HomeFitness&zdravljeMini-treninzi su odlični ako nemate mnogo vremena

Mini-treninzi su odlični ako nemate mnogo vremena

Kolektivna vježba podijeljena na više manjih treninga u toku jednog dana jednako je efikasna kao jedan cijeli trening.

Ako želite da uklopite trening u svih 45 slobodnih minuta dnevno, probajte mini vježbe. Ove vježbe služe umjesto jedne duge vježbe dijeleći cijelu rutinu u nekoliko manjih.

Vjerovatno se pitate da li je nekoliko manjih vježbi jednako efikasno kao jedna duža i odgovor je: DA! Nauka je pokazala da ne morate odrediti cijeli trening u cijelosti da biste imali efekta. Kretanje u toku dana jednako je efikasno.

Koliko vježbe je dovoljno?

Prema naučnicima odrasli bi trebali ciljati 150 minuta vježbe srednjeg intenziteta aerobika ili 75 rigoroznog treninga – sedmično. Također se ističe važnost treninga jačine barem 2 dana sedmično. Ovi treninzi trebali bi se fokusirati na cijelo tijelo, ciljajući grupu velikih mišića. Možete podijeliti trening na nekoliko manjih treninga u toku dana.

Koje su prednosti mini-treninga?

Prema stručnjacima fizioterapije, prednosti kraćih i višebrojnih vježbi pruža vam fleksibilnost svakodnevnog rasporeda i omogućava da prioritizirate zdravlje dok se brinete o porodici, poslu i prijateljima.

Drugim riječima, kratke vježbe u toku dana olakšavaju prilagođavanje programu vježbanja i iskustvu mnogih prednosti regularne vježbe.

Poboljšava se sveukupno zdravlje

Većina ljudi misli da je vježbanje nešto što zahtijeva puno truda, vremena i presvlačenja garderobe. Mini vježbe odlične su za one što nemaju vremena za sve to. Mini vježbe ne zahtijevaju presvlačenje, recimo da ste otišli u šetnju 5-10 minuta. Istraživanja su pokazala da je više fizičke aktivnosti tokom dana jednako efikasno za poboljšanje zdravlja i kondicije kao i jedan trening, pod uslovom da se svakom od njih posveti jednaka količina vremena.

Poboljšava rad mozga i raspoloženje

Vježbe kraćeg trajanja štede na vremenu, te vam omogućavaju da uklopite više treninga u jedan dan što ima kratkoročne neurološke, fizičke i psihološke prednosti. Više kratkih vježbi (3-5 minuta) dnevno može imati veće benefite za mozak i raspoloženje.

Može smanjiti krvni pritisak

Manje istraživanje u kojem su se nadgledali efekte kratkih aerobik treninga i dugih treninga, otkriveno je da su tri 10-minutne šetnje u toku dana (jutro, popodne, večer) bolje smanjuje krvi pritisak od jedne 30-minutne šetnje kod prehipertenzivnih osoba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE