HomeLjepotaKovrdžava kosa - ovako je treba njegovati!

Kovrdžava kosa – ovako je treba njegovati!

Sve više proizvoda namijenjeno je prirodnom tipu kose, pogotovo suhoj kosi ili onoj kojoj treba dosta hidratacije i raščešljavanja.

To znači da postoji veći izbor i mogućnost za svakoga da se adekvatno brine o svojoj kosi. Nastavite čitati da saznate koji su savjeti za najbolju njegu i održavanje prirodnog tipa kose.

  1. Odredite vrstu kovrdža

Djevojke imaju različite vrste kovrdža: mnogi saloni i eksperti prate određeni grafikon koji im pomaže da kategoriziraju klijentovu vrstu kose i oblik kovrdža. To će vam pomoći da napravite plan i rutinu njege vaše kose. To će vam pomoći i da napravite listu potrebnih proizvoda koje ćete koristiti.

  1. Pripremite kosu na lomljenje

Opuštena kosa koja se vraća u originalno stanje prirodne teksture vjerovatno će proći kroz period prilagođavanja. Stručnjaci kažu da je ovo proces ponovnog strukturisanja, u kojem se kovrdže polako vraćaju u prirodni oblik, i može potrajati do 8 mjeseci, dok se tjeme i folikula u potpunosti ne oporave. Budite strpljivi, a u međuvremenu redovno hidratizirajte kosu.

  1. Započnite sedmicu tretmanom dubokog kondicioniranja

Odaberite dan kad ćete se posvetiti kosi dok se kupate, poželjno onda kad možete napariti kupatilo (vruć zrak otvara pore i omogućava bolje upijanje). Ovo je posebno bitno za kovrdžavu kosu.

  1. Šamponirajte i stavljajte kondicioner najviše jednom ili dva puta sedmično

Prirodna kosa je inače veoma kovrdžava, što znači da sebum iz tjemena ne zahvati korijen i vrhove brzo kao kod ravne kose. To znači da je kovdržava kosa više suha od drugih tipova, i zbog toga može izdržati duže vremena do idućeg kupanja. Kad se kupate, odaberite proizvode za njegu koji su namjenjeni suhoj ili prirodno kovrdžavoj kosi. Oni najčešće u sebi imaju koktel formule za hidrataciju i smirivanje dlake.

  1. Napravite ritual

Prije šamponiranja, nanesite tanji sloj ulja za kosu, poput maslinovog i kokosovog ulja, da vlažnost ne bi izašla iz dlake u procesu kupanja. Prirodni tipovi kose imaju koristi od ovih koraka. Tako se dobija blaga, nježna i svilenkasta formula koja skida prljavštinu bez da šteti dlaku ili ispravlja kovrdže.

  1. Eksperimentirajte s čvorovima i uvijanjem kose

Ako imate kovrdže ne znači da se ne možete zabaviti frizurama. Možete napraviti divne frizure uz razne pletenice, čvorove i uvijenu kosu. Bitno je samo da vam je ugodno i da ne vuku vaše tjeme, zato budite malo oprezniji kad pravite ili odvijate frizuru.

  1. Podignite/zaštitite je dok spavate

Pokušajte staviti kosu u šal ili turban da smanjite frikciju dlaka dok spavate. Šal ili turban je ujedno i dnevni izgled. To je zabavan i praktičan način da uredite kosu, dok vam je tjeme zdravo a kosa zaštićena od vanjskih elemenata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE