Marizela Šabanović: Zanimanje treba da je poziv, da radite tako da uživate i onda je sve lakše

0

Bitno je šta Vi želite i kako se osjećate zbog toga. 

Predstavljamo vam Marizelu Šabanović, nutricionistkinju. Na instagramu poznata kao @Nutricionizam.ba Kvalitetne savjete o ishrani saznali možete pročitate u nastavku teksta. 

Prije svega nam se predstavite, recite nešto više o sebi?

Zovem se Marizela Šabanović, a Vaši čitatelji me sigurno znaju sa mog bloga Nutricionizam.ba. Završila sam prehrambenu tehnologiju, a nakon toga magistarski i doktorski iz nutricionizma. Predavala sam predmete iz uže naučne oblasti nutricionizam 15 godina na Univerzitetu u Tuzli. Trenutno razvijam svoj brand putem svog bloga i društvenih mreža. Iza sebe imam bogato univerzitetsko iskustvo koje me naučilo prije svega da na jednostavan način obrazložim i objasnim pojmove iz pravilne prehrane. Volim da pišem tako da sam spojila moju ljubav prema hrani i pisanju u mom blogu nutricionizam.ba. 

Kada i kako se javila ljubav prema nutricionizmu?

Na trećoj godini studija imali smo biohemiju. Jako sam zavoljela taj predmet i počela da razmišljam kako hrana djeluje na ljude, kojim putevima, mehanizmima…i tako je krenulo… kada sam završila fakultet bila sam prvo asistentica na biohemiji da bih onda upisala postdiplomski nutricionizam koji je bio prvi te vrste u BiH. Imali smo odlične predavače iz cijelog Svijeta. Sjećam se predavanja profesorice iz Egipta recimo, o novim tehnologijama izrade kapsula koje se koriste u dodacima prehrani na bazi probiotika itd. Ta ljubav i znatiželja nikad nije prestala. Moj osnovni studij dao mi je sjajnu podlogu o sastojcima hrane i tehnologiji proizvodnje a postdiplomski ogromnu nadogradnju. Uvijek kažem da ja ili pišem o hrani ili čitam o hrani ili jedem. 

Šta je za Vas najvažnije kada kuhate?

Razvojem bloga, javila se potreba i da pokažem recepte. Mi živimo na Balkanu gdje se kuhinje prepliću. Ono što uvijek izdvajam je da našu tradicionialnu kuhinju možemo raditi puno zdravije. Time čuvamo tradiciju a pomažemo zdravlju. Zato ja često koristim sasvim „obične“ namirnice ukazujući na to kako da ih ne prekuhamo i ne uništimo pripremom. Bitno mi je da je razumljivo širokim narodnim masama i da svi mogu da pripreme taj obrok. 

S obzirom na to da ste nutricionistkinja, da li s nama možete podijeliti Vaša iskustva?

Moje iskustvo je veliko kada sad pogledam iza sebe. Radila sam kao predavač, imala saradnje sa klinikama, bezbroj radionica do sada, pisala za novine, gostovala na televizijama, radiju, pomagala ljudima lično… Teško je podijeliti sva iskustva, ali ono što je najljepše je da moje zanimanje služi u ljudima i da im pomogne. 

Koji su to dodaci prehrani i vlakna?

Dodaci prehrani su koncentrati aktivnih i hranjivih komponenti iz hrane koji su posebnim postupcima koncentrisani u vidu prašaka, tekućina, tableta, kapsula sa ciljem da se njima dopune deficiti u prehrani. Oni nisu zamjena za pravilnu prehanu niti smiju da budu. Oni nam pomažu da održavamo naše nutritivno ali i zdravstveno stanje. Ima ih danas jako mnogo a kovid nas je naučio koliko su važni recimo kod deficita vitamina D. Mislim da danas svi znamo kako nam je vitamin D važan.  Vlakna su polisaharidi iz povrća, voća i žitarica brojnim ulogama, od toga da ubrzavaju probavu do sniženja kolesterola u krvi i doprinosu cjelokupnog zdravstvenog stanja. Savremeni način prehrane koji je siromašan povrćem i voće, često ima deficit vlakana u prehrani. 

Možete li s nama podijeliti jedan zdravi recept?

Najlakši kolač ikada:
1 šolja brašna po želji,
2 šolja griza do spelte,
1 šolja muscovado šećera ili sladila po želji,
1 šolja mljevenih badema ili podloge za kašu iz DM-a,
Pola praška za pecivo.

Sve izmiješati.
1 kg izrendanih jabuka (vagati nakon rendanja),
Cimet po želji (čajna kašika),
Sladilo po želji ako su kisele jabuke,
Malo vanilije.
Na dno pouljene posude sipatj red suhe smjese, pa red jabuka pa ponoviti. Na vrh izrezati listice putera cca. 50 do 80 g. Ili preliti sa kokosovim uljem iste količine.
Peći na 180°C oko 40 min.
Savjet/poruka za naše čitaoce?

Nađite svoju strast i ono što volite da radite. To nije floskula, to će Vas nositi kroz život i otvarati vam samo nove puteve. Zanimanje treba da je poziv, da radite tako da uživate i onda je sve lakše. Nikada nemojte da gledate na to šta će drugi reći i kako će izgledati u tuđim očima. Bitno je šta Vi želite i kako se osjećate zbog toga. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here