KOREKCIJA KLEMPAVIH UŠIJU (OTOPLASTICA)

0
702

ŠTA JE KLEMPAVOST?

 Korekcija klempavih ušiju se ubraja u najčešće operativne zahvate u plastičnoj hirurgiji. Ušna školjka ima svoju specifičnu anatomsku strukturu. Hrskavičavo tkivo, pokriveno sa obe strane kožom, predstavlja skelet ušne školjke i osnova je za  fantastično izvajan oblik. Normalno spoljašnje uho je manje od 2 cm udaljeno od glave i formira ugao manji od 25 stepeni od glave. Što je ugao veći, to je i klempavost veća. Klempavo uho izgleda kao da je veće nego što je uobičajeno. Drugi deformiteti ušiju, kao što su asimetrije, macrotia (znatno veće uši), šiljaste uši, rijetko se viđaju u praksi.

Svi pokušaji majki da njihovo dijete ne bude ,,klempavo” ostaju samo pokušaji. Lijepljenje ušiju, plasiranje zavoja preko i sl. su nepotrebni i neće dati bilo kakav rezultat. Postoji genetsko naslijeđe, koje ne mora biti od roditelja, već od krvnih predaka po bilo kojoj liniji. Ukoliko otac ili majka imaju prominentne ušne školjke, ne mora da znači da će isto imati i njihovo dijete.

 

   KADA SE PREPORUČUJE KOREKCIJA?

Postoje različiti stavovi kada učiniti hiruršku korekciju ušnih školjki. Ušne školjke su formirane na rođenju, do 5 godine narastu do 90% veličine u odraslih. Mnogi  u zapadnim zemljama savjetuju da se operacija uradi u tom periodu, prije polaska djeteta u školu, da dijete ne trpi zadirkivanje okoline. Prednost je što se korekcija odradi prije nego što je dijete svjesno da uopšte ima takav problem. Tada se operacija radi u opštoj anesteziji. Kod nas se operacije obično rade poslije puberteta, kada dijete samo traži operaciju i kada već može podnijeti zahvat u lokalnoj anesteziji. Prvi uzrast djeteta, da može izdržati operaciju u lokalnoj anesteziji, je negde oko 11-12 godine života. To je period kada su djeca uveliko svjesna svog problema, pa ga po svaku cijenu žele riješiti. To je period pojave kompleksa.

 

KAKO SE IZVODI OPERACIJA?

 

Sama hirurška intervencija traje oko 1-1.5 sat. Kao što je već rečeno, operacija se izvodi u opštoj ili lokalnoj anesteziji. Postoji više operativnih tehnika kojima se modelira ušna hrskavica i koriguje prominentno uho. Postoperativni rez se nalazi iza uha, u naboru između ušne školjke i glave i obično nije uočljiv. Postoperativno se plasira zavoj oko ušnih školjki koji se drži slijedećih 3-5 dana. Poslije tog perioda zavoj se skida i pacijent se može vratiti svojim redovnim aktivnostima. Pacijentu se ordiniraju antibiotici, kao i analgetici po potrebi.

 

Obavezno je nositi traku (znojnicu) mjesec dana poslije operacije u toku spavanja, da se uši ne bi povrijedile. U postoperativnom periodu preporučuje se izbjegavanje aktivnosti u kojima može doći do savijanja i povrede uha, što se naročito odnosi na sve vrste kontaktnih sportova. Šav kože se skida  poslije 10-14 dana od operacije. Skidanje zavoja i konaca nije bolno, a i samo nošenje zavoja, osim manje neprijatnosti, takođe nije bolno.

 

Rijetke su komplikacije koje prate ovaj operativni zahvat. Ukoliko se postoperativno javi jak bol, zavoj je puno zategnut, te se potrebno obratiti operatoru da bi korigovao isti. Mogu se javiti i manji podlivi. Infekcije su veoma rijetke, kao i postoperativne asimetrije ušiju. U kasnijem periodu života, rijetko se mogu javiti ružni ožiljci –keloidi, iza uha, kod osoba koje imaju sklonost ka takvom formiranju ožiljaka.

 

 

 

 

Za časopis i portal beautiful piše: Dr. Milan Crnogorčić spec. plastične i rekonstruktivne hirurgije

 

 

 

 

                                                     

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here