Kralj estetske hirurgije – „Face lifting“, zatezanje lica i vrata

0
407

”Face lift ‘“ je hirurška procedura zatezanja kože i mišića lica i vrata zbog gubitka elastičnosti i tonusa istih struktura.

Kliničke  manifestacije koje dovode pacijenta na operativni zahvat su zone opuštene kože, posebno na prelazu lica na vrat na rubu vilične kosti, etablirane duboke bore na čelu, licu i vratu, te sveukupna impresija ostarjelog lica . Donedavno je vladalo mišljenje da je starenje posljedica opuštenosti kože. Razvojem nauke došlo se do zaključka da su uzrok starenja atrofija (gubitak mase) mišića i opuštanje mišića lica. Za facelifting  se odlučujemo kad iscrpimo ”nehirurške”, tzv. alternativne metode podmlađivanja lica kao što su fileri mekih tkiva (vlastito masno tkivo, kolagen, hijaluronska kiselina), botox, PRP (plazma obogaćena hijaluronom), mezoterapija i laserski piling, dermoabrazija.

Sve kozmetske (nehirurške) metode i sve vrste face-liftinga radimo u našoj poliklinici. Prvi lifting je urađen 20- ih godina 20 stoljeća. Smatra se ”kraljem” estetske hirurgije. Trebali bi ga raditi najiskusniji hirurzi određenog područja zbog njegove zahtjevnosti i specifičnosti, a naročito zbog mnogobrojnih sitnih nerava i krvnih sudova lica. Isti tanki nervi su odgovorni za mimiku i pokretanje lica. Povreda nekog od njih može izazvati dalekosežne posljedice. Na licu postoje tri tačke koje su ”izdajice godina ” i indikatori su potrebe zatezanja lica.

U slučaju da mišići lica i koža ”padnu” ispod donje vilice, mora se raditi kompletan lifting. U određenim kliničkim situacijama može se uraditi  i parcijalni (djelomični) lifting: čeoni, sljepoočni, lifting srednjega lica, zatezanje vrata… Kod sljepoočnog  liftinga  se zateže i uljepšava dio oko očiju, te se obično kombinira sa korekcijom  kapaka. Tzv. ”mid-face-lifting”, stavlja glavni akcenat na srednji dio lica. Zatezanje vrata se radi u slučaju opuštanja mišića vrata-platizme. U početku operacije su rađene samo resekcijom (odstranjivanjem) viška kože. Danas se radi sinhronizovano resekcija kože i suspenzija (učvršćivanje) fascije mišića na određenim tačkama. Ovaj metod daje dugotrajnije rezultate, čak i do 10 godina. Rezovi se prave u kosmatim dijelovima poglavine i prednjoj ivici ušne školjke, tako da su ožiljci skoro neprimjetni. ”Face-lifting” ne bi  trebalo raditi prije 42-45. godine starosti. Eventualni pacijenti treba da znaju da liftingom ne mogu vratiti nekadašnju mladost. Zahvaljujući liftingu u 55-oj ili 60-oj godini možete izgledati kao da vam je 45 ili 50 godina, izgledati  dozirano mlađe i svježije, ali niko neće pomisliti da imate 30 godina. Operativni zahvat traje oko 2 sata. Ustvari, radi se o dvjema operacijama, po jednoj na svakoj strani lica. Lifting se može raditi u lokalnoj anesteziji, uz analgosedaciju (tzv.”light”anestezija), bez uspavljivanja pacijenta. Ipak, većina hirurga i pacijenata preferira opštu anesteziju, kada se privremeno pacijent ”uspavljuje”. Povratak svakodnevnim aktivnostima očekuje se za 10-14 dana. Pacijenti su beskrajno zadovoljni rezultatom operativnog zahvata.

Piše: Prof.dr.sci Reuf Karabeg

beautiful.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here