Marija Škornjak: Ljepota je osjećaj i emocija koja daleko nadilazi nametnute standarde

0

Marija Škornjak: Često nismo ni svjesni koliko puno, jednostavnim, malim promjenama u životnim navikama i načinu života možemo učiniti za našu kožu i usporavanje procesa starenja kako bi smo živjeli duže i osjećali se bolje.

Piše: dr. Marija Škornjak

Doktorica Maria Škornjak završila je Medicinski fakultet Sveučilista u Zagrebu kao i studij Forenzike. Ljubav prema preventivnoj, regenerativnoj i antiage medicini razvija tijekom studija forenzike, smjer forenzička kemija i molekularna biologija, kad u kontaktu s lijecnicima prestizne Mayo klinike dobije uvid u fascinantne rezultate primjene matičnih stanica i faktora rasta u razlicitim granama medicine. Po zavrsetku studija odlazi u Italiju na edukacije iz primjene PRP/PRF metoda te postaje regionalni edukator za ovu a potom i druge metode estetske i antiage medicine. Na Sveučilistu u Zagrebu upisuje i specijalisticki studij iz Dermato-farmacije i medicinske kozmetologije. Direktorica je kompanije Med-Line sa  sjedištem u Zagrebu, konzultant i edukator za kompaniju Med-Line Beograd, edukator Hrvatskog društva za estetsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora te edukator i voditelj praktične nastave iz navedenih podrucja na Wellness akademiji i Učilistu u Lovranu.

U današnjem ubrzanom tempu života, gdje se izloženost stresu i vanjskim utjecajima često odražava na našem licu i tijelu, estetski tretmani postaju neizostavan dio brige o sebi i očuvanja mladolikosti. Sveprisutni pritisak društva da zadržimo mladenački izgled potiče nas na istraživanje inovativnih metoda i tretmana protiv starenja koji ne samo da obećavaju revitalizaciju kože, već i podstiču unutrašnju harmoniju i samopouzdanje. U ovom kontekstu, važno je istaknuti da su dermatolozi i stručnjaci iz svijeta estetske medicine, zajedno sa zadovoljnim klijentima, već treću godinu zaredom prepoznali kvalitetu i nadmoćnost Linerase linije za regeneraciju zrele kože. Kroz kombinaciju inovativnih tehnologija, prirodnih sastojaka te stručno vođenih postupaka, ova linija postaje ključni dio holističkog pristupa ljepoti i dobrobiti, pružajući jedinstveno iskustvo njegovanja koje prelazi granice klasičnih estetskih tretmana. Ovi priznati stručnjaci naglašavaju kako Linerase ne samo da potiče vanjsku ljepotu već i doprinosi unutarnjem osjećaju samopouzdanja i blagostanja.

Kako ste odlučili svoju karijeru posvetiti estetskoj i anti-age medicini?

Sve je počelo nakon završetka Medicinskog fakulteta u Zagrebu, tijekom studija forenzike, spoznajom koliku moć regeneracije nosimo unutar vlastitog tijela u vidu matičnih stanica i faktora rasta, te uvidom u rezultate koje su liječnici na prestižnoj „Mayo“ klinici, s kojima sam surađivala prilikom prikupljanja podataka za temu mog rada, već tada imali u liječenju bolesti i ozljeda različitih organa i organskih sustava uz primjenu matičnih stanica i faktora rasta (ortopediji, sportskoj medicini, kardiokirurgiji, dermatologiji itd). Tako je počela moja ljubav prema matičnim stanicama, faktorima rasta, PRP-u, PRF-u i regenerativnoj medicini. Nakon vlastitog iskustva s malignim melanomom, rane i opsežnog defekta na stopalu i hodanja uz pomoć štaka, danas s dubokim naklonom prema navedenim postupcima mogu sa sigurnošću reći da su ove metode doprinijele cijeljenju rane zaostale nakon odstranjenja tumora, zatvaranju defekta te obnovi tkiva, zbog čaga danas ponovo bez poteškoća hodam. Ovo je i moj omiljeni tretman koji redovno primjenjujem u području vlastitog lica, vrata, dekoltea, šaka u svrhu regeneracije kože. Za mene će uvijek predstavljati omiljeni bazični tretman nakon kojeg je koža svježija, sjajnija, elastičnija, deblja, otpornija na vanjske utjecaje, porice uže, a bore i borice pliće. Volim ga i zato jer ne mijenja prirodni oblik i konture lica. Radim ga duže od 10 godina redovno. Tako me svijest o moćnim matičnim stanicama i faktorima rasta i želja da o svemu naučim vise, prije sad već gotovo 15 godina odvela u Italiju na daljnje edukacije i usavršavanja iz ovog područja, gdje sam postala regionalni edukator talijanske kompanije s područja estetske i antiage medicine. Tako je sve počelo. Nakon toga upisujem i Dermato-farmaciju i medicinsku kozmetologiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Ovo područje medicine brzo se razvija i zahtijeva cjeloživotne edukacije i usavršavanja.

Koji je najveći izazov koji ovaj posao stavlja pred Vas kao osobu?

Najveći izazov koji posao direktorice kompanije stavlja pred mene je donošenje ispravnih odluka. O ispravnosti donesenih odluka ovisi rast kompanije i postizanje zacrtanih ciljeva. Strateško upravljanje zahtijeva i dozu hrabrosti, a kako smo prisutni ne samo u domaćem, već i u međunarodnom poslovnom okruženju (edukacijski smo centar i ekskluzivni distributer za desetak međunarodnih kompanija s područja estetske medicine, dermatologije, kozmetologije, plastično-rekonstruktivne kirurgije), ovo postaje sve složenije jer ovisi o brojnim globalnim faktorima na koje nemamo utjecaj i nisu lako predvidivi, zahtijevaju spremnost na stalne promjene, redefiniranje ciljeva, stabilnost i smirenost uma, analitičko mišljenje, a često i brzo zaključivanje i donošenje odluka u interesu kompanije. Posebno su izazovne situacije u kojima, za donošenje odluke, nisu poznate sve potrebne informacije pa je potrebno uključiti i intuiciju i zrno mudrosti.

Što je Vaš najveći poslovni uspjeh do sada?

Radeći svoj posao prvenstveno u svim okolnostima, težim humanosti, poštenju, poslovnom moralu i poslovnoj etici. Trudim se da Med-Line bude prepoznatljiv po ovim principima. Na ovim principima težim postavljanju visokih ciljeva prvenstveno sebi uz naravno svjesnost o vlastitim ograničenjima. Težim ne biti direktor šef, već se iskreno zauzeti za zaposlenika kao i  za kandidate koji pohađaju naše edukacije, biti mentor, motivator, potpora i pomoć kako bi i zaposlenici i kandidati koje educiram rasli i razvijali vlastite potencijale. Trudim se da Med-Line bude prepoznatljiv po poštivanju standarda poslovnog ponašanja, po poslovnom moralu, poslovnoj etici, poštenju i humanosti.

Čemu težite i koji je to cilj koji imate ispred sebe?

Moji budući ciljevi vezani uz posao su traženje i prepoznavanje novih poslovnih prilika, posebno u međunarodnom okruženju i usredotočenje na stvaranje vrijednosti. Sve ovo često zahtijeva razmišljanje „izvan okvira“, predviđanje, učinkovito planiranje, a ponekad i plivanje protiv valova. Moji budući ciljevi u privatnom životu su zasaditi još poneko drvo, dovršiti knjigu, te i dalje biti posvećena humanitarnom radu. S obzirom da sam u šestom desetljeću života, zdravlje i kvaliteta života su također ciljevi, a glavni privatni cilj je preostala zrnca iz pješčanog sata života potrošiti s poštovanjem i dubokom zahvalnošću prema životu koji mi je darovan.

Koji biste tretman ili zahvat izdvojili kao najučinkovitiji kad je riječ o pomlađivanju kože?

Svakako je najbolji pristup individualni pristup (pregled, analiza kože i dijagnostika) nakon čaga možemo dobiti uvid u stvarne potrebe kože i pristup koji kožu ne promatra kao izoliran organ, već organ na kom se manifestiraju promjene općeg stanja organizma.  Kombinacija različitih tretmana individualno prilagođena pacijentu na temelju njegove životne dobi i stvarnih potreba, dati će najbolje rezultate. Za bazičnu njegu, tretman matičnim stanicama, faktorima rasta, kolagenom, aminokiselinama i sve metode tzv. biorevitalizacije, biostimulacije i bioregeneracije pomoći će usporavanju procesa starenja kože i održavanju njenog tonusa, sjaja, vlažnosti, zdravog i mladolikog izgleda bez promjena u konturama lica. Oni koji me poznaju znaju kako sam zagovornik preventivne i regenerativne medicine, te kako nisam ljubitelj pretjerane voluminizacije dermalnim filerima osim kad je to zaista neophodno za nadoknadu izgubljenog volumena. Koža je organ koji ima savršeno pamćenje kao i savršenu zahvalnost u smislu regeneracije, ako joj u tome pomognemo. Često nismo ni svjesni koliko puno, jednostavnim, malim promjenama u životnim navikama i načinu života možemo učiniti za našu kožu i usporavanje procesa starenja kako bi smo živjeli duže i osjećali se bolje.  Svaki liječnik estetske medicine osim upotrebom injektivnih ili aparativnih metoda savjetima i uputama vezanim uz odbacivanje štetnih i usvajanje korisnih životnih navika može učiniti dodatni iskorak u smjeru preventivne medicine i savjetovanja te tako stvoriti dodatnu vrijednost za život i zdravlje pacijenta, jer malo vrijede savršeno oblikovane usne i botoksirano čelo ako su krvne žile pacijenta prepune aterosklerotskih plakova.

U čemu naše žene najčešće griješe kada je riječ o preveniranju znakova starenja?

Životni vijek je sve duži pogotovo zahvaljujući životnom standardu, iskorjenjivanju brojnih zaraznih bolesti, napretku medicine, ali i zahvaljujući sve većoj osviještenosti cjelokupnog čovječanstva o važnosti preventive, zdrave i uravnotežene prehrane, fizičke aktivnosti, očuvanja životnog okoliša i života u skladu s prirodom i prirodnim zakonima. Potpuno je prirodno da i u zrelim godinama imamo potrebu osjećati se vitalno, zdravo, ugodno u vlastitom tijelu i pri pogledu na vlastiti odraz u zrcalu, te primijeniti sve dostupne metode koje mogu usporiti proces starenja. Proces starenja iako je zasigurno najprije uočljiv na našoj koži koja se zbog gubitka kolagena, elastina, hijaluronske kiseline opušta, postaje tanja, izborana, gubi vlagu, zapravo je proces koji zahvaća cjelokupan organizam i zato kožu ne smijemo promatrati kao izoliran organ. Iz tog razloga, kao i općenito u medicini prevencija je najvažnija. Moj je dojam da nam još uvijek nedostaje svijest kako je prevencija ključ i kako tu najviše griješimo. Pomoć tražimo kad smo već bolesni  umjesto da se posvetimo prevenciji ili na primjeru kože, za tretmanima posežemo kad na koži primjećujemo već uznapredovale znakove starenja i tad tražimo brza, instant rješenja. Čovjek je daleko više od fizičkog tijela i izvanjska ljepota nije nešto po čemu bi smo trebali vrednovati ljude, osim kada je “biti lijep” imperativ i zahtijeva ga njihov poziv ili profesija, zato sam sklonija govoriti o zdravlju kože nego o njenoj ljepoti jer zdrava koža je uvijek lijepa. Svrha estetske medicine i estetske kirurgije također nikad ne bi smjela postati samo ispunjavanje želje pacijenta da izgleda kao sto je „zamislio“ ako to nije medicinski opravdano, a još manje, da izgleda kao netko “drugi”, već da (uz sve slučajeve kad postoji jasna medicinska indikacija) osobama kojim nezadovoljstvo vlastitim fizičkim izgledom stvara svakodnevnu frustraciju, izvor je nesigurnosti i nezadovoljstva, te kao takvo predstavlja ozbiljnu prepreku u ostvarivanju vlastitih potencijala, estetska medicina ili kirurgija, uklanjanjem ili korekcijom izvora nezadovoljstva, nesigurnosti ili frustracije pomogne ostvarivanje punog životnog potencijala. Brojne ankete su pokazale, da je vise od 90% osoba, nezadovoljno nekim dijelom svog tijela (masne naslage, opuštenost i višak kože, nezadovoljstvo veličinom ili oblikom nosa itd.) i da bi se vođeni osjećajem kako će se nakon podvrgavanja estetskom zahvatu osjećati bolje podvrgnuli cak i  kirurškoj korekciji kada bi imali tu mogućnost. Zdravlje nije samo odsustvo bolesti i iznemoglosti (prema definiciji SZO/WHO), već osjećaj potpunog duševnog i tjelesnog blagostanja, u postizanju kojeg estetska medicina i kirurgija, danas, vise nego ikad, imaju značajnu ulogu. Potrebno je za dobrobit pacijenta i u skladu s pravilima struke postaviti jasne granice između njege, prevencije, antiaginga, razumnih estetskih i kirurških korekcija i “pretjerivanja”.

Koliki utjecaj na usporavanje procesa starenja imaju prehrana i fizička aktivnost?

Ogroman. Redovna fizička aktivnosti ili bar koji korak dnevno više, kao Što će blagotvorno utjecati na naš krvožilni i lokomotorni sustav istodobno će potaknuti cirkulaciju i opskrbu potrebnim hranjivim tvarima na nivou naše kože. Jednostavan obrok prepun antioksidansa u obliku salata, povrća intenzivnih boja (ljubičasto, crveno, zeleno, žuto povrće), zelenog lisnatog povrća prepun antioksidansa, biofavonoida, likopena i drugih korisnih tvari  koji će pomoći popravku oštećenja kojima smo svakodnevno izloženi u svijetu u kom tijelu slobodni radikali prijete sa svih strana: iz onečišćene atmosfere, procesuirane hrane koja obiluje umjetnim bojama, konzervansima i pojačivačima okusa i slično, pružiti će našem tijelu dodatni suport. Istodobno bioflavonoidi kao i vitamin C iz ovih namirnica doprinose sintezi kolagena, esencijalnog za očuvanje čvrstoće i elastičnosti kože, ali i stijenki krvnih žila te imaju snažna antioksidativna svojstva i stimuliraju imunološki sustav cime ublažavaju negativne posljedice oksidativnog stresa. Prestanak pušenja ili pokoja cigareta dnevno manje u zamjenu za šaku bobičastog voća (borovnica, malina, kupina i slično) i orašastih plodova, blagotvorno će i kumulativno utjecati na zdraviji i svježiji izgled naše kože. Mahunarke, bjelanjak jajeta, sirutka kao visokoproteinska hrana koja sadrži aminokiseline također može pomoći kod sinteze kolagena. Pretjerivanje u konzumaciji šećera i rafiniranih ugljikohidrata može potaknuti neželjenu ubrzanu razgradnju kolagena i pojavu znakova starenja kože jer šećer potiče glikaciju, vezanje šećera na proteine te čini strukturu kolagena slabijom sto za posljedicu ima i slabljenje strukture kože sto se očituje u gubitku elastičnost, bore se produbljuju a ten postaje sivkast i neujednačen. Dobar san i zdrava crijeva u kojima se sintetiziraju serotonin i dopamin, kao i optimalna hidratacija tijela pomoći će zdravijem i svježijem izgledu kože. Svaki liječnik estetske medicine osim upotrebom injektivnih ili aparativnih metoda savjetima i uputama vezanim uz odbacivanje štetnih i usvajanje korisnih životnih navika može učiniti dodatni iskorak u smjeru preventivne medicine i savjetovanja te tako stvoriti dodatnu vrijednost za život i zdravlje pacijenta, jer malo vrijede savršeno oblikovane usne i botoksirano čelo ako su krvne žile pacijenta prepune aterosklerotskih plakova.

Danas se estetske intervencije mogu obaviti na različitim mjestima, kako da ne pogriješimo?

Kako bi se izbjegle komplikacije koje mogu biti i po život opasne, jedina mjesta gdje je opravdano potražiti medicinske estetske zahvate poput botoksa, dermalnih filera, PRP-a, skin boostera i slično su dermatološke i liječničke ordinacije, poliklinike i klinike, dakle isključivo medicinske ustanove, dok se neinvazivni zahvati poput čišćenja i njege kože topikalnim pripravcima i uz upotrebu profesionalnih aparata mogu potražiti i kod kozmetičara i medicinskih kozmetičara čija uloga u održavanju higijene kože i  prevencije starenja kože je također neizostavna. Kirurške intervencije poput korekcije nosa, korekcije grudi, liposukcije i slično, rezervirane su za liječnike kirurge različitih specijalnosti, od plastično-rekonstruktivnih kirurga, maksilofacijalnih kirurga, ORL-a i dr.

Kako pomiriti pomlađivanje, s jedne strane, i prihvaćanje svojih godina i izgleda, s druge?

Svjedoci smo kako živimo u svijetu brojnih nametnutih kriterija, među kojima je i kriterij “vječne mladosti”. Poimanja pojma “ljepota” mijenjala su se kroz povijest, a veliki dio kriterija po kojima su procjenjivale žene tada i sada, nametnuli su modna industrija i mediji. U šali volim istaknuti kako bi Marilyn Monroe, zanosna ljepotica, raskošnih oblina, danas vjerojatno pod utjecajem medija bila nesretna i na dijeti, a ne seks simbol. Zato nisam sklona analizirati pojam ljepote iako su mi kao liječniku dobro poznati kriteriji, na temelju kojih ljudski mozak određeno lice ili tijelo percipira kao skladno i lijepo oblikovano ili obrnuto. Kada se govori o pojmu ljepote za mene je ljepota rezultat prvenstveno mjera koje će rezultirati njegovanim izgledom, dobrom tjelesnom kondicijom i dobrim zdravljem.  Svemu navedenom svakako će doprinesti pravilna njega kože, nutritivno vrijedna prehrana bogata antioksidansima, optimalna fizička aktivnost prilagođena životnoj dobi i promjenama lokomotornog i drugih tjelesnih sustava, izostanak kroničnih bolesti koje je moguće spriječiti ili bar ublažiti njihove posljedice redovitim preventivnim pregledima, pravilnom prehranom i zdravim načinom života te unutarnji mir i sklad koji isključuje emocije gnjeva, bijesa, želje za osvetom, žaljenja za prošlošću ili strahova od budućnosti, te svim emocijama koji kradu unutarnji mir i posvećenost sadašnjem trenutku. Sve navedeno zrcali se kako na našem licu tako i na tijelu. I nerijetko ćemo u našem poslu sresti osobu u šestom desetljeću života koja ostavlja dojam petnaest ili dvadeset godina vitalnije i mlađe osobe, ali i obrnuto. Sama ljepota u oku je promatrača a danas uz pomoć estetske medicine i kirurgije, svaka osoba može biti lijepa, ako to želi i ako ju to čini zadovoljnijom i sretnijom. Ljepota je igra neurotransmitera u mozgu promatrača. Ljepota je i sloboda izabrati biti jedinstven i zadržati genetske karakteristike svojih roditelja i predaka u obliku specifičnog oblika nosa, usiju, usana ili drugog dijela tijela bez zelje za estetskom korekcijom. Ljepota je osjećaj i emocija koja daleko nadilazi nametnute standarde iskazane matematički u obliku omjera i proporcija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here