HomeInspirativne pričeMagnolija podsjeća na ideal gotovo vječne ljepote

Magnolija podsjeća na ideal gotovo vječne ljepote

Magnolija je starija i od pčele i od trave na poljima, ispratila dinosauruse i poslije svega ostala jednako lijepa kao i sada. Koja je njena tajna?

U doba botoksa i cijele vojske anti-age preparata, magnolija izaziva ljubomorne ispade holivudskih zvijezda. Pored toga što je prelijepa nego i lijepo miriše, podsjeća na ideal gotovo vječne ljepote.

Vrlo kvalitetan vosak prekriva cvjetove i listove biljke, dajući im ne samo estetski sjaj, nego i zaštitu od isušivanja i mehaničkog oštećenja. Voskovi nisu novost među biljkama, ali izniman sjaj i prikladnost ljudskoj koži potaknuli su kozmetičku industriju da koristi voskove magnolije u kozmetici.

Kao i kod biljaka, štiti ljudsku kožu i kosu od isušivanja i daje joj ljepši izgled. Vrsta iz koje se dobiva vosak je Magnolia grandiflora.

Prve magnolije nisu mogle znati da će se jednom pojaviti malo pametniji dvonožni sisavci i – skuhati ih žive u loncu. Ljepšim riječima rečeno, iz cvjetova se dobiva eterično ulje.

Koriste se u starim i modernim parfemima, prenoseći istu poruku kao i u doba dinosaura – privući, na suptilan način, one koji nas zanimaju. Eterična ulja ovih vrsta daju floralne (cvjetne) note parfemima, pomalo slatkaste i opojne, kao stvorene za tople ljetne noći. Vrlo rijetko, eterična ulja tih vrsta budu i sastavni dio kozmetike kao mirisna komponenta.

Magnolija kao lijek za dušu

Osim potrebe da nam služe u neprekidnoj utrci za održanjem ljepote tijela, biljke su oduvijek imale i “ozbiljniju” ulogu među ljudima.

Opažanja znanstvenika kako magnolija utječe i na niz receptora u mozgu, te tradicionalna upotreba, bili su poticaj za cijeli niz kliničkih studija kojima je cilj bio utvrditi djelovanje na ljudsko raspoloženje, te praćenje eventualnih antidepresivnih učinaka. Očekivano ili ne studije su pokazale djelotvornost ekstrakta magnolije.

Magnolija utječe kao antidepresiv i smiruje čovjekovo stanje.

Sjetite se da je ova biljka ispratila dinosauruse i hiljade drugih biljaka, pa tako će vjerovatno i nas.

Ako vas pomisao na tu nepodnošljivu prolaznost života učini depresivnima, nije problem. Svaka tuga nosi shvatanje koliko je prolaznost prirodna. Baš kao što na nas djeluje – magnolija.

vasezdravlje.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE