HomeInspirativne pričeNermina Muslić – Muračević: Samo zdrava kosa je lijepa kosa

Nermina Muslić – Muračević: Samo zdrava kosa je lijepa kosa

U zadnje vrijeme sijeda kosa je postala hit u svijetu i mnoge je žene s ponosom nose. Napokon se riješila negativne reputacije. Srebreni i sivi pramenovi se smatraju trendom. Shodno tome postavlja se pitanje, da li sijeda kosa podnosi pramenove i kakve rezultate očekivati na kraju? Za BeautiFUL piše Nermina Muslić – Muračević.

Zovem se Nermina Muslić – Muračević, imam 31 godinu i iz Zenice sam. Frizerskim poslom se bavim 13 godina, odmah nakon završetka škole 2009 godine. Svoj frizerski salon sam osnovala u aprilu 2021. godine, salon se nalazi na Jaliji u centru grada. Mnogo sam zadovoljna dosadašnjim poslovanjem i uspjehom nakon otvaranja salona. 

U posljednje vrijeme imam sve vise klijentica koje se žale na izrastanje sijedih dlaka. Većina ih nije oduševljena tim prirodnim procesom. Uvijek zajedno nađemo rješenje za sijedu kosu. Zaista kod sijede kose nema pravila, nekom počne izrastati sa 20 godina i ranije a nekom tek u kasnim godinama života. Veliku ulogu u nastanku sijedih vlasi ima genetika, svakodnevni stres i naravno gubitak melanina nakon čega kosa postaje sijeda ili bijela. Iako je sijeda kosa sada moderna i praktična, većina klijentica, a ni ja sama ne volimo vidjeti sijedu boju kose pa uvijek rado preporučim farbanje kose jer zaista svaka žena izgleda ljepše kada je kosa obojena, njegovana i stilizirana. 

Ukoliko se pak klijentica odluci puštati svoju sijedu kosu preporučujem silver šampone, Pixie frizuru i proizvode za njegu kose. Sijeda kosa se može bojiti u vise nijansi poput platinasto- plave, smeđe i jesenjih boja. Kada se ne odlučimo za pramenove radim posebne boje za potpuno prekrivanje sijedih ako i ta tehnika ne uspije radim predpigmentaciju koja mi pomogne za potpuno prekrivanje sjede kose.

Sto se tiče pramenova na sijedoj kosi radim ih samo u slučaju ako je klijentica mlađa i na kosi ima 80% prirodne boje. Radim ih isključivo da bi se ublažio prelaz između sijedih i pramenova kako bi sijede bile manje upadne. Sijeda kosa s nedostatkom pigmentacije postaje lomljiva, suha, beživotna i potrebna joj je dodatna njega koja će je hidratizirati. Stoga preporučujem bojenje sijede kose jer samim tim dobije sjaj i postaje punija dlaka. 

Ako je klijentica sijeda 90% obično se odlučimo za bojenje u prirodno plave nijanse, to nam je jako lijep sklad boja i sijede se manje vide prilikom izrastanja, a kosa ostaje zdrava. 

Sijeda kosa ni u kom slučaju ne bi trebala biti bojena u crnu, crvenu ili bilo koju tamnu nijansu, porast se vidi već nakon 10 dana s obzirom na brz tempo života i manjak vremena svima je u cilju da sto duže boja i kosa ostanu lijepe nakon posjete frizeru. 

Nase klijentice su uvijek zadovoljne rezultatima koje dobijemo nakon bojenja sijedih dlaka, prije svega uvijek se prethodno dogovorim sa klijenticom saslušam njene zelje, pokušam joj olakšati održavanje kose i boje kući, tako da su uvijek zadovoljne i nemamo nikad problem sa sijedim vlasima. To je polje koje se prvo treba dobro istražiti, naučiti, sve zaista ovisi o kvaliteti kose neke sijede su jako debele i oštre a neke mekane može prekriti samo preliv za kosu. 

Sto se tiče pramenova to je polje gdje sam ja zaista prostudirala, prije samog početka pramenova procijenim kvalitet dlake njenu punoću, glatkoću, kvalitet i samim tim na prvi dodir sa kosom ja znam kako će reagovati – koliko daleko smijem ići, da li reaguje brze, sporije i da li uopšte smijem početi sa radom ako je kosa u lošem stanju. Sve moje stalne klijentice poznaju moju metodu rada i zaista mi je na prvom mjestu zdravlje kose i njena ljepota ne samo kada je kod mene u salonu, nego i kada klijentica kuci održava svoju kosu. 

Moje klijentice već znaju da prije 6 mjeseci ne radimo korekciju pramenova, tj. izrast . Kosa nije u stanju podnijeti blanš i tako tešku hemiju ranije. Postoji i pisano pravilo koje smo mi frizeri učili u školi: dakle blanš ili bilo kakva jača hemikalija ne smije se aplicirati na kosu prije nego prođe pola godine tj. 6 mjeseci, a ja sam od onih frizera koji se vode time. 

Moje klijentice poštuju moj način rada s akcentom na “zdravlje kose”, moju predanost poslu i ja zaista, ali zaista s ljubavlju obavljam svoj posao i zato je moj salon prepun lijepih zdravih i dugih kosa… 

Salon nudi sve vrste frizerskih tretmana dakle usluge šišanja, coloristike, usluge nadogradnje kose, najnovije tehnike bojenja kose od pramenova, balayaža, babylights pramenova i dr. Ono što je najvažnije je da radimo na zdravlju kose. U ponudi imamo jako puno tretmana za obnovu kose, za održavanje boje, tretmana za punjenje dlake, a jedan od najboljih je brazilsko feniranje kose. Samo zdrava kosa je lijepa kosa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

NOVE OBJAVE