Merima Šipković – Begić: Žene ti naprosto daju do znanja da vrijediš

0

Nisam neko ko robuje trendovima i brendovima, ne vodim se ni time da je samo izuzetno skupa šminka i kvalitetna šminka.

Merima Šipković – Begić, vizažistica

Merimina strast prema umjetnosti šminkanja nije samo odraz njenog talenta, već i predanog istraživanja novih tehnika i trendova. Kroz svoj rad, Merima je osvojila srca mnogih svojim nevjerojatnim sposobnostima i preciznošću. U ovom intervjuu, istražit ćemo Merimin put, inspiracije i savjete koji su je vodili do uspjeha u svijetu ljepote.

Za početak nam recite nešto o sebi u vidu kratke biografije.

Merima Šipković – Begić, rođena 15. 12. 1988. godine u Mostaru. Odrasla, završila osnovnu, srednju školu i fakultet u mom rodnom Mostaru. Kao najbolji student na svom odsjeku stekla sam zvanje diplomiranog profesora Razredne nastave. Trenutno radim kao asistent u nastavi u Osnovnoj školi u Jablanici. U sretnom braku već jedanaest godina. Iz te ljubavi su na svijet došla dva sina ( 7 i 10 godina ). Među ljudima poznata kao veliki perfekcionista, ona koja se maksimalno trudi i zalaže da bi ostvarila zadati cilj. Često me žene pitaju: ” Ima li nešto što ne znaš raditi? ” jer zaista uživam u detaljima, ukrašavanju, stvaranju. Od kuharskih delicija, torti, maskenbalskih kostima, rođendanskih rekvizita, rekvizita za svadbe pa sve do planinarenja, ferate, makeup-a, glume i folklora. Ja sam neko ko svoj primarni poziv učiteljice zaista shvata kao dio sebe, jer djeca upravo to i prepoznaju. Posvećenost, razumijevanje i bezuslovnu ljubav.

Kada i kako se rodila ljubav prema vašoj profesiji? 

Kao što sam naglasila, zaista uživam u detaljima, istraživanju i različitim eksperimentima. Cijeli život čitam, pravim kratke zapise o životu, crtam i uživam u različitim vrstama umjetnosti. To je valjda i preduslov da bi bio dobar makeup artist. Još u studentskim danima, dok smo petkom imali predavanja u kasnim poslijepodnevnim satima – kofer pun šminke bi uz knjige bio sastavni dio mene. Prijateljice bih našminkala za večernji izlazak. One tako sretne i nasmijane zbog dodatnog naglašavanja ljepote a ja presretna jer sam uživala u svim tim pokretima kistova. Nakon što sam vidjela da neću dobiti posao u svojoj struci, odlučim da završim školu šminkanja kod Tijane Avramović iz Beograda. To mi je i bila odskočna daska u svijet makeup-a. Tada sam stekla zvanje profesionalnog makeup artista, a diplome su se nastavile nizati kroz mjesece i godine.

Kako je izgledao vaš početak, i kako se razlikuje od sadašnjosti?

Svaki početak je težak, pa i ovaj. Odstupaš od onoga čemu si bila naklonjena kroz samo školovanje, krećeš se novim stazama, susrećeš ljude različitih profila, boriš se za svoje mjesto u tom beauty svijetu, nailaziš na različite prepreke…ali uspiješ. Stvoriš svoje prepoznatljive poteze, ostaviš svoj pečat i budeš prepoznata kroz trud i zalaganje. Ja sam zaista neko ko nikada nije loše govorio ni sabotirao kolegice iz iste branše i posve sam ubijeđena da svako ima svoju nafaku i svoje klijentice koje vam se uvijek vraćaju. U ovom poslu je izuzetno bitno samopouzdanje koje na početku nisam imala. Danas je to drugačije. Žene ti naprosto daju do znanja da vrijediš, svojim oduševljenjem nakon završenog šminkanja. To je ono što me ispunjava.

Koliko je teško biti dijelom beauty svijeta, da li lako idete u korak sa sve-mijenjajućim trendovima ove promjenljive industrije?

Pročitah nedavno na vašem portalu rečenicu koja mi je ostala u sjećanju. ” U svijetu koji neprestano evoluira i postavlja nove izazove, pitanje da li je bitnije posjedovati izražen talenat ili bogato iskustvo?”. Ja bih rekla da su talenat i iskustvo jako bitni, ali ono što mi se danas ne sviđa je vrednovanje po broju pratilaca na društvenim mrežama, vrednovanja po broju reklamiranih proizvoda ili kupljenih skupih brendova samo da bi se dodvorili “običnim” ljudima. Nisam neko ko robuje trendovima i brendovima, ne vodim se ni time da je samo izuzetno skupa šminka i kvalitetna šminka. A naučila sam to kroz brojne masterclassove i edukacije. Iz očiglednih primjera i poređenja do prezentacije na kraju. Volim dati preporuku, ali svakako da ispoštujem želje klijentica.

Recite nam ukratko o vašem salonu i/ili uslugama koje nudite.

Tokom svog “odrastanja” u beauty svijetu, dobila sam 11 certifikata. Bilo da se radi o školi šminkanja, masterclassu ili edukacijama. Navest ću samo neke od njih: Tijana Avramović, Ana Minić, Laza Lazić, Stefan Subotić, Kosta Miljković, Bojan Vukadinov, Emina Bajrović – Totić, Adi Hasić, Ters Bosanka tim, Anela Abdić… Svaka edukacija donosi napredak u radu, uvijek možemo naučiti nešto novo ili ispraviti ono što smo pogrešno radili, dobiti preporuke ili savjete. Za sada su u ponudi: makeup, korekcija i farbanje obrva, lash lift i brow lift. Većinom radim terenska šminkanja u Mostaru, Konjicu, Prozoru, Bugojnu, Gornjem Vakufu, Sarajevu i ostalim mjestima na koje me mladenke pozovu. Za sve informacije i dogovore oko termina se svakako možete javiti na facebook profil Merima Šipković Begić, te na Instagram merima_sipkovic_begic. Ponosna sam na još jedan projekat u kojem sam pokazala tu svoju eksperimentalnu stranu. Scenska šminka, odnosno makeup za potrebe snimanja, za potrebe vježbe službe civilne zaštite. Tada sam napravila/uradila opekotine na nozi i ruci i kao što se može vidjeti na slikama izgledalo je vjerodostojno. Ovaj beauty svijet nudi mnoštvo sadržaja, samo je bitno imati volju i želju za napredovanjem.

Za kraj, imate li neku poruku za naše čitaoce?

Biti prizemljen, jednostavan, ne pridavati sebi neku važnost, ne misliti da si vrednija od drugih. Biti i ostati dobar čovjek. Ne ići tuđim putem, izabrati svoj, ostati vjerna vlastitim načelima svijesti i savjesti, ostaviti iza sebe čist trag i obraz sa pečatom da si uživala u životu i radila ono što te ispunjavalo i činilo sretnom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here