HomeFitness&zdravljeEstetsko-restaurativno zbrinjavanje zuba

Estetsko-restaurativno zbrinjavanje zuba

Za portal i časopis beautiFUL piše dr.Dobrila Regoje, Poliklinika Regoje

 

 

 

 

 

 

 

Današnja stomatologija, kako u svijetu tako i u BiH,  poprimila je potpuno jedan drugi aspekt u primjeni stomatoloških postupaka. Unazad 30-tak godina stomatološka usluga je bila usmjerena isključivo na rješavanje karioznih zuba i učestalo vađenje zuba, a u zamjenu su se pravili mobilni protetski radovi. Sa novom erom ekspanzivnog razvoja tehnološkog napretka omogućeno je sa vrlo jednostavnim metodama sačuvati zub, poboljšati njegov izgled i funkciju. Zadnjih godina sve je više u upotrebi estetska stomatologija koja u suštini najčešće označava primjenu restaurativnih estetskih nadomjestaka kako bi postigli što ljepši izgled.

Estetska stomatologija bi trebala da zadovolji što savršenije prirodne ljepote usne šupljine i lica. Riječ estetika vodi porijeklo iz grčke riječi “aesthesia” koja označava osjećaj ili osjećajnost. Današnji zahtjevi pacijenata su uglavnom usmjereni ka želji da imaju lijep i zdrav osmijeh kako bi se dobro osjećali.

Sinonim lijepog izgleda zasigurno pripada lijepom osmijehu. Lijep izgled nije samo važan socijalno-psihološkom momentu nego i ekonomski se pokazalo da osobe koje poklanjaju pažnju svom izgledu, njezi sebe i svog tijela su prikladnije za prijem na mnogim radnim mjestima.

Istraživanja su pokazala da je loš izgled i nebriga o sebi vrlo često uzrok odbojnosti prema drugim ljudima. Zubi i osmijeh igraju najvažniju ulogu koji čine neku osobu privlačnom ili ne. Dokazano je da osobe zadovoljne svojim licem i izgledom svog privlačnog osmijeha daje im psihološko samopouzdanje koje utiče na kompletan karakter ličnosti.

Danas je moguće uz primjenu ranih profilaktičkih mjera potpuno očuvati prirodni zubni niz bez karijesa. Rane profilaktičke metode usmjerene na dobru oralnu higijenu, korištenjem fluorida, redovnim posjetama stomatologu uz savjete o zdravoj ishrani i mogućim negativnim uticajima na zdravlje zuba smanjile su i u velikom broju onemogućile razvoj patoloških promjena na zubima te i očuvanju sveukupnog oralnog zdravlja. Očuvanje oralnog zdravlja započinje od najranije dobi sa pojavom prvih mliječnih zuba pa do formiranja potpunog zubnog niza stalnih zuba.

Poznato je da su mnogo ranije stomatološke usluge bile praćene neprijatnim doživljajem izazvanim intenzivnim bolom pri stomatološkoj intervenciji. Današnja stomatologija svedena je na minimalni osjet neprijatnosti koji se može doživjeti pri stomatološkom radu. To je omogućeno primjenom savremenih anestetičkih sredstava kao i pribora za iniciranje i postizanje maksimalnog anestetičkog efekta. Na ovaj način omogućeno je pacijentu da redovno posjećuje stomatologa i čuva zdravlje svojih zuba. Vrlo je teško primijeniti estetske terapijske zahvate kod pacijenata koji zapuštaju svoje oralno zdravlje, npr. postoje pacijenti sa željom da izbijele svoje zube a da prethodno nisu brinuli o stanju svojih zuba, te im se ne mogu primijeniti metode izbjeljivanja zuba ako imaju karijes na zubima kao i loše stanje parodontalnog mekog tkiva.

Sve je veći broj pacijenata sa zahtjevima za poboljšanjem ličnog izgleda, vrlo su informisani o mogućnostima terapijskih postupaka kako bi postigli željeni izgled. Stoga je danas estetska stomatologija u svojoj maksimalnoj primjeni. Da bi se ispoštovale želje pacijenata stomatologu je nametnut potpuno novi protokol primjene stomatoloških zahvata. U cilju postizanja maksimalne estetike postoji niz kliničkih postupaka iz oblasti ortodoncije, oralne hirurgije, parodontologije i protetike.  Ne trebaju svi pacijenti opsežne stomatološke zahvate, neki će se zadovoljiti samo poboljšanim izgledom kompozitnih ispuna, ljuskica ili izbjeljivanjem i eliminacijom kolorita na zubima.

U primjeni estetskih postupaka ne smije se nikako zanemariti funkcija i osnovna uloga zubi. U postizanju estetski zadovoljavajućeg funkcionalnog i biokompatibilnog zahvata leži odgovornost na samom stomatologu. Zasigurno da se lični pacijentov doživljaj estetike mora sinhronizovati sa mogućnostima i određenim standardima estetske stomatologije. U opštoj procjeni stomatološkog izgleda uzimaju se u obzir činioci izgleda boje zuba, oblika i položaja zuba, izgleda i kvaliteta postojećih ispuna, stanja parodontalnog tkiva. Postići estetski izgled nije jednostavan za rad stomatologu i on se vodi nizom parametara, mjera i standarda kao što su središnja linija, incizalna dužina, izgled gingive i interdentalnih slobodnih prostora, pojedinačne i cjelokupne dimenzije zuba, linija osmijeha itd.

Najčešće u restaurativnoj estetici primjenjivi su visokokvalitetni kompozitni ili keramički ispuni u zamjenu za amalgamske ispune, keramičke ljuskice, cirkonijum ili pune keramičke krunice kojima postižemo maksimalnu prirodnost i ljepotu restaurisanog zuba.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE