HomeLjepotaMože li četkica za čišćenje lica oštetiti naše lice?

Može li četkica za čišćenje lica oštetiti naše lice?

Četkice za čišćenje lica obično rade na baterije i imaju dlačice koje se stalno kreću.

Stalni pritisak čini čišćenje još efikasnijim. U kombinaciji s efikasnim cleanserima, četkice ulaze duboko u pore. 

Kakav efekat ima na moju kožu?

Neki stručnjaci navode kako su ove četkice bitne kod čišćenja začepljenih pora jer poboljšavaju cirkulaciju i limfnu drenažu. Zbog toga pore izgledaju manje a četkice za eksfoliranje pripremaju kožu da bolje upija hidratantne serume. 

Iako imaju mnogo koristi, ove četkice nisu za svakoga. Mnoge osobe griješe dok je koriste, ili je koriste pregrubo ili biraju četkice čije su dlačice pretvrde i tim stvaraju upale. Čak i ako se uzmu četkice s mekanim dlakama, prečesta upotreba remeti pH vrijednost kože, lučenje masnoća i zaštitu kože. Zbog pogrešne upotrebe često dolazi do crvenila, iritacije kože, pucanja kapilara i mikroabrazija. Posebno je bitno da ih ne koristite za skidanje šminke jer bi je mogle samo gurnuti dublje u vaše pore.

Rizici i koristi četkica za čišćenje

Četkice za čišćenje mogu uzrokovati suhoću ako se koža eksfolira previše agresivno ili često. Može se uzrokovati hronična upala, čak i ona koja nije vidljiva. Može doći i do diskoloracije kože zbog poremećenja proizvodnje melanina.

S druge strane, četkice skidaju mrtvi sloj ćelija i poboljšava ton kože. Može se koristiti i na licu i na vratu za cirkulaciju i čvrstu, elastičnu kožu. Vjeruje se da je efikasnija od anti-aging krema.

Kako pravilno koristiti četkicu i ne oštetiti kožu?

Odgovor je jednostavan: nemojte je koristiti često! Preporučuje se koristiti uz cleanser do dva puta sedmično. Ako vam koža postane suha smanjite na jednom sedmično. Ako mislite da nema efekta, povećajte na tri puta sedmično. Pratite ono što vam koža ‘govori’. 

Ako koristite četkicu ne koristite scrub ili hemijski piling. Ne dijelite je ni s kim, i najbolje je koristiti uvečer.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE