HomeLjepotaNa kojem principu radi točak boja i kako se to odnosi na...

Na kojem principu radi točak boja i kako se to odnosi na vašu kosu?

Naučite kako koristiti točak za boje i kako da otkrijete koje nijanse odgovaraju vašoj nijansi boje.

Točak boja za kosu može uzrokovati zbunjenost među onima koji nisu stručnjaci. Iako ga možda ne uzimate u obzir kad želite novu boju kosu, možda želite znati kako on funkcioniše da biste i vi sami mogli održavati svježu boju.

Kako funkcionira točak boja za kosu

Na sreću, ne treba nam fakultet da bismo razumjeli kako on funkcionira a evo koje su osnove uz pomoć kojih možete otkriti koji su proizvodi najbolji za vas.

Osnove grafikona

Ako razumijete kako rade ovi točkovi i kako se određuju boje možete imati realnija očekivanja od vaše kose.

Prva nijansa kose koju vidite kada izbijelite kosu zove se podton. Njega možete vidjeti kada izbjeljujete ili prosvjetljujete kosu, npr. tamno smeđu. Najčešće je to nijansa crvene. Od te tačke, boja se posvjetljava u narandžastu pa onda u žutu. Tada kosu možete ofarbati raznim nijansama plave.

Nijansa vaše kose može se posvijetliti najviše 4 nivoa svakim izbjeljivanjem, i u tom procesu se ona oštećuje. Napravite realan cilj koliko želite da vam je kosa svijetla, dok ujedno održavate integritet dlake.

Ovdje u igru ulazi točak boja. Određene tonove možete neutralizirati koristeći boje koje su nasuprot vaše. Analiziranje dlake bazirano na točku boja i pronalazak adekvatne nijanse tonera će vam pomoći da izbalansirate te ‘mesingane’ boje i dobijete boju iz snova.

Dobijanje i održavanje nove boje može uspjeti. Koristite šampon u boji u toku regularnog kupanja da biste izbalansirali nijanse i održali boju.

Njega ofarbane kose za održavanje svježe nijanse

Boja kojoj teži većina žena je crvena.

Da biste spriječili žute tonove kose koristite ljubičasti šampon i omekšivač. Ljubičasta se nalazi suprotno od žute na točku, što je odličan neutralizator za plavu kosu.

Ako se želite riješiti narandžastih tonova, koristite plavi šampon. Plava se nalazi nasuprot narandžaste na točku, zbog čega će biti efikasna kod neutraliziranja narandžastih nijansi.

Ako se želite riješiti crvenih tonova, koristite zeleni šampon.

Očuvajte zdravlje kose i nakon farbanja, koristeći omekšivače za kosu koji će duboko prodrijeti u dlaku i hidratizirati kosu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE