Ljekovita glina i njena djelovanje

0
689

U prirodnoj medicini element zemlje je poznat još od antike – ljekovita zemlja, na primjer, pravi je talenat za sve vrste bolesti u gastrointestinalnom području. Smiruje želudac, upija višak želuca i žučnih kiselina i toksina svih vrsta. Također pomaže kod problema s kožom i koristi se u njezi tijela. “Prljavština čisti trbuh” – ova mudrost iz djetinjstva, s ovim činjenicama, ima smisla. Ali jednostavno nazvati to “prljavštinom” ne bi doista opravdalo ovaj prirodni lijek. Glina, ilovača, mineralno blato (fango) i druge zemlje imaju svojstva protuupalnog i toplinskog uklanjanja – također se koriste kod smanjenja temperature.

Ljekovita zemlja sastoji se od lesa a lesa je kamena prašina, formirana prije otprilike dva miliona do deset hiljada godina u jednom od ledenih doba, kada su se glečeri preselili preko stijenskih površina. Talina je istjerala fragmente i sitne čestice u rijeke i doline.

Vjetar je nastavio otpuhivati te sedimente dok se nisu smjestili, kao na primjer u njemačkom Kaiserstuhl-u: sloj lesa je ovdje 30 metara debljine, svijetlo žuto-smeđe, prašnjave labave stijene koja se u osnovi sastoji od kvarcnih granula. Ostali važni sastojci uključuju minerale i elemente kao što su:

-željezo
-kalcij
-bakar
-natrij
-fosfor
-silicij
-cink
-selena

Ljekovita zemlja, koja se danas kupuje u prodavnici ili u trgovinama zdrave hrane, dolazi iz dubljih slojeva tla i ne sadrži dodatne aditive. Snažno se usitnjava i ima snažnu usisnu snagu – zahvaljujući svojoj ogromnoj površini: samo deset grama rezultira s oko 60 kvadratnih centimetara.

Raznovrstan učinak iscjeljujuće zemlje

Stari Egipćani koristili su blato Nila za liječenje brojnih kožnih bolesti. Hipokrat ih je preporučio za korištenje iznutra i izvana. Pastor Kneipp i “pastir gline” Emanuel Felke uspješno su koristili “ljekovitu zemlju” u brojnim terapijama.

Iscjeljujuća zemlja za unutarnju upotrebu

Mnogi to znaju i cijene u žgaravici, jer zahvaljujući mineralima iz gline podupire se ionska izmjena, a višak želučane kiseline neutralizira.

Za probavne smetnje, nadutost, bolove u trbuhu i sl., Pijte oko čajne žličice po litri vode dnevno tijekom dana. U slučaju proljeva, uzmite nekoliko žličica razrijeđenih u vodi.

Vanjska upotreba ljekovite zemlje

Za razliku od fango pakiranja, ljekovita glina primjenjuje se izvana hladna, i kao takva djeluje na:

  • akutne upale
  • opekotine
  • uboda insekata
  • modrice

Prilikom nanošenja hladno miješane ljekovite gline zemlja prvo ima rashladni učinak, a kasnije se zagrijava. Tretman ljekovitom glinom potiče izlučivanje metaboličkih proizvoda kroz kožu i pospješuje cirkulaciju krvi – a zbog toga ima toplinski učinak.

beautiful.ba

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here