Miroslava Vasin: Radila sam i druge poslove, ali šminkanje je bilo uvijek moj prvi izbor i prioritet

0

Klijenti će prepoznati originalnost, i izabrati vas rad baš zbog toga što im se dopada, i što vide u njemu nešto drugačije.

Svijet šminke je uzbudljiv, gdje umjetnost susreće tehniku i stvara nevjerojatnu transformaciju! Želite li postati stručnjak u ovom kreativnom polju, pravilan pristup je ključ uspjeha. Edukacija i strast su dva temeljna stuba na kojima ćete izgraditi svoju karijeru kao šminker. U nastavku je intervju sa Vasin Miroslavom koja je šminker ali i edukator.

Intervju: Vasin Miroslava

Recite nam nešto o sebi?

Ljubav prema makeup-u se rodila u srednjoj školi, obožavala sam makeup. Profesionalnu školu sminkanja završila sam u svojoj 21. godini, i tada polako kreće moj put u šminkerske vode. Mentor mi je bila Radmila Radman, šminker sa višedecenijskim iskustvom, mnogo mi je pomogla u samom startu. Sad brojim 17 godina od početka karijere. Tada nje bilo profesionalne opreme kao danas, a ono cega je bilo, nije bilo uvek dostupno. Snalazili smo se na razne načine na nabavimo šminku. Sećam se da sam posle časova šminkanja lutala po Beogradu tražeći odabrane parfimerije gde se prodavala italijanska šminka i tamo bih kupovala, ali izbor ne može da se poredi sa ponudom koju imamo danas. Kad se setim početka bilo je nekoliko proizvoda, par četkica i vežbanje. Raduje me što je za ovo vreme makeup industrija toliko napredovala, i što šminkeri mogu da kupe sve sto im je potrebno. Danas postoji more brendova koji se utrkuju da izaberemo bas njihov proizvod.

Kako ste počeli raditi ovaj posao i otkud ljubav prema istom?

Malo šašavo zvuči ali nikada nisam imala plan b, uvek sam samo želela da budem šminker. Radila sam i druge poslove, ali šminkanje je bilo uvek moj prvi izbor i prioritet.

Koju vrstu šminke volite i šta je najtraženije u Vašem salonu? 

Volim sve vrste šminke od scenske pozorišne, preko salonske do face art i body paint-a, protetiku i specijalne efekte, ali mislim da je to učenje o raznim stilovima toliko široko, da je nemoguće svakoj sferi se podjednako posvetiti, mada bih volela da imam vremena za sve. Trenutno radim salonski makeup i ulepšavam svoje klijente za njima važne prilike i događaje. I uživam u svom poslu.

Radite i edukacije pa nam recite kako to funkcioniše?

Držim edukacije od 2018. godine kada sam se vratila iz Dohe gde sam 4 godine radila kao šminker. Rekla bih da je rad u Dohi poprilično uticao na moj šminkerski stil danas. Dohanke vole šminku i veoma prate makeup scenu, imala sam mnogo divnih klijenata sa kojima sam i dan danas u kontaktu. Danas držim Profesionalnu školu za početnike, usavršavanje za šminkere i učim žene kako da se našminkaju same.

Najčešći izazovi sa kojima se susrećete u radu?

Izazovi su tu samo da nas podstaknu da budemo bolji. Volim da se našalim sa svojim učenicama da su sve greške namerne, da nam kroz rad, trud i upornost ruka radi sve bolje i sa više samopouzdanja. Najlepši momenat ovog poziva jeste u tome što ceo život učimo i gradimo svoj stil, i ostavljamo svoj karakterističan pečat na makeup look-ovima.

Planovi za dalji razvoj karijere?

Što se budućnosti tiče svakako je i dalje vidim u makeup svetu. Naučila sam da kroz život da negujem spontanost, tako da kakve prilike budu, uplovicu u njih. Svakako bih volela proširenje posla u svakom smislu te reči.

Poruka čitateljima.

Ukoliko ste na početku karijere ne ispuštajte četkicu iz ruke, to je najbrži put ka uspehu i uvek se poredite sa sobom od juče. Svako treba da neguje svoj stil, budite svoji, nema veze šta će ko da kaže. Klijenti će prepoznati originalnost, i izabrati vas rad baš zbog toga što im se dopada, i što vide u njemu nešto drugačije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here