HomeLifesyleNajčešća pitanja žena o povećanju grudi estetskom hirurgu

Najčešća pitanja žena o povećanju grudi estetskom hirurgu

Piše: Prof.dr Reuf Karabeg,
Poliklinika ,,Karabeg
’’ Sarajevo

Prof. dr Reuf Karabeg
– ISAPS ,ASPS (American Association of Plastic Surgeons),
ESPRAS, BAPRAS, FELLOWS IN SCIENCE ,UPREHBIH
– Professor of Surgery at Medical Faculty of University of Sarajevo
– President of Association  of Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgeons
in Bosnia and Herzegovina (www.uprehbih.com)
– Surgical Clinic,,Karabeg” Sarajevo (www.karabeg.com)
– Former Head of Department of Plastic,Reconstructive and Aesthetic Surgery
University Clinical Centre Sarajevo
cell. + 387  61 141 931
tel.  + 387  33 556 556


Žene su dosta skeptične i pune pitanja kada je u pitanju uljepšavanje njihovog tijela. Dr. Reuf Karabeg odgovara na pitanja i nedoumice.

Navodimo najčešća pitanja koja postavljaju pacijenti kada dođu u našu Polikliniku Karabeg, a koji traže uljepšavanje simbola ženstvenosti, materinstva, poželjnosti, atraktivnosti (dojke). Često su ,,preimformirani’’ raznim forumima, društvenim mrežama, portalima  i google-om te mogu biti pod pogrešnom impresijom koju je (ponekad) teško promijeniti. U ovom broju govorimo o tome.

Fotografija iz arhive POLIKLINIKE KARABEG

Je li operativni zahvat povećanja grudi bolan i kada se mogu vratiti na posao nakon operacije?

 Postoperativni tok je bezbolan, ili prvih sati nakon buđenja, minimalno bolan . Povratak na posao može biti nakon 2-3 dana. Ipak, preporučujemo bar 5 dana mirovanja, ali mnoge naše pacijentice su već 24h nakon operacije bile na poslu. I nisu imale bilo kakvih problema. Stvar je u individualnim obavezama i uglavnom, nemedicinskim razlozima. Rezultat operacije čini pacijenticu krajnje zadovoljnom i sretnom.

 Imam 22 godine. Želim povećati grudi, sada ih praktično i nemam.

Koje nalaze moram imati? U kojoj anesteziji se radi operativni zahvat i koliko traje?

 Kao za svaki operativni zahvat u opštoj anesteziji moraju se uraditi određeni laboratorijski nalazi, EKG i saglasnost interniste za „uspavljivanje”. Operativni zahvat se, dakle, radi u opštoj anesteziji i traje oko 60 minuta. Već 4h nakon buđenja pacijentica može na kućno liječenje ukoliko tako želi. Nudi joj se i hospitalizacija-bolnički tretman 24h koji je uvijek dovoljan da bi pacijentica bila otpuštena na kućno liječenje, jer nakon toga vremena može brinuti sama o sebi ukoliko želi apsolutnu privatnost u svome domu. Kod pacijentica kod kojih se ne smije raditi operacija u opštoj anesteziji zbog zdravstvenih problema, operaciju možemo uraditi u kombinaciji lokalne anestezije i analgosedacije-dakle, bez uspavljivanja.Fotografija iz arhive POLIKLINIKE KARABEG

Gdje će biti rez i gdje se postavlja implantat?      

Hirurški pristup i postavljanje implantata može biti submamarno (kroz brazdu ispod  dojke), kroz bradavicu dojke (što je jedno vrijeme bio hit u svijetu) i preko pazuha. Implantat se postavlja ispod žlijezde, ispod mišića, ispod fascije mišića ili kombinovano (npr.tzv.dual-plane). Svaki pristup i mjesto postavljanja implantata je personaliziran. Pacijenti imaju  različitu kliničku situaciju (i izgled dojki) te trebaju dobiti najviše što se može u konkretnoj situaciji. Zato su iskustvo i kompetentnost hirurga najvažniji – da isti ima spektar mogućnosti i da je u stanju ostvariti ono što je pacijentici najpotrebnije.

Imam 55 godina i željela bih da povećam grudi. Jesam li prestara za to?

  Ne postoji ”gornja starosna dob” za ugradnju implantata zbog povećanja grudi. Svaka starosna dob ima svoju ljepotu. Nakon napunjenih 18 godina, pacijentica može biti operirana i to je neka najniža starosna dob. Naša najstarija pacijentica imala je 66 godina. Ženama koje su starije od 35 godina a žele povećati grudi, preporučuje se uraditi osnovni mamogram (rentgensko snimanje dojke)  prije operacije. Modernom metodom, osobito digitalne mamografije u cilju ranog otkrivanja raka dojke, tkivo dojke se može neometano pregledati i kod postojanja implantata. Preporučujem da pacijentice preko 35 godina urade  mamografiju ali i utrazvučno snimanje grudi.
Fotografija iz arhive POLIKLINIKE KARABEG

Pročitala sam da se implantati za povećanje grudi više ne moraju mijenjati kao ranije.

Je li to tačna informacija?

 Potpuno novo u tehnologiji proizvodnje implantata jeste u pojavljivanju na svjetskom i  našem tržištu tzv. ”doživotnih ili trajnih” implantata. Do sada su se proizvodili implantati čiji je ”vijek trajanja” proizvođač sugerirao na minimum deset godina i pacijentica je trebala promijeniti iste. Pojavom na tržištu ”trajnih” implantata (ključ je samo u napretku  tehnologije)  riješen je jedan od najvećih problema nakon postavljanja: isti implantati se ne moraju više mijenjati.

Naglašavamo da se doživotni implantati preporučuju svim ženama, od 19. godine i starijim, koje nemaju adekvatno razvijene grudi. Prednost doživotnih implantata jeste da se radi o samo jednoj operativnoj proceduri, ali to ne znači da ako žena ima doživotne implantate i nakon određenog vremena procjeni da bi željela drugačije dojke, veće ili manje, istim načinom odnosno istom hirurškom procedurom mijenjaju se i ti ”doživotni” implantati.

 Da li ću moći dojiti nakon ugradnje implantata? Nisam bila trudna i rađala.

 Mliječna žlijezda ‘ostaje ista’ kao prije operacije povećanja implantatima. Pacijentica još jednom mora biti uvjerena da poslije operacije neće imati problema sa dojenjem -potencijal dojenja ostaje isti jer se mliječna žlijezda ne afektira. Edukacija pacijenata je od vitalnoga značaja tako da se procedura detaljno prezentuje i prodiskutira sa pacijenticama.

 Imam spuštene grudi, koje su prazne. Imam osjećaj da se ,nakon 2 trudnoće, potpuno izgubilo žljezdano tkivo, te da je ostala samo koža. Šta je najbolje uraditi? Jesu li silikonski implantati prikladno rješenje?

Estetskim zahvatom koji se stručno zove mastopeksija, spuštene grudi se podižu u normalni (viši) položaj. Zahvat se provodi kod dojki koje mogu biti normalne veličine, ali je koža izgubila elasticitet, te su se dojke sa svog prvotnog – anatomskog  položaja, zbog nekoliko faktora (trudnoća, dojenje, gravitacija), spustile prema dolje i izgubile svoj lijep izgled.

Estetskom operacijom podizanja ženskih dojki dobivaju se čvrste i pune dojke. Operacija se može izvoditi u bilo kojoj životnoj dobi. Kod ovog operativnog zahvata radi se samo odstranjenje suvišne i razvučene  kože bez reduciranja masnog i žljezdanog tkiva.Tokom  operacije može se učiniti korekcija areole (smanjivanje promjera areole), a kod malih dojki moguće je učiniti u istom zahvatu i povećanje, odnosno mogu se postaviti odgovarajući implantati. Operativni zahvat nije jednostavan, ali je siguran ukoliko ga provodi iskusan plastični hirurg. Nakon operacije se dobijaju jedre i čvrste grudi, sa podignutom bradavicom ‘ka gore’ za, ovisno o slučaju,  3-12 cm. Nakon operacije ostaju ožiljci na tipičnom mjestu (u ovisnosti o tipu operativnog zahvata) koji se mogu prekriti grudnjakom ili kupaćim kostimom. Tok tipičnog hirurškog zahvata je praktički isti kao i kod smanjenja dojke, s razlikom da se tokom ovog zahvata ne odstranjuje masno i žljezdano tkivo, već samo suvišna koža.

Mogu  li  ljekari  naknadno nakon ugradnje implantata pratiti (tj.smetaju li implantati za preglede) da ne bih dobila karcinom dojke?

Poznato je da svaka 8.-9. žena u  USA  oboli od karcinoma dojke (ovakva  statistika ne postoji u BiH, vjerovatno je slična). Dakle, rak dojke mogu dobiti žene koje imaju implantate kao i one koje ih  nemaju. Bitno je da iskusan radiolog može ultrazvučni nalaz dojki i mamografiju pravilno interpretirati kod žena koje imaju ugrađene implantate, te se prevencija -”screening”- nastanka karcinoma može adekvatno sprovoditi. MRI se može koristiti u nejasnim slučajevima, kao uostalom i kod žena bez implantata.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE