HomeLjepotaNapravite najbolju rutinu njege lica s aknama

Napravite najbolju rutinu njege lica s aknama

Pravilna rutina njege lica je ključna ako ste skloni puhicama i aknama.

Svakodnevne rutine mogu vam pomoći da:

  • Uklonite višak ulja s lica
  • Čistite pore
  • Rane i ožiljci brže zarastu

Uz toliko proizvoda i informacija kojima ste okruženi, teško je znati koja je rutina najbolja za vas. Rutine njege lica ne moraju biti ni komplikovane ni zbunjujuće.

Potrebno je samo nekoliko minuta, dva puta dnevno. Vjerovatno sve već imate pri ruci i nema potrebe da trošite puno novca na skupe proizvode.

  1. Čistite nježno ali temeljito

Koristeći samo vrhove prstiju ili mekanu tkaninu, temeljito očistite lice. Zahvatite i vilicu, vrat i ispred i iza ušiju. Nema potrebe da čistite agresivno, jer to nema nikakvog efekta i iziritirat će vašu kožu.

Kakav cleanser vam je potreban zavisi od tipa vaše kože i akni

  • Ako imate blaži oblik akni možete kupiti cleanser u apoteci sa salicilnom kiselinom ili benzoil peroksid
  • Cleanseri bez lijekova – ako trenutno koristite neki prepisani lijek za akne, trebat će vam blagi cleanser bez lijekova. Dove proizvodi bez mirisa ili Neutrogenini proizvodi dobar su izbor u ovom slučaju.

Ako nosite šminku, perite lice dva puta uvečer. Očistite, dobro isperite i ponovite, tako skidate svu šminku, znoj i prljavštinu.

Koristite toner

Ovaj korak nije obavezan. Zavisno od sastojaka koje sadrži, toneri vam mogu pomoći da:

  • Uklonite višak masnoće
  • Tonirate lice
  • Hidratizirate
  • Uklonite crne tačkice ili mrlje

Tražite tonere koji ne sadrže alkohol jer on isušuje i iritira, pogotovo ako je koža osjetljiva.

Uzmite lijekove za akne

Nakon što vam se lice skroz osušilo, ili nakon pranja, namažite lice kremom za akne. Bez obzira koju kremu koristite, pustite da se dobro upije.

Hidratizirajte

Ovaj korak nemojte preskakati, čak iako imate masnu kožu. Ljekovite kreme za akne mogu isušiti kožu. Namažite hidratantnu kremu dva puta dnevno. Ako vam se lice lijepi ili ne upija hidratant, pokušajte s nekom drugom vrstom hidratanta dok ne pronađete odgovarajući za vaš tip kože. Gelovi i losioni su općenito lakši od krema. U svakom slučaju, birajte one koji ne sadrže ulje i koji su nekomedogeni.

Nanesite zaštitnu kremu za sunce

Zbog svih krema koje koristite, vaša koža postaje osjetljivija na oštećenja od sunca. Zaštitite lice nanoseći kremu s SPF faktorom. Tražite proizvod koji je namjenjen za lice, ne za tijelo, jer su oni općenito manje masni i nemaju mirise.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE