HomeLifestyleLiposukcija – sve što vas može interesovati o ovoj temi

Liposukcija – sve što vas može interesovati o ovoj temi

Operativna estetska procedura kojom se odstranjuje potkožno masno tkivo, u namjeri da se tijelo dovede u sklad sa današnjom percepcijom ljepote

 

 

 

 

 

Piše: Prim. Dr. Amela Karabeg

Svaki prosječan čitalac zna da je liposukcija operativna estetska procedura kojom se odstranjuje potkožno masno tkivo u namjeri da se tijelo dovede u sklad sa današnjom percepcijom ljepote. Jasno je većini da je fokus ove procedure neravnomjerna distribucija masnih ćelija i da se ovom procedurom odstranjuju lokalizirani depoziti koji se nikakvim dijetama ili vježbama ne daju ukloniti.

Šta je liposukcija i gdje se primjenjuje

Mislim da prosječan čitalac zna da je liposukcija operativna estetska procedura  kojom se odstranjuje potkožno masno tkivo u namjeri da se tijelo dovede u sklad sa današnjom

Jesmo li se kada upitali od kada se u stvari primjenjuje ova metoda?

Samo pitanje se čini interesantnim posebno ako je odgovor odrečan. U svakodnevnoj komunikaciji često se spominje riječ liposukcija, namjera je da iznesemo bitne činjenice i neke historijske podatke. U razvijenim Evropskim državama, a posobito u SAD (gdje preko 60% stanovništva ima preko 20% tjelesne težine iznad idealne i smatra se pretilima – gojaznima), ta se riječ čuje i češće. Procjenjuje se da se preko 500 000 žena u SAD podvrgne liposukciji godišnje.

Liposukcija je sigurna i jednostavna metoda koja nije zamjena za mršavljenje ali znatno pomaže i kod gojaznih ljudi jer se nakon ‘usisavanja’ 4-5 kg masnih ćelija , preostale ‘pokrenu’ na propadanje ukoliko se pacijent pridržava savjeta za ishranom i dijetom koja nije uopšte rigorozna kao kod ‘pravih dijeta’.

Ako pacijent ima predominantnu laksativnost kože i mišićnoga sistema onda se rade dermolipektomije tipa abdominoplastike (zatezanje trbušnoga zida i otklanjanje viška kože i strija).

Historija liposukcije

Prvi pokušaj liposukcije, koji je završen neslavno, urađen je prije osam decenija kod poznate balerine i vjerovatno pod takvom negativnom impresijom, dugo se ista procedura nije radila.

Rani početak liposukcije se veže za dvojicu Francuza. Illouz, ginekolog i Fischer, opšti hirurg,1976. su počeli primjenjivati metodu sa velikom energijom i entuzijazmom.

Illouz je pionir tzv. “Wet„ tehnike, a koja podrazumijeva injekcije hipotone fiziološke otopine i hijaluronske kiseline u depozite masnih ćelija prije liposukcije u namjeri da se omogući lakše odstranjenje viška masnih depozita.

Interesantno je da je tek 1982. prva liposukcija urađena u SAD. Uradio ju je Martin, otorinolaringolog – specijalista uho, grlo i nos.

U početku se operacija radila isključivo u opštoj anesteziji (sa oduzimanjem svijesti pacijenta), zatim u tzv. „light“ anesteziji (kombinacija sedacije i analgezije) a sadašnji trend je da se operativni zahvat radi u lokalnoj anesteziji. Prije 20 godina, Klein i Asken iz USA su objavili knjigu „Liposukcija u lokalnoj anesteziji“, a 1988. Hanke objavljuje rezultate, sa naglaskom na sigurnost za pacijenta, kod 9478 pacijenata koji su operisani u lokalnoj anesteziji. Nije bilo većih i za život kompromitirajućih komplikacija.

Godine 2000. Klein iz USA je publicirao knjigu: “Tumescentna liposukcija“ u kojoj nalazimo mnoge inovacije uključujući i:

Originalnu i up-date tehniku liposukcije koristeći samo lokalnu anesteziju.

Kleinove mikrokanule (cjevčice za isisavanje masnih ćelija).

Kleinovu infiltracijsku pumpu(za ubacivanje tečnosti u zonu lokalizovanih depozita prije usisavanja).

Tehnike za tretiranje praktično svih regija tijela.

Pacijenti

Liposukcija se koristi podjednako kod žena i muškaraca.

Primarno je indicirana za tretman ograničenih depozita masnih ćelija koji ni po kakvim uslovima nisu u mogućnosti da reagiraju na vježbe i dijetu. Idealan kandidat za liposukciju je mlađa osoba do 55 godina sa tjelesnom težinom koja ne prelazi 20% od idealne i koja je dobrog opšteg zdravlja sa dobrim tonusom kože.

 

Preoperativna priprema i anestezija

Za bilo koji hiruški zahvat potrebno je otići na pretrage krvi, snimiti EKG i dobiti  saglasnost interniste koji treba utvrditi eventualne smetnje koje bi onemogućile odlazak na hirurški zahvat. Moguće su tri vrste anestezije. Lokalna, koja podrazumijeva ubrizgavanje anestetikuma u područje operacije. Tzv.”light” anestezija se sastoji u ubrizgavanju anestetikuma u područje operacije uz   intravenozno ubrizgavanje lijekova protiv bolova i za umirenje. U opštoj anesteziji se potpuno gubi svijest.

Ipak, liposukcija se najčešće radi u opštoj anesteziji. Rijetko se radi u lokalnoj anesteziji ako su operativna područja «manja».

 

Hirurška procedura

Sa predilekcionih mjesta leđa, trbuha, bokova, slabina, stražnjice, ruku, nogu, koljena i podbratka eliminira se potkožno masno tkivo odnosno masne ćelije.

Hidroliposukcijom se odstranjuje 4-6 kila masnih ćelija. Rezovi su dugi oko 3 mm i prave se na skrovitim mjestima. U ta mjesta se ubrizga specijalna otopina «vode» za lakše usisavanje masnih ćelija. Potom se uvlače kanile sa otvorima kroz koje se usisava mast pod pritiskom do jedne atmosfere.

 

Trajanje operativnoga zahvata

Operativna procedura traje do 2 sata, zavisnosti o broju regija koje se oblikuju.

Postoperativni tok

Pacijent se nakon 2-3 dana može u cijelosti vratiti svojim radnim aktivnostima. Radi ljepše i zategnutije kože postoperativno se nose bandažeri. Vrlo je važna postoperativna manuelna masaža i/ili limfna drenaža radi ljepšeg izgleda kože i nove preoblikovane figure.

Estetski hirurg, kao «arhitekta ljudskoga tijela» upravo ovom metodom oblikovanja tijela može opravdati takav naziv.

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE