Maja Malkoč: Zdravlje usne šupljine je više od zdravih zuba i lijepog osmijeha

0
1109

Estetska stomatologija kao grana dentalne medicine koja se fokusira na poboljšanje izgleda osmijeha, namijenjena je svima onima koji žele da uljepšaju osmijeh i podignu svoje samopouzdanje.

Maja Malkoč, dr. stomatologije

Maja Malkoč, dr. stomatologije rođena je u Bihaću 26.02.1988 godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Cazinu. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci 2015 godine, odsjek stomatologija. Nakon završenog stomatološkog fakulteta počinje raditi u Domu zdravlja Cazin 6 mjeseci. Nakon završenog volonterskog rada od 6 mjeseci zapošljava se u jednoj privatnoj stomatološkoj ordinaciji u Bihaću. Nakon nekoliko godina obavljanja poslova doktora stomatologije, 2019 godine otvora svoju opštu stomatološku ordinaciju Dental Esthetic u Bihaću. 

 Osnovni zadatak stomatologa je liječenje bolesti zuba i usne šupljine, ispravljanje njihovih anomalija i nadomještanje njihovih nedostataka. Da bi spriječili pojavu i razvoj određenih bolesti i deformacija od velike važnosti su i preventivni stomatološki zahvati. Kroz razgovor sa Majom.

Za početak nam recite nešto o Vašim početcima i kako se zapravo rodila ljubav prema ovom poslu? 

Kroz djetinjstvo sam stalno posjećivala stomatologa zbog aparatića za zube i tad sam shvatila da mi je taj posao jako zanimljiv i poželjela sam i ja da uljepšavam tuđe osmijehe i da nosim bijeli mantil. S godinama sam bila sigurna da želim upisati stomatološki fakultet, te budem doktor kojeg se pacijenti neće bojati i kojeg će rado posjećivati bez straha i trauma od stolice i instrumenata. Shvatila sam da svaki dobar stomatolog mora pacijentu biti i oslonac, ponekad čak i psiholog jer se pacijenti jako teško opuste u stomatološkoj ordinaciji. Jako je važno dobiti povjerenje pacijenta i raditi ovaj posao sa puno ljubavi i razumijevanja.

Šta sve obuhvata Vaš posao i koje su to usluge koje pružate u Vašoj ordinaciji?

Posao stomatologa je veoma human, ali i naporan, pa traži emocionalnu stabilnost i dobru fizičku kondiciju. Osnovni zadatak stomatologa je liječenje bolesti zuba i usne šupljine, ispravljanje njihovih anomalija i nadomještanje njihovih nedostataka. Da bi spriječili pojavu i razvoj određenih bolesti i deformacija od velike važnosti su i preventivni stomatološki zahvati. Mi u našoj ordinaciji radimo liječenje bolesnih zuba, takozvano “plombiranje” i nadograđivanje dijelova zuba. Zube koje se ne mogu izliječiti uklanjamo i  nadomještamo implantatima. Također u našoj ordinaciji je moguće ispravljanje zuba koji nepravilno rastu, liječenje mekih tkiva usne šupljine, parodoncija tj. tkiva koje drže zube u vilici te eventualni hirurški zahvat.

Kolika je važnost održavanja oralnog zdravlja i koliko to utiče na sveukupan izgled?

Zdravlje usne šupljine je više od zdravih zuba i lijepog osmijeha. Oralno zdravlje se reflektira na zdravlje cijelog organizma. Tri najvažnija faktora oralnog zdravlja su:

  1. Redovita i pravilna oralna higijena,
  2. Pravilna i zdrava prehrana.
  3. Redoviti preventivni (kontrolni) stomatološki pregledi za sve dobne skupine.

Jako je važno edukovati pacijente o pravilnoj oralnoj higijeni koju će primjenjivati kod kuće i naravno kako bi stekli naviku dolaska kod stomatologa. Uz dobro oralno zdravlje ide i lijep osmijeh koji jako utiče na sveukupan izgled pacijenta, samim time i na njihovo samopouzdanje.

Šta sve možemo imati za posljedice kada je u pitanju neodržavanje oralnog zdravlja?

Loši zubi i neodržavanje higijene usne šupljine ne štete samo oralnom zdravlju, nego i mnogim organima u tijelu. Naseljavanje bakterija u usnoj šupljini mogu se proširiti na druge organe te uzrokovati mnoge upalne procese koji dovode do daljnjih komplikacija. Nedovoljno posvećivanje pažnje higijeni usne šupljine i zdravlju zubnog mesa utiče također i na socijalni status pacijenta i na njihovo samopouzdanje jer zubi postaju kvarni i neprivlačni.

Šta je zapravo dentalna estetika i šta ona uključuje?

Estetska stomatologija je grana dentalne medicine koja se fokusira na poboljšanje izgleda osmijeha. Tretmani estetske stomatologije namijenjeni su svima onima koji žele da uljepšaju osmijeh. Ti tretmani imaju namjenu da posvijetle obojene i tamne zube, te poboljšaju oblik zuba, da sakriju pukotine na zubima i slično. Estetskim tretmanima unosimo simetriju u Vaš osmijeh, te samim time možemo podići vaše samopouzdanje. Estetskom stomatološkom tretmanu se možete podvrgnuti sve dok imate zdrave zubi i desni. Ako imate karijes ili bolest desni tada stomatolog prvo želi da riješi zdravstveni problem pacijenta. Nakon što vaš osmijeh ponovno bude zdrav možete se odlučiti koje estetsko stomatološke tretmane želite probati. Uobičajeni dentalni estetski tretmani uključuju izbjeljivanje zuba, postavljanje keramičkih zubnih ljuskica ili keramičkih navlaka. 

Koliko Vaši klijenti pridaju važnosti dentalnoj estetici i šta najčešće traže od Vas?

Moji pacijenti dentalnoj estetici zaista jako daju na važnosti i često žele nešto iz oblasti estetske stomatologije. Nakon saniranja karijesa, ukoliko postoji najčešće se podvrgnu izbjeljivanju zuba. Kod pacijenata koji nisu zadovoljni sa oblikom i izgledom svojih zuba, najčešće radimo cirkonijum navlake/krunice kako bi osmijeh bio savršen, jer ponekad samo uz kompozitne ispune ne možemo dobiti savršenu estetiku zuba.

Koje se metode najviše primjenjuju u dentalnoj estetici?

Najčešće je izbjeljivanje zuba u ordinaciji ili pak u udobnosti vlastitog doma uz pomoć udlaga. Osim izbjeljivanja zuba, česti su protetski radovi gdje najčešće radimo vinire/ljuskice ili cirkonijum navlake/krunice.

Fileri su danas jako popularan tretman kada je povećanje usana u pitanju. Da li Vaši klijenti znaju izbalansirati količinu filera koju ubrizgavaju?

Hijaluronski fileri su jako popularan tretman današnjice. Kada je u pitanju povećanje usana djevojke često žele punije usne. U takvim slučajevima detaljno se objasni šta pacijent može očekivati od same aplikacije filera i koje su naše mogućnosti. Jako je važno napomenuti da ne može svatko imati isti oblik usana, te da ne se ne može uvijek postići izgled kao na slikama. Ja najviše volim istaknuti prirodnost i ljepotu usana te napraviti najbolju verziju vaših usana. Kada su u pitanju pacijentice koje žele više filera nego što bi trebale, ja takve pacijentice ne radim, odnosno objasnim da su njene usne dovoljne takve kakve jesu i da nije vrijeme za novu aplikaciju.

Da li vi kao doktor usmjeravate i savjetujete klijentice za koje smatrate da količina filera koju žele ubrizgati može samo izmijeniti njihovu fizionomiju i da mogu dobiti kontraefekt?

Kao doktor koji se bavi aplikacijom filera, uvijek nastojim svojim pacijenticama preporučiti ono što je najbolje za njihovu fizionomiju licu. Nakon pregleda, konsultacija i uzimanja anamneze odredim koji filer je za njih najbolja opcija, te koliku količinu filera je potrebno aplicirati. Ukoliko smatram da pacijent ne treba određenu korekciju istu odbijam uraditi, jer smatram da pacijent uz aplikaciju filera treba da bude bolja verzija sebe i da otkloni nedostatke, a ne da izgleda lošije.

Postoji li neka metoda na osnovu koje procjenjujete količinu filera koja je idealna za neku osobu?

Ne postoji ista metoda koju možemo primijeniti na sve pacijente. Kako sam već navela, nakon pregleda i konsultacije određuje se koju korekciju je potrebno uraditi na pacijentu, te koja količina filera je zapravo potrebna. Prvenstveno postavljamo prioritete na osnovu onoga što pacijent želi, te njegovog stanja i nakon toga zajedno odlučujemo koja količina filera je najbolja za tog pacijenta. Kod pacijenata koji žele korekciju, a pritom imaju loše urađene filere pacijentu predlažem topljenje filera i tek nakon toga novu aplikaciju.

Imate li neku poruku za naše čitatelje kada je u pitanju oralno zdravlje i dermalni fileri?

Kada je oralno zdravlje u pitanju o velike važnosti je održavanje oralne higijene i redovni dolasci kod stomatologa. Aplikacijom hijaluronskih filera možete poboljšati izgled i kvalitetu kože. Uz lijep i zdrav osmijeh i umjerenu aplikaciju filera možete prekriti sve nedostatke koje godine nose, te izgledati jako lijepo, senzualno i mnogo svježije ukoliko poštujete pravila i savjete svog doktora koji vam aplicira filere ili neke druge tretmane u kožu. Uz redovne stomatološke kontrole i intervencije iz oblasti estetske medicine vaš cjelokupan izgled će biti savršen. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here