Nevena Marjanović: Korisni savjeti za početnike nail industrije

0

Uvijek birajte kvalitetu, pa makar ona više koštala. Dugoročno će vam se isplatiti. Ulaganje u znanje i vlastiti biznis nikada nije promašena investicija.

Piše: Nevena Marjanović

Nevena Marjanović, rođena je 27.02.1981 godine u Gračanici. Nevena je apsolute master edukator, vlasnica je Crystal Nails akademije iz Banja Luke.

 Zadovoljan klijent je najboljih reklama! Kada krenete u posao, morate imati jasan cilj, želju, volju ali i ljubav. Niti jedna industrija niti početak, tzv ulazak u neku industriju nije besplatan niti jednostavan. Za svaki biznis se moraju izdvojiti budžeti, vrijeme i strpljenje. U razgovoru sa Nevenom smo saznali da su i njeni početci bili gorki, ali pogledajte gdje se sada nalazi. Što znači u konačnici trud i strpljenje se trebaju upaliti na max, kako bi rezultati nakon određenog vremena bili vidljivi. Detaljnije i preciznije Nevena želi da podijeli svoje savjete sa čitaocima tačnije za one koji žele ući ili su na početku ove industrije.

Ne kaže se bez razloga da je zadovoljan klijent najprofitabilniji klijent i vaša najbolja reklama. Ako u svom salonu klijentici pružite besprijekornu uslugu, rad s kvalitetnim materijalom koji na kraju rezultira lijepim i dugotrajnim noktima, ta će vam se klijentica zasigurno ponovno vratiti. Osim toga, svoje će lijepe nokte pokazati mami, sestri ili prijateljici te će vrlo vjerojatno i one poželjeti rezervirati termin kod vas.

Zato stavite naglasak na kvalitetu, kako usluge tako i proizvoda s kojima radite ili planirate raditi. Redovito se educirajte, pratite trendove i ulažite u sebe i svoj biznis. Zapamtite – vrijeme, novac i trud koji danas ulažete u svoje znanje, vještine i razvoj višestruko će vam se vratiti.

Čini mi se da je najveći problem, što se tiče konkretno posla manikira, taj što djevojke olako shvataju tu vrstu posla i vrlo lako odustaju. Po nekom mom zapažanju i dugogodišnjem radu sa učenicama rekla bih da problem nastaje u samom startu. Od  pogrešnog izbora edukatora, materijala, do pogrešnog shvatanja težine tog posla. 

Ukoliko u startu odaberete nekog ko će vas pravilno uvesti u ovaj predivni zanat i pomoći vam u daljem radu sebi olakšavate dosta toga. Vlada mišljenje da je priprema najbitnija, rekla bih da je sve bitno. Ukoliko ne pripremite nokat kako treba odvajat će vam se materijal, ako ne postavite šablon kako treba forma vam neće biti dobra, ako ne nanesete pravilno materijal i ojačate na mjestima gdje treba, dolazit će do pucanja nokta.

Turpijanje je isto vrlo važno. Ukoliko ne isturpijate nokat ispravno imat ćete dosta neravnina i neizostavna zanoktica koja ako nije sređena do perfekcije, boja koju nanesete ne može biti uredna. Dakle sve je bitno. Iz nekog mog iskustva većina djevojaka ne zna zašto je konkretno došla. Nekima se to čini lagano a može da se zaradi, neke šminkaju pa bi uz to da rade i nokte, neke pak ne znaju šta bi pa su se odlučile da prave nokte. Bilo kako bilo malo je njih reklo da vole i žele da napreduju. Kao i u svakom poslu mislim da je najbitnija ljubav, istrajnost i ulaganje u sebe. Često govorim da su u današnje vrijeme ljudi koji žele da se bave ovim zanatom privilegovani, jer u vrijeme kada sam ja počinjala na ovom prostoru nije bilo edukatora niti pravog materijala za rad. Ne postoji zanat koji počnete da radite i odmah ga naučite i ide vam od ruke. To je proces koji traje i zahtijeva rad i trud. Razumijem današnju situaciju da se u startu mora uložiti u edukaciju, u materijal i da to u startu nije baš lako, ali bilo šta da počnete da radite morate uložiti i sredstva i rad. Moram reći da sam ja 2 godine odustajala i naravno, nikad nisam. Tada mi niko nije imao da objasni zašto pucaju nokti, zašto se materijal ne suši kako treba, zbog čega se trajni lak oguli itd. U današnje vrijeme kada nam je sve dostupno od najboljih edukatora, najsavremenijih materijala, online edukacija, postavlja se pitanje zašto djevojke ipak odustaju. 

Da biste bili kompletan Nail tehničar i pružali dobru i kvalitetnu uslugu za vaše klijente, treba da povedete računa o više stvari. 

Navela bih da je pristup klijentu jedan od bitnijih, ambijent u kom se radi, vođenje računa o dezinfekciji i sterilizaciji i naravno neizostavna kvalitetna usluga. Bez konstantnog ulaganja u sebe i praćenja trendova teško da ćete biti u vrhu poslovanja. Žene su uvijek spremne za novitete i očekuju da im konstantno nudite nešto novo. Niti su materijali isti kao prije 10 godina, niti su tehnike iste. Nekada su tipse bile jedini način da se uradi produžetak nokta, sada su to izliveni nokti šablonima koji su potpuno promijenili izgled toga što se nekada radilo. I trajni lak je napredovao do te mjere da sa bazama i novim strukturama nokat može da bude nosiv mjesec dana bez posjete manikiru. Nekada ste morali češće odlaziti po tu vrstu usluge. Dakle, uz konstantno ulaganje u sebe, trudom i odricanjem ćete sigurnim korakom doći do uspjeha.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here