Neka vam uz trening tijelo i um budu u skladu

0

Vjerovatno ste prije čuli da “mišić pamti”. Da, mišićna memorija je jaka, te će mišić vrlo brzo prepoznati određene pokrete koje je radio prije, te se lakše ponovo adaptirati na njih. Budite redovni i uporni, nemojte već nakon par prvih treninga misliti da ćete biti kao prije, svaki trening radite onoliko koliko možete, savjetuje Jasmina.

Kavazović Jasmina, dipl.profesor Sporta i Zdravlja, trenerica osobnih i grupnih programa, te trenerica u školi trčanja Sanus Motus Mostar. Državna prvakinja dvije godine za redom u brdskom trčanju, te nosioc brojnih postolja sa trail utrka u BiH i šire.

Da li ste i vi od onih koji na početku ljeta i prije samog odmora planiraju da nastave svoju aktivnost i na moru, te daju sebi obećanje da će baš ove godine paziti na prehranu na godišnjem odmoru, ostati barem malo aktivni te se neće vratiti sa viškom kilograma kući. Međutim, sve miriše, sladoled je na moru poseban, a tek palačinci ili gospodin koji prodaje krofne na plaži a ti se praviš da ga ne vidiš, ali ipak četvrti put stoji pored tebe, a ti tražiš sitne kune i gledaš u onu sa najviše čokolade.

Bez brige, niste sami. Iako, svi mi često i pretjeramo, ali godišnji odmor i jeste vrijeme za opuštanje te vas ne treba gristi savjest oko toga. Potrudite se da vam upravo to bude motivacija da što prije „svežete patike“ i krenete dalje. Zadnji dani godišnjeg prolaze, te praviš plan u glavi kako što prije da kreneš. Ako odmor nije bio aktivan, unos hrane veći nego inače, vjerovatno se stvorilo koje kilo više, te je došlo do promjene sastava tijela.

Ostavite godišnji odmor i loše navike iza sebe

Loša hrana privlači vodu i takvo nakupljanje vode u tijelu kombinovano sa viškom kolograma izgleda zabrinjavajuće ali povratkom u rutinu, vrlo brzo ćete se vratiti na staro. Oni koji su prije odmora bili konstantno u treningu sigurno će se brže “vratiti nazad”, od onih koji su i tada bili mali kampanjci, ali sada je idealna prilika da se svi prihvatimo posla.

Na početku je najvažnije ostaviti godišnji iza sebe, te se pokrenuti. Bitno je imati plan, odrediti male ciljeve, mijenjati navike, te polako te ciljeve stizati. Vrlo je važno krenuti lagano, te ne očekivati da se sve riješi preko noći. Forma je sigurno pala, te nemojte očekivati da možete raditi isti trening kao prije 2-3 mjeseca.

Nakon pauze krenite laganim tempom

Nakon pauze, tijelo je odmorno, ali ipak krenite lagano jer ne želite odmah rizikovati ozljedu. Krenite sa lakšim treningom, ukoliko radite u teretani, smanjite težine ili ako trčite krenite sa kraćom dionicom, te laganim intezitetom. Budite strpljivi i uporni i već u nekoliko sedmica ćete vidjeti da se vraćate tamo gdje ste stali.

Vjerovatno ste prije čuli da “mišić pamti”. Da, mišićna memorija je jaka, te će mišić vrlo brzo prepoznati određene pokrete koje je radio prije, te se lakše ponovo adaptirati na njih. Budite redovni i uporni, nemojte već nakon par prvih treninga misliti da ćete biti kao prije, svaki trening radite onoliko koliko možete, budite redovni jer će samo tako rezultati i doći.

Postepeno povećavanje energije

Energija će se povećavati, osjećati ćete se jače i bolje, te će i nakupljeni kilogrami krenuti dolje. Također, na prvim treninzima nemojte odraditi odmah “sve”, 5-6 vježbi za cijelo tijelo u prvih par treninga je dovoljno.

Upalu mišića sigurno nećete izbjeći. Upala je mnogima motivator da su ipak odraditi “jak” trening, ali budite svjesni da ste nakon pauze nanovo aktivirali mišiće, te do upale svakako mora doći. Kako bismo je smanjili, obratite pažnju na dobro zagrijavanje prije treninga i nipošto ne preskačite istezanje.

Dodatak treninzima, prehrana i voda

Trudite se piti što više vode nakoj treninga i tokom dana, ubacite magnezij te dodatne vitamine da sačuvate imunitet u ovom prelaznom periodu. Pored treninga, jednako važna stvar je i prehrana. Mnogi prave grešku i idu na ekstremne dijete koje nađu usput na internetu, pomoću kojih se izgladnjuju do krajnosti, misleći da će što prije napraviti rezultat.

Izbacuju iz prehrane sve moguće i idu u prevelike deficite koji su dugoročno neodrživi. Moj savjet je da iz prehrane prvo izbacite sve prerađene namirnice, slatkiše, sokove, brzu hranu. Jedite čiste, nutritivno bogate namirnice, ubacite mnogo povrća u prehranu i kombinujte sa zdravim mastima i proteinima. Kombinujte izvore proteina iz mesa, jaja i niskomasnih sireva sa povrćem, te zdravim mastima poput maslinovog ulja, bučinog ulja, kokosovog ulja, orašastih plodova, avokada i slično.

Ugljikohidrati igraju veliku ulogu u prehrani

Također, važno je naglasiti da i ugljikohidrati igraju veliku ulogu u prehrani pa ih nipošto ne izbjegavajte nego dozirajte. Neka to bude riža, krompir, batat integralna tjestenina, zobene pahuljice, cornflakes i voće.

Svi makronutrijenti imaju veliku važnost u ishrani.  Makronutrijenti moraju biti zastupljeni ukoliko želite napraviti promjenu i dugoročno stvoriti zdrave navike, one loše promjeniti zauvijek bez povratka na staro i pada energije i motivacije.

Na kraju je opet najbitnija stvar koliko kalorija unosimo na dnevnom nivou i koliko ih trošimo. Ako unosimo više kalorija nego što trošimo, dobiti ćemo kilograme iako mislimo da “pazimo šta jedemo”. Izgovora nema, plan, prehrana i pokret, cilj će biti ispunjen i prije nego mislite, zato gurajte uvijek jače i više, iznenadit ćete se dokle sve možete doći.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here