HomeLjepotaKoliko nam je proizvoda za kožu zapravo potrebno?

Koliko nam je proizvoda za kožu zapravo potrebno?

Rutine njegovanja kože stalno se mijenjaju.

Istina je da današnji proizvodi postaju sve više prihvatljiviji za okolinu i da sve manje sadrže proizvode koji nisu štetni, ali možda nije najbolja ideja da ih koristite sve u isto vrijeme. Tajna do ljepše kože je – manje proizvoda. Ne, to ne znači da trebate prestati koristiti sve proizvode. Ipak, mnogi od njih sadrže dosta nutrijenata koji su potrebni našoj koži, a pored toga – uz dobru ishranu i dosta vode, potrebni su nam proizvodi koji će održati njenu vlažnost i činiti da izgleda zdravo, nahranjeno i sjajno. 

Ipak, svi imaju drugačiju vrstu kože. Neki proizvodi ne odgovaraju vama, a drugi vašoj prijateljici. Uz to, previše sastojaka na licu može stvoriti kontra efekte i začepiti vaše pore, zbog čega nećete moći iskoristiti njihove benefite. To je isto kao i kod rutina čišćenja. Prečesto čišćenje i grubi pokreti mogu samo oštetiti vašu kožu i oduzeti joj prirodna ulja i vlažnost (da, isto se može desiti i ako koristite samo vodu). Tada vaša koža izgleda matirana, neravnomjerna i mrtva. To vas dovodi do odluke cijelu policu proizvoda.

Ako koža zahtijeva stalno čišćenje, to može biti znak da su joj oduzeta prirodna ulja kojima se ona sama hrani. Akne možete dobiti i od pretjeranog čišćenja, jer oduzimajući koži svu masnoću to će vaše tijelo shvatiti kao da mora proizvoditi veće količine što će eventualno dovesti do izbijanja akni i puhica, ali i začepljenih pora. 

Pretjerano lučenje masti dovest će vas do odluke da pretjerate s pilingom. Mnogi problemi zbog kojih radite piling lica mogu se činiti kao da se mogu riješiti pilingom – masna koža, suha koža, koža s aknama, bore i slično. S druge strane pretjerano diranje kože uništava barijeru kože, izlažući vašu kožu većem riziku osjetljivosti i oštećenja od sunca, tako uzrokujući upalu. Ako se riješite te barijere, koža će teško zadržavati vlažnost i ona će postajati suha. 

Previše proizvoda u slojevima može poništiti bilo kakav efekat od ijednog proizvoda. Probajte proizvod po proizvod i konsultujte se s certifikovanim dermatologom. Također je potrebno znati da neki sastojci u kombinaciji kroz više proizvoda mogu napraviti problem. C vitamin i retinol, na primjer, mogu biti previše oštri za većinu tipova kože ako se koriste u kombinaciji. 

Koži mogu biti potrebna najviše 3 proizvoda, i to sve ovisi i vašoj koži, tipu i njenom stanju. Obavezno se posavjetujte s dermatologom ukoliko primijetite pogoršanje, ili ga već imate. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE