Lasersko skidanje dioptrije je sigurno

0

Dosta vam je jutarnjeg traženja naočala ili rituala stavljanja i skidanja leća? Želite se konačno riješiti dioptrije, ali na putu toj odluci stoje brojne nedoumice, pitanja i strahovi? Ovo su odgovori na neka od najčešćih pitanja o laserskom skidanju dioptrije.

  1. Lasersko skidanje dioptrije je sigurno

Lasersko skidanje dioprtrije nikad nije bilo brže i bezbolnije, a razvojem tehnologije ono je danas još kvalitetniji i sigurniji zahvat kojem mogu pristupiti sve punoljetne osobe sa zdravom rožnicom i stabilnom dioptrijom u rasponu od -10 do +6 i ±6 cilindara.

Vrijednost, kao i uspješnost ovog zahvata dokazuje i činjenica kako se radi o najizvođenijem i najtraženijem operativnom zahvatu u svijetu.

Laser je kompjuterski kontroliran i navođen, opremljen sistemom praćenja mikropomaka oka što tokom zahvata omogućuje dostavu zrake na točno zadano mjesto i programirani rezultat. Procedura se odvija u kapljičnoj anesteziji i traje svega nekoliko minuta, osjećaj neugode je minimalan, a sam zahvat je bezbolan. Uz najmoderniju tehnologiju (laseri i dijagnostika) i iskustvo koje se u Klinici Svjetlost mjeri desecima hiljada operisanih pacijenata, razina sigurnosti takvih zahvata je preko 98% što je na razini najviših svjetskih standarda i nema komplikacija koje mogu trajno oštetiti vid. Istraživanja su pokazala da je rizik za infekcije ili bilo koje druge potencijalno osljepljujuće komplikacije kod laserskih operacija 100 000 puta niži nego kod svakodnevnog stavljanja kontaktnih leća u oko.

  1. Dioptrija se ne vraća

Rezultati laserskog skidanja dioptrije trajni su u 98% slučajeva. Kod iznimno visokih dioptrija, u manje od 2% slučajeva, zabilježeni su povrati daleko manje dioptrije od one prije laserske korekcije. Međutim, i kod tih osoba, ukoliko su zahvat obavile u proteklih 10-ak godina, s današnjom je tehnologijom moguće ponoviti zahvat bez dodatnog rizika za oči. Povrat dioptrije nije rezultat loše obavljenog zahvata, nego osobnih, genetskih i okolišnih faktora svakog pojedinog oka (daljnji rast dioptrije, nepravilni procesi zarastanja). U slučaju povrata, dioptriju je moguće korigirati i nošenjem kontaktnih leća.

  1. Laserski je moguće ukloniti astigmatizam (cilindre)

Ukoliko imate astigmatizam, vaša je površina (oka) na nekim mjestima neravnomjerno zakrivljena. Kako laserskim skidanjem dioptrije zapravo remodeliramo rožnicu, uz dioptriju istodobno uklanjamo i sve nepravilnosti rožnice pa tako i vaši cilindri postaju prošlost.

  1. Metode skidanja dioptrije

Najmodernija, femtosecond metoda laserskog skidanja dioptrije podignula je stepen sigurnosti na 99,7%. Za razliku od klasične metode LASIK s mikrokeratomom pri kojoj se preklopac na površini rožnice radi automatiziranim električnim nožićem, te se nakon toga dioptrija skida laserski, kod femtosecond metode preklopac se kreira laserski. Budući da su takvi preklopci značajno pravilniji i prilagođeni parametrima rožnice, prednosti ove metode posebno dolaze do izražaja kod visokih dioptrija, astigmatizma te tanjih rožnica. Također takvi preklopci brže i jače cijele, a zbog karakteristika preklopca i simptomi suhog oka su manje izraženi.

Nema univerzalne metode skidanja dioptrije, već se ona prilagođava svakom pacijentu zasebno. Npr. kod osoba s tankim rožnicama, ukoliko smatramo da je količina tkiva koje treba ‘ukloniti’ laserom potencijalno prevelika i dugoročno ih može izložiti nekom riziku, predlažemo ugradnju fakičnih leća.  Za osobe kod kojih se s godinama počinje događati da slabije vide na blizinu (pojava starosne dioptrije ili prezbiopije) potpuno rješenje za dioptriju, ali i mrenu, predstavlja ugradnja multifokalnih ili leća s proširenim rasponom vida. Upravo je zato bitno da se odlučite na operaciju tamo gdje postoji ne samo mogućnost laserskog skidanja dioptrije već i ugradnje leća, kako odluka o Vašoj operaciji ne bi bila vođena raspoloživom opremom, već isključivo medicinskom logikom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here