Lijepo je biti lijep ali ljepše je biti zdrav – Nikolina Barbarić

0
880

Uz samo male izmjene u prehrani moći ćete biti efikasniji i nasmijani bez prestanka

Intervju: Nikolina Barbarić, magistrica Prehrambenog inženjerstva

Biografija: Nikolina Barbarić, magistrica Prehrambenog inženjerstva, rođena je u Splitu, diplomirala je na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu na Sveučilištu u Mostaru 2017 godine. Nakon studija svoj rad započinje – Poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ, gdje je stekla pripravnički staž i osposobljavanje za administrativni rad. Nakon toga prolazi polugodišnju obuku u NutriCENTAR Mostar, te je sa stručnim timom od tada dijetoterapijska podrška bolesnima, bori se sa njima protiv prekomjerne težine, te uspješno uvodi svoje pacijente u nove prehrambene strategije.

Da li znate koliko unos adekvatnih namirnica u naše tijelo utječe na naše raspoloženje, na energiju i na efikasnost u toku dana? Svjesni možda jeste, ali ne dovoljno da krenete da radite na tome? Tu smo da vam pomognemo uz savjete Nikoline Barbarić koja je na jednostavan način objasnila kako treba da izgleda jedan dan, bez stresa i sa samo dovoljno koncentracije i organizacije.

BeautiFUL: Nikolina, da li nam možete reći sa nutricionističke strane kako treba da izgleda jedan noramalan jelovnik u toku dana?

Barbarić: Tijelo ima svoja očekivanja, a to su pet obroka dnevno raspoređenih u 3 glavna obroka i dvije užine između. Teško je generalno reći kako jelovnik treba izgledati jer su zahtjevi i tolerancije probavnog sistema na određene namirnice individualne za svaku osobu. Ono što mogu savjetovati jeste: prvi korak je povećati unosa vlakana iz povrća i dovoljan unos vode. Za svaku promjenu u načinu hranjenja ipak savjetujem obratiti se stručnjacima kako ne bi došlo do nutritivnih deficita ili iscrpljenosti što je čest slučaj.

BeautiFUL: Živimo ubrzanim životom, gdje se gubi vrijednost hrane i načina ishrane, kako to komentarišete?

Barbarić: Ubrzani život je čovjek sam kreirao i sam birao. Što se prirode tiče i dalje smo mogli uzgajati i brati plodove. Industralizacijom i tehnološkim napretkom način života se uvelike promijenio što ne znači da je nemoguće očuvati zdravlje. Pa tako dodacima prehrani moramo često popravljati „greške“. 

Iako se trudim ispoštovati preporučeni unos voća i povrća, posežem za  suplementima na biljnoj bazi kada nisam u mogućnosti konzumirati adekvatnu količinu zelenog lisnatog povrća koje mi prije svega daje svježinu i energiju. 

BeautiFUL: Koliko je bitno da jedna djevojka/žena/čovjek ima izbalansiranu prehranu kako bi u toku dana mogao da funkcioniše i bude spreman da istrpi cjelodnevni tempo?

Barbarić: Kao prvog neprijatelja današnjice istakla bih STRES. Sada zamislite stresnu situaciju da čekate red u banci jako gladni ili neadekvatno nahranjeni i da ste prije toga pojeli izbalansiran obrok. NIJE ISTO. Energetska razina postignuta adekvatnim obrocima je veoma bitna da iznesemo stres, obaveze i pratimo tempo života. Izbalansirana prehrana nam također omogućava rasterećenje organizma i shodno tome kada imate više energije bavite se tjelesnom aktivnošću, kada je probava rasterećena ne taloži se višak na abdomenu itd. To su samo od nekih banalnih primjera koji pokazuju važnosti izbalansirane prehrane u svakodnevici.

BeautiFUL: Svakako da bismo naglasak stavili na žene iz beauty svijeta koje tokom sedmice većinu vremena stoje, te njihov posao zahtjeva da uvijek budu nasmijane, pune energije te na kraju da urade posao najbolje što mogu. Šta biste njima preporučili?

Barbarić: Preporučila bih drastično smanjivanje unosa kompleksnih ugljihohidrata zbog manjka aktivnosti uslijed stajanja ili sjedenja na poslu, te puno povrća s naglaskom na zeleno lisnato povrće i salate koje su odgovorne za svježinu. 

Mislim da će se uz ove male izmjene mnogo lakše smijati i povećati efikasnost na poslu.

BeautiFUL: Kako izgleda jedan Vaš dan sa svim obavezama koje imate, posao-kuća-porodica-privatni život, a da uz to ste disciplinovani što se tiče hrane?

Barbarić: Sve češće me ljudi pitaju kako uspijevam u svom tempu održati zdravlje i figuru. Tu je porodica, dvoje djece, vrtić, školske, porodične aktivnosti, prenatrpan raspored na poslu. Moj odgovor je uvijek isti: ZDRAV ŽIVOTNI STIL. Ako želimo doručkovati – moramo se podići iz kreveta na vrijeme, a to si omogućavamo ako legnemo na vrijeme. Za energiju puno povrća i lakoprobavljivih ugljikohidrata. I samo na taj način imam energiju za jutarnji trening, posao, igru i učenje s djecom, porodične trenutke i za sad mi dobro ide na svim poljima. Smatram da svaka žena treba živjeti i tretirati tijelo dostojanstveno bez prejedanja, unosa aditiva bez unosa slatkiša. Volim izaći, družiti se i nazdraviti, nakon čega obavezno radim kompenzaciju, te se vraćam u balans.

BeautiFUL: Da li imate savjet za naše divne čitaoce?

Barbarić: Lijepo je biti lijep ali ljepše je biti zdrav. Zdrav organizam je lijep organizam i sve se to vidi na kosi i na koži. Prehrana je zaista osnova ovakvog stanja. Za savjetovanje o zdravom životnom stilu slobodno se možete javiti u jedan od naših centara u Sarajevu i Mostaru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here