Korekcijom grudi žena postaje samouvjerenija, sigurnija i otvorenija u društvu!

0
463

Povećanje grudi. Pozitivni psihološki i emotivni efekti  nakon restauracije (ili vraćanja) simbola ženstvenosti, materinstva, poželjnosti, atraktivnosti.

Piše: prof. dr. Reuf Karabeg

Operacija u trajanju od 50-70 minuta, sa bezbolnim postoperativnim tokom, čini pacijenticu zadovoljnijom i sretnijom svojim odrazom u ogledalu. Bolja komunikativnost i rezultati na poslu se podrazumijevaju. Emotivni i seksualni život se poboljšava. Nema više psiholoških barijera.

Prof. dr. Reuf Karabeg, specijalista opšte hirurgije, plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Predsjednik Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH. Član ASPS-a (Američkog udruženja plastičnih hirurga). Član ISAPS-a (jednog od najvećih strukovnih udruženja u svijetu). Član i nacionalni delegat u ESPRAS-u (Evropsko udruženje plastičnih i estetskih hirurga). Član BAPRAS-a (Balkanskog udruženja plastičnih i estetskih hirurga). Nacionalni predstavnik u ICOPLAST-u (najveća asocijacija nacionalnih udruženja u svijetu). Profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Radno mjesto-Hirurška poliklinika ,,Karabeg’’ Sarajevo. Cijenjeni doktor Karabeg samo za čitateljice BeautiFUL-a govori o povećanju grudi.

Pacijentice imaju pravo da žele ljepši izgled

Augmentacijska mamoplastika je stručni naziv za povećanje nedovoljno razvijenih grudi, najpopularniju estetsku proceduru u svijetu. Preko 300 000 žena u SAD ugradi silikonske umetke godišnje.

Ipak, zaboravlja se da se implantatima za povećanje grudi mogu restaurirati asimetrične, ali i podići gravitacijom spuštene grudi (operacijom podizanja grudi ili tzv. mastopeksijom).

U početku moram naglasiti činjenicu da ovakve pacijentice trebamo razumjeti. Obično su najveći protivnici ugradnje implantata žene koje imaju lijepo formirane grudi. Osobe sa potpuno ili nedovoljno razvijenim grudima, ili osobe čije su grudi nakon trudnoće postale ”vrećice kože” posmatrajmo sa aspekta “ona”, a ne “ja” (koja ih imam lijepe) – dakle potrebno je staviti se u poziciju  takvih žena.

Kritična odluka za finalni rezultat je ovisna o iskustvu i manuelnoj vještini odabranog hirurga. Bazirana je na izboru implantata, hirurškom pristupu i mjestu postavljanja implantata. Kod izbora implantata razmatra se veličina implantata, da li postaviti implantat teksturirane ili glatke ovojnice; da li je prikladniji okrugli, anatomski, visokog, niskog profila, punjen silikonom ili fiziološkom otopinom itd. Hirurški pristup može biti  rezom ispod dojke, oko bradavice ili iz pazuha. Mjesto postavljanja implantata može biti ispod mišića na više načina (totalno ispod mišića ili dual-plane 1,2 ili 3) i iznad mišića na dva načina- ispod mliječne žlijezde ili ispod fascije prsnog mišića.

Svaki od implantata i tehnika ima svoju indikaciju. Najveća umjetnost estetskog hirurga je upravo u pravilnoj i najboljoj odluci za svakog pacijenta, jer rijetko kod jedne procedure postoji toliko različitih mogućih kombinacija kao kod povećanja grudi. Stoga oprez. Odabir hirurga koji će izvesti operativni zahvat mora biti minuciozan, treba istražiti reference, prije svega stručne i medicinski priznate.

Neetičan marketing može biti opasan u plastičnoj i estetskoj  hirurgiji

Nažalost, svjedoci smo da danas internetski forumi  mogu odvesti pacijentice u pogrešnom smjeru. Reklamiraju se mnogi i svi tvrde da su najbolji. Ima i takozvanih botova, koji uključuju elemente vještačke inteligencije, ali i plaćenih ljudi (botova) koji sa više internetskih adresa na socijalnim mrežama negativno govore o određenim ljudima i procedurama, a dižu u zvijezde druge. Imali smo primjer da kada pacijenti ukucaju na Googlu dvije ključne riječi ,,poliklinika Karabeg’’ pacijentima se putem place- in reklama prikaže tj.otvara link druge  zdravstvene ustanove. Bilo je to nevjerovatno negativno iskustvo i za pacijente, ali i za naše uposlenike, kada su nastajali nesporazumi, jer su pacijenti mislili da su čitali našu web stranicu. Ima i poliklinika kojima internetske portale održavaju pojedinci koje se upravo bave negativnim pisanjem o određenim konkurentskim kućama. Dakle, drage moguće pacijentice, vjerujte sebi, svom osjećaju, svojoj inteligenciji. Razgovarajte sa hirurgom (hirurzima) kojima vjerujete, ali uzmite i sekundarno mišljenje. Pitajte svog hirurga –  koliko je pacijenata operirao, kakve rezultate ima, kakvu opremu koristi, kakav je aparat za anesteziju; pitajte i tko je anesteziolog/tko će Vas uspavati i probuditi. Jer, dolazite zdravi na operaciju i sve mora biti perfektno u lancu. Lanac puca gdje je karika najtanja, a to je obično, na manjem iskustvu hirurga.

Korekcija grudi prije ili nakon trudnoće

Poznato je da se u toku trudnoće dojke pripremaju za proces dojenja i da se samim tim uvećavaju, dožive metamorfozu; koža se „razvlači“ i pretrpi tzv. ”stres”. Rijetko koje dojke nakon te metamorfoze ostanu čvrste i jedre, odnosno onakve kakve su bile prije trudnoće. Nakon trudnoće i dojenja (koje nikad nije kompromitirano ugradnjom implanatata) kod žena koje već sada imaju implantate, moguće je zamjeniti iste sa tzv.”trajnim”, a kod žena koje nemaju implantate, a žele vratiti jedrinu i čvrstoću grudi, može se uraditi operacija koja je obično kombinacija podizanja i uvećanja (mastopeksija + augmentacija). Ovdje je pravi čas da nastupi estetski kirurg.

Treba naglasiti da ukoliko žena ima implantate i nakon određenog vremena procjeni da bi željela drugačije dojke, veće ili manje, moguće je da joj se ostvari želja ugradnjom novih implantata. Do sada nisam imao slučaj da je osoba kojoj su ugrađeni impantati, željela da joj se isti odstrane i da se grudi vrate u veličinu koju je pacijentica imala prije povećanja.

Psihološki aspekt korekcije grudi

Pravilan izbor je ključ koji obezbjeđuje zadovoljstvo pacijentice i hirurga, te smanjuje mogućnost komplikacija. Edukacija pacijenata o proceduri je od vitalnog značaja, tako da se procedura detaljno prezentuje i prodiskutira sa pacijenticama na konsultacijama prije samog zahvata. Pacijentica još jednom mora biti uvjerena da poslije operacije neće imati problema sa dojenjem, potencijal dojenja ostaje isti, jer se mliječna žlijezda ne afektira ni na koji način.

Operacija u trajanju od 50-70 minuta, sa bezbolnim postoperativnim tokom, čini pacijenticu zadovoljnijom i sretnijom svojim odrazom u ogledalu.

Bolja komunikativnost i rezultati na poslu se podrazumijevaju. Emotivni i seksualni život se poboljšava. Nema više psiholoških barijera.

Žena postaje samouvjerenija, sigurnija, otvorenija u društvu. Dobila je simbol ženstvenosti, poželjnosti, atraktivnosti.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here