HomeLjepotaLipoliza je jedina alternativa hirurškoj liposukciji

Lipoliza je jedina alternativa hirurškoj liposukciji

Lipolizom selektivno i postepeno smanjujemo neželjene masne naslage, bez oštećenja kože ili mišićnog tkiva, ubrizgavanjem medicinskog preparata. Na kožu djeluje tako što je učvršćuje, zateze i spriječava nastanak njenog viška nakon topljenja masnih naslaga.

Lipoliza je medicinska procedura koja topi i uklanja neželjene naslage masti na tijelu. Krajnji efekat je zapravo oblikovanje određenih dijelova tijela, tako da oni djeluju estetski veoma privlačno. Sam pojam ”lipoliza” znači topljenje sala odnosno razgradnju masnih naslaga. Postala je popularna od 2011. godine i do danas je jedan od najtraženijih načina da se riješite lokalizovanih masnih naslaga. Neke regije tijela su predisponirane da akumuliraju masnoće koje organizam ne konzumira, pa se tretman najčešće koristi u predjelu:

Lice:
– podvaljak,
– obrazi,
– jastučići donje vilične kosti.

Tijelo:
– stomak,
– struk,
– bokovi,
– unutrašnja strana natkoljenica,
– koljena,
– gornje partije leđa (linija brushaltera),
– nadlaktice.

Pod kožu se ubacuje materijal koji inače postoji u našem tijelu, a za ovakve potrebe dobija se iz soje ili jaja.  Dakle, ništa toksično i opasno. On djeluje na taj način što uništava masne ćelije i smanjuje njihov broj. Povlači vodu iz okolnog tkiva oko ćelije. To stvara  pritisak na masnu ćeliju i ona pod njim prska.

Postoji nekoliko tretmana lipolize. Neki su manje bolni, neki nisu bolni uopšte.

  1. Injekcijska lipoliza

Količina lipolitika određuje se individualno u zavisnosti od potrebe pacijenta.Ona djeluje na taj način što uništava masne ćelije i smanjuje njihov broj. Povlači vodu iz okolnog tkiva oko ćelije. To stvara pritisak na masnu ćeliju i ona pod njim prska. Za najbolje efekte potrebno je 2-4 tretmana po regiji, da bi se primijetili rezultati. Između tretmana treba da prođu bar 4 sedmice. Ovaj tretman nije pogodan za osobe alergične na soju ili žumance.

  1. Laserska lipoliza

Nije sasvim bezbolna niti sasvim bez sporednih efekata Ljekar prvo označi dijelove tijela koji treba da se preoblikuju. Zatim se, uz pomoć igle i laserskog zraka utječe na masne naslage dubinski.  Laserski zrak topi masne naslage i razbija membrane masnih ćelija, pa se one pretvaraju u tečniju masu. Ovako istopljeno salo se kasnije prirodno izbacuje iz tijela ili se izvuče iz tijela procesom sukcije. Ukoliko se ostavi da tijelo samo izbaci masti, rezultate lipolize možete očekivati tek nekoliko mjeseci poslije.Tijelu treba 3-6 mjeseci da metabolizira ovako istopljeno salo.

  1. Ultrazvučna lipoliza

Procedura je potpuno bezbolna, nema uboda, igli ni lasera. Radi se tako što emiter ultrazvučnih talasa emituje određene frekvencije koje djeluju na masne ćelije stvarajući mjehuriće oko masnog tkiva koje pucaju i tako oštećuje masne ćelije i razgrađuje ih. Tipična ultrazvučna lipoliza traje oko sat vremena, a za željene efekte preporučuje se 6-8 tretmana.

Da li je lipoliza efikasna protiv celulita? Ovaj ružni estetski nedostatak na tijelu nije nužno vezan za gojaznost, imaju ga i mršavice. Kod osoba koje imaju višak kilograma on je gotovo zagarantovan. Ako imate salo na nogama, butinama ili na stomaku, u bilo kojem obimu, malo je vjerovatno da će biti savršeno glatko. Uklanjanjem sala i topljenjem odnosno razgradnom masnih naslaga procesom lipolize, nestaje i Vaš celulit. Duljina trajanja tretmana zavisi od vrste lipolize. Injekciona lipoliza koju mi obavljamo traje oko 15 minuta po regiji. Lipoliza predstavlja neoperativu tehniku i kao takva jedina je alternativa hirurškoj liposukciji. Osim što su manje invazivne, ove procedure omogućavaju da se dopre i do dijelova tijela koje je teže tretirati klasičnom liposukcijom. Tokom lipolize nema gubitka krvi (ili je ima u nekim minimalnim količinama, zavisi od vrste tretmana) a sporedni efekti i opasnosti su drastično manje. Cijena lipolize je mnogo prihvatljivija u odnosu na liposukciju. Normalni propratni efekti lipolize su crvenilo, svrab, modrice i otok.

Otok je najintenzivniji u periodu od 24 do 72 sata, a potpuno se povlači poslije nekoliko dana. Bol moze biti  prisutan i podsjeća na upalu mišića. Dijelovi tijela koji uporno odolijevaju sagorijevanju masnih stanica, direktno se tretiraju injekcijskom lipolizom, a adipociti u tom području ostaju trajno razoreni i više se na tom mjestu ne pojavljuju  Ako dobijemo na težini, masnoća će se najprije nakupiti na drugim, ne tretiranim područjima. Kontraindikacije tretmanom su: trudnoća, dojenje, šećerna bolest, autoimune bolesti,slabosti bubrega i jetre, pacijenti koji imaju probleme sa koagulacijom krvi, srčana oboljenja. Osim ovih kontraindikacia, nikakva druga neželjena dejstva do sada nisu zabilježena u svjetskoj medicini nakon primjene ovog tretmana.

Tretmani se naplaćuju po regijama, a cijena tretmana jedne regije je 100 KM. Broj tretmana isključivo je individalan tj. zavisi od količine masnih naslaga regije koja se želi tretirati. Za najbolje efekte potrebno je 2-4 tretmana po regiji, da bi se primijetili rezultati. Između tretmana treba da prođu bar 4 sedmice.  Ukoliko je količina masnog tkiva minimalna, može biti dovoljan samo jedan tretman. Lipoliza je procedura zahvaljujući kojoj selektivno i postepeno smanjujemo neželjene masne naslage, bez oštećenja kože ili mišićnog tkiva, ubrizgavanjem medicinskog preparata.

Na kožu djeluje tako što je učvršćuje, zateze i spriječava nastanak  njenog viška nakon topljenja masnih naslaga. Pored navedenog djeluje u psihološkom smislu tako što ženi daje samopouzdanje kroz osjećaj ljepote i privlačnosti njenog tijela. Neželjena, ali normalna i uobičajena dejstva su površinske modrice ili crvenilo, a nestaju u roku od nekoliko dana. Nekoliko minuta nakon infiltracije može se pojaviti svrab, crvenilo, lokalizovana toplota i bol hematoma. Svi ovi simptomi nestaju ubrzo nakon tretmana, ali mogu potrajati i do 6 dana, a u tom periodu se  preporučuje dodatno unošenje vode u organizam.

Tretmani se naplaćuju po regijama, a cijena tretmana jedne regije je 100 KM. Broj tretmana isključivo je individalan tj. zavisi od količine masnih naslaga regije koja se želi tretirati. Za najbolje efekte potrebno je 2-4 tretmana po regiji, da bi se primijetili rezultati.

Za sve dodatne informacije nazovite na telefon: 061/ 182-750

Pratite nas na instagramu: dr. Sirucic, botox-hijaluron

Inače, Ismail Siručić rođen je 22.06.1968. godine u Srebrenici. U Tuzli upisuje Elektrotehnički fakultet gdje vro brzo otkriva ljubav prema stomatologiji, te odlazi u Sarajevo i upisuje Stomatološki fakultet. Nakon toga zasniva radni odnos kao dr. stomatologije. Ubrzo dobija specijalizaciju iz Stomatološke Protetike koju uspješno završava 2008. godine. Prethodnih deset godina radi kao specijalista protetike. Želja za edukacijom i usavršavanjem odvela ga je u vode hirurgije, te samoinicijativno 2012. godine upisuje specijalizaciju iz Maksilofacijalne hirurgije, koju uspješno završava 2017. godine u Sarajevu na Klinici za MFH na KCUS. Uvećanje, oblikovanje i ispravljanje nepravilnosti usana, kao i smanjenje bora samo su mali dio onoga što pacijentima može pružiti u širokoj paleti usluga kako u stomatologiji, stomatološkoj protetici ,MFH tako i u estetici njihovog lica i tijela.

beautiful.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE