Primarijus dr. Amela Karabeg, specijalista plastične,rekonstruktivne i estetske hirurgije.

0
629

Kada čovjek stari, najvidljiviji znaci su na licu i vratu kada  dolazi do smanjenja potkožnog masnog tkiva, kolagen i elastična vlakna se smanjuju, a mišići lica slabe i  sve to rezultira pojavom bora i opuštene kože.

Piše: Primarijus dr. Amela Karabeg, specijalista plastične,rekonstruktivne i estetske hirurgije.

Član ESPRAS-a (Evropskog Udruženja plastičnih,rekonstruktivnih i estetskih hirurga). Član Udruženja plastičnih,rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH. Direktorica hirurške poliklinike ,,Karabeg’’ Sarajevo.

Osnovni zadatak plastične i estetske  hirurgije je da se pacijent izgleda ljepše, funkcionalnije, da se osjeća psihofizički bolje, te da ima samopouzdanja što sve zajedno znatno utiče na poboljšanje  kvaliteta života. Uklanjanjem fizičkih nedostataka koju zamjećuje, najvažnije i prevashodno pacijent, a moguće i socijalna sredina, rješava se ili značajno ublažava psihička nesigurnost koju osoba nosi od rane mladosti  ili koja nastaje u zrelijim godinama. Estetska hirurgija koristi razne metode u rješavanju postojećih nedostataka na tijelu, a najuočljiviji su na licu i vratu. Glavni cilj je da sanirani deformitet, fizička nesavršenost ili znak starenja ostane u što većoj mjeri nevidljiv tj. neprimjetan. Ako je anomalija većih razmjera, potrebno je uraditi i po nekoliko operacija da bi se postigao zadovoljavajući rezultat. Često  se koriste kombinovane metode koje podrazumijevaju transplantaciju tkiva, restauraciju kože, uklanjanje ili minimiziranje ožiljka. Sve ovo može postići iskusni plastični hirurg.

Kada čovjek stari, dakle, najvidljiviji znaci su na licu i vratu kada  dolazi do smanjenja potkožnog masnog tkiva, kolagen i elastična vlakna se smanjuju, a mišići lica slabe i  sve to rezultira pojavom bora i opuštene kože.Opisat ćemo najčešće tretmane na licu.

Nehirurške metode (Bez operacija)

Fileri

Najpopularnije nehirurške metode za podmlađivanje lica su ubrizgavanje filera koji popunjavaju bore i podižu volumen lica. Među vodećim je hijaluronska kiselina čiji su efekti vidljivi  neposredno nakon ubrizgavanja  iglom. Intervencija traje 5-10 minuta, postupak je bezbolan i bezbjedan. Prednost ovih filera je da nisu permanentni i da su dugotrajniji u odnosu na zastarjele kolagene filere i nije ih potrebno testirati na alergije. Na našoj poliklnici koristimo Juvaderm dermalne filere. U SAD-u Juvaderm je dobio odobrenje od  FDA još 2006. Proizvodi  ga  Allergan, kompanija koja brine o zdravlju i koja je među prvim počela razvoj estetsko medicinskih tretmana. Lepeza Juvaderm dermalnih filera proizvedena je korištenjem napredne tehnologije.Tretmani su sigurni i pružaju dugotrajne rezultate u rasponu od  6-12-18 mjeseci, iako je iz našeg iskustva vidljivo da učinak traje duže ako se tretmani ponavljaju.Tu su i premijum fileri( Juvaderm voluma, Juvaderm vollbela i Juvaderm volift). Koriste se za povećanje volumena  jagodica, gornje i donje usne, ublažavanje ili ,,brisanje,, nazolabijalnih brazdi ( na granici usana i obraza), korekciju podočnjaka, bora oko usana, podizanje uglova usana, konturiranje brade, korekcija ožiljaka.

Oprez

Zbog nedovoljne informisanosti pacijenti se prepuštaju necertificiranim osobama, naročito kada im se tretmani nude po nižoj cijeni od realne. Obično zbog lošijeg kvaliteta filera, ali i manje nabavne cijene.Tretman filerima i botoksom treba obavljati isključivo licencirani liječnik. Osim toga, nije svejedno koji filer se aplicira. Previše je marketinških obećanja ,, najnovijih“ i „ najboljih“ brendova dermalnih filera koji se prodaju po akcijskim ponudama po zabrinjavajuće niskim cijenama. Mnogo je jeftinih kopija poznatih filera na tržištu koji nisu bezbjedni, a ni vrijedni novca koji ste za njih dali.

Lipofiling (transfer masti), fat grafting

Lipofiling je prvi put primjenio već davne 1987. američki liječnik Coleman Sydney. Spada u manje invazivne hirurške metode. Ovom metodom se uzimaju masne ćelije sa određenih regija (trbuha, slabine, natkoljenice) i prebacuju tj. transplantiraju specifičnim kanilama na željeno mjesto.

Indikacije su široke. Sopstveno masno tkivo se koristi kod povećanja usana, popunjavanje bora (nazolabijalnih, mentolabijalnih bora, glabelarnih bora), povećanje dojki, postoperativnih defekata, korekcije različitih anomalija, korekcije ožiljaka i udubljenja nastalih nakon liposukcije.

Kombinacija filera i mezoterapije

Naša praksa je kombinovati filere i mezoterapiju ( koktel vitamina, oligoelemenata, hijaluronske kiseline, minerala). Naročito efikasno ova kombinacija se pokazala u tretmanu ožiljaka.

Botoks-tretmani

U estetske svrhe koristi se preparati botoksa koji su prečišćeni. Na Evropskom tržištu su preparati botulin toksina tipa A ( Vistabel, Dysport, Botoks). Botulin tokisn je egzotokin proizveden od anaerobne bakterije klostridijum botulinum. U terapijske svrhe se koristi botulinum toksin tipa A. Djelovanje ovog neurotokina je na taj način što blokira acetilholin na motornim pločama( neuromuskularnim sinapsama) i kao posljedica toga nastupa privremena pareza tretiranih mišića..Injiciranjem botulinum toksina tipa A u malim dozama postiže se selektivna blokada tih mišića. Ostali mišići ostaju u funkciji i time lice zadržava normalnu mimiku.

Bore se javljaju zbog kontrakcije mišića lica koje vremenom postaju trajne i dublje .Tretiraju se bore koje nastaju od mrštenja, čuđenja i druge mimike, bore oko očiju,oko nosa,između obrva, na usnama, čelu i vratu.Procedura traje 2-3 minuta. Efekat botoksa je vidljiv nakon 2 do 3 dana, najduže 7 dana. Traje do 10 mjeseci. Nekad kraće, ponekad  i duže. Postupak je bezbolan, uz lokalnu anestetičku kremu.

PRP                

Tajna ljepote je u Vašoj krvi. Podmlađivanje sopstvenom plazmom daje izvanredne rezultate. Može se raditi u bilo koje godišnje doba i nema alergijskih reakcija. Postupak je bezbolan, a pacijenti se vraćaju odmah svakodnevnim aktivnostima. Krv se nakon vađenja centrifugira, odvoji se plazma koja je bogata trombocitima od drugih krvnih elemenata. Postupak se ponavlja nakon 1,3,6 mjeseci i 1 god. Tada je efekt potpun i dugotrajan.Tretira se koža lica, vrata, dekoltea, ruku, kod sportskih povreda i za brže zarastanje rana.

Hirurške metode podmlađivanja

Face-lifting

Kada iscrpimo  „ nehirurške“ metode podmlađivanja lica odlučujemo se na face lifting (hirurška metoda kojom se zateže koža i mišići lica i vrata) nakon gubitka elastičnosti i tonusa ovih struktura. Operativni zahvat traje 2 h. Može se raditi u lokalnoj anesteziji uz analgosedaciju (polusnu) kada je potrebna saradnja pacijenta. Postoperativni period je kratak, najviše 7 dana. Metoda je bezbolna. Ne nose se zavoji kao što je to bila praksa u prošlosti. Uz face lifting radi se kombinacija fat transfer (transfer masti), lipofiling. Masne ćelije se uzmu sa određenih regija (trbuha, slabina), odvoje se od krvi i tekuće masti, te se mikrokanilama ubacuje na željeno mjesto.

Blefaroplastika-Operacija koja podmlađuje do 10-tak godina

Ponekad pored estetskog problema, može se raditi o medicinskoj indikaciji, kada postoji problem suženog vidnog polja (osobe se naprežu prilikom gledanja i otvarnja očiju). Tada se radi blefaroplastika tj. uklanjanje viška kože u predjelu gornjih i donjih kapaka uz redistribuciju masnih jastučića. Zahvat traje 40 min. Ova procedura se može raditi izolovano ili u kombinaciji sa faceliftingom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here