HomeLifestyle Make up trendovi za sezonu jesen/zima

 Make up trendovi za sezonu jesen/zima

Piše: Tamara Udovičić, make up artist

Tamara Udovičić (26) je šminker / makeup artist/ vizažist  iz Banja Luke. Šminka je umjetnost, ali trendovi se mijenjaju. Posao ozbiljnog šminkera je i da prati trendove i bude uvijek u toku sa dešavanjima. Nikada ne možemo trvditi da smo sve naučili i da nam edukacije više nisu potrebne. Uvijek ima još nešto za šta nismo znali. Iznenadili biste se. Tamara je između ostalog i makeup edukator, te već 3 godine održava školu šminkanja za početnice.

 

 

Vodite računa da vam u svakodnevnoj rutini bude pod obavezno da prije nego što izađete iz kuće nanesete odgovarajuću hidratantnu kremu na lice.

Ova sezona jesen/zimadonosi dodir bronzera i puno različitih tehnika korištenja eyelinera. Boje sjenila koje se nose su ženstvene i sofisiticirane. Izgled sa minimalno šminke je klasik, namijenjen poboljšanju ljepote. Pojednostavljivanje stvari je potpuno prihvatljivo, u skladu s trendovima šminke za jesen/zimu ove godine.

Tamara donosi prijedloge za nadolazeću sezonu jesen/zima.

Hidratacija i tretmani lica.

S obzirom da nastupa zima i hladno vrijeme, naša koža ima potrebu za njegom više nego ikada. Hladnoća u kombinaciji sa suncem i vjetrom, isušuje i oštećuje kožu. Vodite računa da vam u svakodnevnoj rutini bude pod obavezno da prije nego što izađete iz kuće nanesete odgovarajuću  hidratantnu kremu na lice.  Ako ona ima zaštitni faktor, to je dodatni plus. Nemojte biti u zabludi da se zaštitni faktor za lice koristi samo ljeti, zimi je itekako potreban.

Nešto što se konačno krenulo dešavati i na našim prostorima, a to je svijest o obavezi odlaska kod kozmetičara ili dermatologa jednom mjesečno na tretmane lica u skladu sa potrebama istog, me je oduševilo i apsolutno podržavam. Lijepo je vidjeti da se stavovi mladih žena mijenjaju i da poprimamo i kvalitetne trendove sa zapada.

Smeđi ajlajner

Jedna stvar koja do sada nije bila mnogo korištena u mejkap rutinama, a biće mnogo popularna ove jeseni i zime je smeđi ajlajner. Shodno novim trendovima koji nameću prirodnost kao standard, smeđi ajlajner se sve više uklapa u tu priču. Umanjuje crnilo na licu, a opet istiće konture oka koje želimo da naglasimo, a da to ne bude napadno. Dolazi u obzir i smeđa olovka za oči koja je na ivicama oka izblendana. Na kapak još nanesite sjenu u boji kože koja u sebi ima sjaj, na primer možete i hajlajter da koristite kao sjenu, i imate odličan dnevni mejkap koji će izgledati kao da ste se šminkale satima.

Zelena sjena

Uz jesen i zimu, i njihove monotone boje bez vedrine i šarenila je uvijek dobrodošlo i malo boje koja će razvedriti i naše odjevne kombinacije. Smaragdno zelena je savršen izbor. Simerasta, mat, olovka ili čak zeleni ajlajner. Dozvoljene su i opcije zelene boje i na donjem i na gornjem kapku, ukoliko to izgleda uredno i ne napadno. Njene nijanse istiću sve boje očiju, tako da savjet važi za sve.

 

 

 

 

Bronzer i hajlajter

Ljeto je prošlo, vaše bronzere sa narandžastim podtonovima ostavite za iduće ljeto. Vrijeme je da idete u kupovinu bronzera sa hladnim podtonovima. Ukoliko niste sigurni kako izgleda takav bronzer, zatražite pomoć prodavačica u radnji u kojoj budete u kupovini.  Hajlajter birajte sa rozim podtonovima, a nanosite ga isključivo na visoke tačke lica. To su jagodične kosti, vrh usana, ivice očne kosti dio ispod obrva i uglove, vrh nosa i vrh brade…

Rusko crveni ruž ili sjaj za usne.

Ako niste neko ko ce staviti zelene sjene na oči, onda mora da ste tip žene koja voli ruževe u jačim tonovina. U tom slučaju nijansa rusko crvenog ruža je idealna za vas, nijansa jarko crvene koja je opet sasvim dovoljno zagasita. Crveni ruž uvijek nanosite sljedećim koracima: na čiste usne nanesite malo vaselina ili labela, potom crvenom olovkom oivičite i označite mjesto karmina, a zatim po mogučnosti četkicom, nanesite ruž na usne. Vodite računa da vanjske ivice u želji za povečanjem usana, ne prelazite sa strana, već u sredini iznad i ispod usana. Tako sprečavate “razmazan” efekat. A ukoliko ste usput napravili koju grešku, ne paničite. Uzmite četkicu za korektor i korektor, i precizno očistite sve eventualne greške, a samim tim i naglasite dodatno precizne ivice vašeg savršeno nanesenog karmina. Ukoliko želite sa vam bude postojaniji i dugotrajniji, matirajte ga bezbojnim prahom za fiksiranje.

A što se tiče žena koje su ljubitelji naglašenih očiju, još bolje čete ih istaći ukoliko vam usne ostanu neupadljive. Nijansa olovke tamnija od vaših usana, takođe oivičiti i blago popuniti usne, a zatim preko njih nanijeti bezbojni sjaj. Sjaj je dio mejkap kolekcije svake od nas, i on se takođe kroz proteklih godinu dana izborio nazad za svoje mjesto u svakodnevnoj upotrebi, nakon predugog mejkap trenda mat isusenih usana.

Budi najbolja verzija sebe.

Biti fit je uvijek u trendu! To što je ljeto prošlo ne znači da treba da stanemo sa treningom i zdravom ishranom. Večina žena je navikla da trenira za ljeto i lijepo golišavo tijelo na plažama. Trening treba da bude sastavni dio naše svakodnevnice, a njega kada bi pratila i zdrava izhrana, sigurna sam da bismo bili svi srečniji i zdraviji više nego što možemo da zamislimo. Dijete više nisu “IN”. Toliko nam je informacija dostupno na internetu da se svi sa vremena na vrijeme izgubimo u moru dijeta i iskustava, do te mjere da naškodimo svom hormonskom balansu. Ne igrajte se i ne eksperimentisite sa dijetama. Obratite se nutricionisti ukoliko zelite da promjenite stil zivota. Biti fit ne znaći biti kao manekenka sa piste, vec biti najbolja verzija sebe.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE