se svi često pitamo:

Koliko često trebam prati kosu?

Prije svega, ne postoji jednostavan odgovor na to pitanje. S obzirom da je svačije tjeme i tip kose drugačiji, za svakoga je i odgovor drugačiji.

Ako imate ravnu i masniju kosu, nećete koristiti iste metode njegovanja kao vaša prijateljica koja ima kovrdžavu i suhu kosu. Iako ćete sami trebati eksperimentirati s metodama koje bi vama odgovarale, konsultovali smo se sa stručnjacima i dermatolozima o osnovama pranja i održavanja kose.

Koliko se često trebate šamponirati?

Prema riječima dermatologa, glatka i prava kosa trebala bi se prati češće od grube kovrdžave kose, ali nemojte se striktno držati kalendara i unaprijed „planiranih“ šamponiranja, već pokušajte obratiti pažnju na momenat kada izgleda kao da trebate oprati kosu.

Ako kosu perete često dlaka i tjeme bi se mogli isušiti i moglo bi doći do iritacije i upale, zbog čega je najbolji savjet da vam pranje diktira stanje vaše kose. Dermatolozi poručuju da je vrijeme da operete kosu ako osjetite iritaciju, svrabež, neugodan miris ili primijetite da je kosa masna.

Koliko dugo možete da ne perete kosu?

Vjerovatno ste čuli da je bolje što rijeđe prati kosu. To nije istina. Iako vam proizvodi poput suhih šampona mogu pomoći kod masnog tjemena, kosu trebate prati regularno. Ako je ne perete po potrebi moglo bi doći do perutanja, iritacije, začepljenih pora, akni pa čak i gubitka kose.

Kako kažu stručnjaci, ako čekate dugo da operete kosu može doći do stvaranja sebuma, naslaga proizvoda za kosu i mrtvih ćelija tjemena. Sve to može biti potencijalni uzrok začepljenih pora što nije dobro za zdravlje vaše kose i tjemena. Folikule na vašem tjemenu veliki su faktor rasta dlake pa je vrlo bitno da nisu začepljene.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE