HomeLifesyleKoliko je sigurno posjećivati salone za vrijeme pandemije?

Koliko je sigurno posjećivati salone za vrijeme pandemije?

Gotovo je nemoguće znati da li smo bili u kontaktu sa zaraženom osobom i da li smo i mi zaraženi, sve dok ne dobijemo određene simptome, koji su kod zaraženih osoba različiti. Sigurno je da je rizik veći ukoliko se krećemo u zatvorenom prostoru gdje boravi veći broj ljudi, a to možemo kontrolisati.

 

Nevena Marjanović, rođena 27.02.1981. godine u Gračanici. Generalni je uvoznik Crystal Nails, Lux Lash i Marily Nails proizvoda. Apsolute Master edukator.

 

Ovo pitanje često postavljaju sebi i klijenti i radnici salona za uređivanje nokata. Pogotovo iz razloga što čujemo različite komentare, od onih da virusa nema, do onih da je on tu i nikada neće nestati, ističe Nevena Marjanović, nail artist.

Gotovo je nemoguće znati da li smo bili u kontaktu sa zaraženom osobom i da li smo i mi zaraženi, sve dok ne dobijemo određene simptome, koji su kod zaraženih osoba različiti. Sigurno je da je rizik veći ukoliko se krećemo u zatvorenom prostoru gdje boravi veći broj ljudi, a to možemo kontrolisati.

Ali, da li život treba da stane, da li treba da se odreknemo svega što naš život čini bogatijim, da li treba da se zatvorimo pod »stakleno zvono«, da ne radimo, da se ne družimo i na kraju da se odreknemo ovog malog zadovoljstva da uredimo svoje ruke i noge u ljetnjem periodu? Neko će reći da treba, a neko opet da treba da živimo kako smo i ranije živjeli.

Sigurno je da malo znamo o ovom novom virusu, ne samo mi već i najbolji svjetski stručnjaci. Zato se moramo naučiti da živimo s njim, a u isto vrijeme da poduzmemo sve što je u našoj moći da izbjegnemo bolest.

Šta se može preporučiti klijentima, ali i radnicima salona, što već nisu čuli do sada?
Nećemo navoditi one mjere koje se već provode i poznate su, kao što je nošenje maski, dezinfekcija ruku. Saloni koji su i ranije dezinfekovali radne površine, sterilisali pribor, radili s maskama i rukavicama zbog prirode posla, to rade i danas. Njima mjere ne padaju teško i u takvim radnjama je manja mogućnost zaraze, ne samo od virusa, već i od drugih bolesti. Zato mogu preporučiti klijentima da obrate pažnju na salone koje posjećuju. Oni saloni koji nisu ranije vodili računa o dezinfekciji i zaštiti sebe i klijenata, neće ni u pandemiji mnogo obratiti pažnju na to.
U razgovoru sa kolegama koji se bave ovim poslom došla sam do saznanja da su svi zabrinuti zbog smanjenja obima posla, da su počeli smanjivati cijene svojih usluga, da su morali otpuštati radnike zbog smanjenja posla, što može dovesti do još većih problema.

Moja preporuka je da se treba edukovati kako živjeti sa ovim virusom, uz obavezno preduzimanje mjera dezinfekcije, kako prostora, tako i radnih površina, radnog pribora, uz nošenje maski i obaveznom distancom između radnika i klijenta. U suprotnom, neće se samo klijenti odreći zadovoljstva da imaju njegovane ruke i noge, već će mnogi saloni biti zatvoreni, a od tog posla obezbijeđuju životnu egzistenciju na hiljade porodica kod nas i u okruženju. U lancu usluga to će osjetiti i druge djelatnosti, neće moći platiti medicinske usluge, obrazovanje i školovanje, obućarske i tekstilne usluge, ugostiteljske, trgovačke usluge, usluge turizma itd.
Treba da imamo u vidu da sve djelatnosti žive jedne od drugih.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE