Mostarska dizajnerica Aida Mušinović: Moda je najveća ljubav, a pet kćerki moj život

0
631

Sve moje klijentice su predivne žene koje se uvijek vraćaju po moje nove kreacije

Ideal je baviti se onim što volite, a uspjeti u tome velika je životna pobjeda. Jedna od onih koja je uspjela u onom što zaista voli je Aida Mušinović, mostarska modna dizajnerica. Iza Aide su nagrade i brojne pohvale, a njena najveća nagrada su njene kćeri, njih pet.

Ova rođena Mostarka na početku razgovora sa novinarkom časopisa Beautiful ističe da je ostvarena i porodično i poslovno, a da joj je porodica nešto najvažnije u životu.

BEAUTIFUL: Kao žena ostvarili ste se i porodično i poslovno? Kako izgleda Vaš dan?

Aida: Da, ostvarena sam i porodično i poslovno i svjesna života i svih životnih darova. Dani su mi ispunjeni i predivni. Jutro započinjem sa zahvalnošću a onda kao i svaka majka buđenje kćerki ako već nisu same ustale. Svako jutro me čeka i buđenje i spremanje najmlađe kćerke za vrtić, pripremanje doručka. Dan je već isplaniran unaprijed, svaki, i nastojim držati se plana za taj dan. Većinom je, svaki moja dan ispunjen multitasking – om. Nakon što sve porodične jutarnje obaveze ispunim, tu su i obavezne i najljepše jutarnje kafe sa suprugom, lagano krećem u moj svijet bajki – moj atelje.Ovisno o planiranom radu uvijek iskrsne nova ideja, gdje je sketch book uvijek spreman i pri ruci da ideja ostane zapisana i skicirana. Moram reći da sa lakoćom radim sve jer toliko volim svoj posao, prezadovoljna sam svakim danom sve više kao i moje klijentice. Moj radni dan završava onog trena u popodnevnim satima kada se trebam opet posvetiti porodici, raspremanju, pripremanju večere i sličnim obavezama prema mojoj porodici. Nekako sam uspjela napraviti dobar balans tako da je sve u savršenom redu i funkcionišem perfektno, stižem se čak odmoriti.

BEAUTIFUL: Otkud ljubav prema dizajnu?

Aida: Ljubav prema dizajnu sam imala još od malena, kao mala djevojčica sam maštala o balskim haljinama i crtala, sjeckala mamine materijale, isti osjećaj uživanja imam i sada dok radim. Ovu divnu ljubav sam nasljedila od majke, koja je uvijek voljela modu i imala je svoj poseban stil, što je mene fasciniralo. Radila je komade odjeće za sebe i drage ljude, pa sam tako i ja imala priliku, još kao mala djevojča, da dođem u dodir sa materijalima za krojenje.

BEAUTIFUL: Vi ne samo da dizajnirate nego i sami šijete vaše modele?

Aida: Planiram uskoro oformiti tim za svoj posao, jer posla je puno. Sve više se prepoznaje moj modni izražaj, neobičan i bajkovit i otuda potreba za timom. Kako bih se ja mogla maksimalno i kvalitetno posvetiti dizajnu, potreban mi je tim koji će mi pomoći sa šivanjem. Ovo ne znači da ću ja prestati sa izradom unikatnih komada, naprotiv još ću biti slobodnija u određenim sferama mog posla i još opuštenije stvarati nove i unikatne ljepotice.

BEAUTIFUL: Ko su vaši klijenti odnosno dokle sve putuju geografski vaše haljine i kreacije?

Aida: Sve moje klijentice su predivne žene koje, kad jednom nose haljinu sa mojim potpisom, uvijek se vraćaju po nove. Širom BiH, Hrvatske, Srbije, Crne gore, Austrije, Belgije, Njemačke, Švicarske, Švedske i Amerike već je mnoštvo mojih modela nošeno. Ono što me posebno raduje je da stalno pristižu novi zahtjevi za izradom haljina.

BEAUTIFUL: Vaše kreacije su i na modnim pistama a osvojili ste i nekoliko nagrada za vaš rad. Možete li malo detaljnije o svemu?

Aida: Osvojila sam prvu nagradu za Ženu Godine 2017 u kategoriji Moda pri „Ladies in“ zajednici, koja broji preko 100.000 ostvarenih i uspješnih žena i na tu nagradu sam posebno ponosna. Također, dobila sam plaketu i priznanje za razvoj BiH dizajnerske scene, što me čini jako sretnom i ponosnom. Imala sam prvu modnu reviju Fashion Arena u svom rodnom Mostaru, i stalno dobivam mnoštvo novih pozivnica. Upravo sam potvrdila i učešće za Nivea Fashion Week tako da će to biti naredna pista na kojoj će modeli pronosati moje kreacije. Ono što mogu još potvrditi jeste da uskoro planiram i svoju vlastitu reviju organizovati. U toku je realizacija unikatnih komada a ja još uvijek sve pomno planiram tako da bude fantastično.

BEAUTIFUL: Imate 5 kćerki. Da li Vam one pomažu u radu i da li možda i same pokazuju želju da nastave vašim putem?

Aida: Da, imam pet kćerki, pet ogromnih ljubavi,odgajamo ih i ja i suprug da same izaberu ono čime će se baviti u životu. Jedna je već odabrala svoj životni put i predaje Engleski jezik. Druga kćerka je završna godina na fakultetu i bit će hemijski inženjer. Dvije su još uvijek tinejdžerke, nisu se još odlučile niti ih požurujemo. I najmlađa ima tek 4 godine i vjerovatno će krenuti mojim stopama jer već vidim velike sličnosti sa mojim ponašanjem u njenom uzrastu. U suštini, sve one vole mamin dizajn i pomažu mi većinom obavljajući poslove po kući kako bih ja imala više vremena posvetiti se ovom poslu.

BEAUTIFUL: Vaš dan je poprilično ispunjen i to, vjerujem, svaki! Čime se motivišete odnosno šta Vas vodi kroz život?

Aida: Radost života i zahvalnost. Jednostavno, sretna sam sa svim i sve me raduje i hvala Bogu na svemu i ogromnoj energiji koju mi daje da svaki dan ostvarim ono što sam naumila.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here