HomeLifesyleKorekcija nosa u 3D simulaciji

Korekcija nosa u 3D simulaciji

Korekcija nosa jedan je od popularnijih estetskih zahvata u svijetu, kao i kod nas u Bosni i Hercegovini. Danas prije same operacije u 3D simulaciji možete vidjeti kako biste izgledali nakon korekcije nosa. Taj uređaj se naziva VECTRA XT 3D i u Bosni i Hercegovini dostopan je samo u Našoj maloj klinici.

 

Prim.dr. Alemko Čvorak je član Udruženja Plastično-rekonstruktivnih i maksilofacijalnih hirurga BiH.

 

 

Estetska korekcija nosa je jedan od najsloženijih operativnih zahvata. Operacija nosa je intervencija koja obuhvata smanjenje izraženog grebena nosa, promjenu veličine nosa, oblika vrha nosa, širine nozdrva, ugla između nosa i gornje usne kao i ispravljanje krivina nosa. Osim estetskog, operacija može imati i funkcionalni karakter kada se koriguju smetnje u disanju najčešće uzrokovane iskrivljenom nosnom pregradom. Ona, također, obuhvata i urođene deformitete kao i one koji su posljedica povreda.

Prilikom zahvata hirurg nastoji riješiti i estetske i funkcionalne probleme tokom istog operativnog zahvata.

Korekciju nosa ne predlažemo prije 18. godine kada strukture lica završavaju svoj rast.

Ono što uvijek treba imati u vidu jeste to

da je nos jednim dijelom već određen svojim početnim oblikom i dimenzijama.

Bitan učinak na rezultat operacije imaju čvrstoća i debljina kože, kao i mekotkivni pokrov, koji također limitiraju u kojem obimu se nos može promijeniti.

Moderni pristup rinoplastici podrazumjeva da se nos ne promatra izolirano, već se nastoji dovesti u optimalan odnos s već postojećim strukturama lica, kao što su obrazi, usne, brada i čelo.

Operacija u 3D simulaciji

Danas prije same operacije u 3D simulaciji možete vidjeti kako biste izgledali nakon korekcije nosa. Taj uređaj se naziva VECTRA XT 3D i u Bosni i Hercegovini dostopan je samo u Našoj maloj klinici. Na uređaju VECTRA XT 3D naši pacijenti prvo vide realno, postojeće stanje na određenom dijelu tijela, a zatim se mapiranjem anatomije, te stvaranjem simulirane fotografije, temeljene na zahvatu kojeg želi, dolazi do krajnjeg rezultata, odnosno izgleda nakon estetskog zahvata.

Cijeli sistem je od velike pomoći i doktoru i pacijentu. Uređaj omogućava novo iskustvo prilikom konsultacija za određeni estetski zahvat ili tretman stvarajući projekcije rezultata samog zahvata. Sastoji se od šest kamera u visokoj rezoluciji koje su spojene na jedinstveni, sofisticirani softver koji istovremeno na ekranu producira oštre, kvalitetne i trodimenzionalne fotografije cijelog vašeg tijela.

Konsultacije sa hirurgom

Konsultacije s hirurgom najvažnija su stavka kod bilo kojeg estetskog zahvata, a zahvaljujući novom fotosimulatoru u mogućnosti smo zajedno doći do željenog rezultata, u skladu s realnim očekivanjima.

Tokom konsultacija, razgovara se o vašim ciljevima i određuju se parametri zahvata koji vam se sviđaju, a koji ne.

Vectra XT 3D stvara 3d fotografije visoke rezolucije. Kompjuterskom simulacijom mjenjaju se obilježja vašeg nosa i prikazuju kako biste trebali izgledati nakon operativnog zahvata.

Na pregledu se, u dogovoru s pacijentom, radi individualni plan za operativni zahvat.

Priprema

Za vrijeme konsultacijskog pregleda dobivate sve potrebne upute za operaciju: koje pretrage i laboratorijski nalazi su potrebni, šta izbjegavati prije operacije (kao što su alkoholna pića, pušenje, vitamini i dr.), te kako se ponašati nakon operacije za što brži oporavak.

Prije estetske korekcije nosa treba prestati i s konzumiranjem preparata protiv bolova iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova, koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, kao što su Aspirin, Andol ili Acisal.

Tok zahvata

Operacija se izvodi u općoj anesteziji, što znači da spavate tokom operativnog zahvata.

Sama estetska i/ili funkcionalna operacija nosa traje 1 do 3 sata.

U Našoj maloj klinici koristi ze zatvorena metoda kojom se vrlo uspješno brzo i sigurno rješava deformitet dorzuma nosa (grba na nosu), a ukoliko je potreban složeniji operativni zahvat koristi se „otvorena metoda“ za korekciju nosa, jer ovaj pristup daje hirurgu direktan pregled i pristup hrskavičnim i koštanim strukturama nosa.

Ovaj pristup omogućava daleko bolju preciznost, poboljšava rezultate i zadovoljstvo naših pacijenata.

Oporavak

Prva 24 sata nos i lice izgledaju otečeno, s podljevima (hematomima), a oteklina se povećava do 48 sati i vrhunac se očekuje nakon 48-72 sata, kada je moguća i lagana glavobolja.

Nos nakon operativnog zahvata obično ne boli.

Preporučamo ne puhati, niti ispuhivati prvih mjesec dana.

Potrebno je izbjegavati kihanje kroz nos.

Teže fizičke aktivnosti treba izbjegavati 4-6 sedmica nakon operativnog zahvata.

Nošenje naočala izbjegavati barem mjesec dana od operativnog zahvata.

Oporavak ubrzavaju hladni oblozi kroz prva 72 sata i povišeno uzglavlje (dva jastuka).

Nakon operacije u nos stavljamo tampone koje odstranjujemo nakon 48 sati. Nakon operacije na nos se postavlja vanjska imobilizacija koja se odstranjuje nakon 5 do 7 dana nakon operativnog zahvata .

Konačan rezultat

Otekline i modrice će biti pisutne par sedmica nakon operacije.

Konačan rezultat se može očekivati 12 mjeseci od operativnog zahvata.

Obično sedam do deset dana nakon operacije, pacijent je sposoban za povratak svojim svakodnevnim privatnim i profesionalnim aktivnostima, uz napomenu da se pridržava svih uputa (izbjegavati veće tjelesne napore i kontaktne sportove jer ozljeda nosa u ranom, kao i kasnijem postoperativnom tijeku može uzrokovati novi deformitet nosa).

 

Kao najvidljiviji organ na našem tijelu  je  i najizloženiji pogledima drugih i  iz tog se razloga sve veći broj ljudi odlučuje za njegovu korekciju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE